Babasının arabasını satarak kurduğu işletme şimdi bir fabrika açmaya hazırlanıyor.

Babasının arabasını satarak kurduğu işletme şimdi bir fabrika açmaya hazırlanıyor.
11:12 - Ağustos 20 2020 Perşembe

Eşinin görevi nedeniyle Kastamonu’ya taşınan 41 yaşındaki Derya Malçık, bir süre sonra evlerinin bahçesi için tasarladığı amatör mobilyaların ardından kendi işini kurmaya karar verdi. Ailesine bu fikri açan girişimci Derya Malçık, öğretmen olmak isteyen ailesinin iş kurma fikrine itiraz ederek kendi yolunu çizmek için harekete geçti. Tüm ailesiyle yüzleşerek hayalini kurduğu işi kurmak için çalışmaya başlayan Malçık’a en büyük destek babasından geldi. Kızını amacından caydıramayan baba Mehmet İnci, aracını satarak parasını verdi. Malçık, babasının verdiği parayla yakınlarının ‘erkek mesleği’ diyerek karşı çıktığı bir mobilya işletmesi kurmak için Kastamonu İş Geliştirme Merkezi ve KOSGEB’e başvurdu ve hazırladığı proje ile destek almaya hak kazandı. Daha sonra bir atölye kiralayarak kendisi dahil 3 kişi ile çalışmaya başladı ve yaptığı ürünler beğenilip talep edildikten sonra işyerini genişleterek atölye sayısını 6’ya, çalışan sayısını 8’e çıkardı. Malçık, ürünlerini pazarlamaya başlayan, işini büyütmek ve 30 kişi istihdam etmek hedefiyle fabrika kurmak için harekete geçti. Maleic, yeni fabrikasıyla Türkiye’de tanınan bir firma olmayı hedefliyor.

“Bu işi bahçemizde hobi olarak yaparken kendi işimizi kurduk”

Eşinin görevi nedeniyle Kastamonu’ya atandıklarını ve atandıklarında bahçeli bir ev aldıklarını belirten Girişimci Derya Malçık, “Bahçeli evimizde kendi mobilyalarımızı ahşaptan yapmaya başladık. Bahçemizde bu işi hobi olarak yapıyorduk. Kendi evimi döşerken ‘neden bu işi yapmayayım, neden bu pazara girmeyelim’ diye düşünmeye başladım. İlk etapta herkes bu işe çok karşıydı. Kadın olarak erkeklerle çalışıyorum, erkeklerin yaptığı bir işi yapardım. Özellikle ailem, annem, babam ve etrafımdaki herkes bu işi yapamayacağımı düşündüler ve bunun bir erkek işi olduğunu düşündüler. Kimse arkamda durmadı. Tek karım arkamda duruyordu. Bir bayan olarak aslında bir risk aldım. Birçok erkekle çalışmak, onları motive etmek ve bu işi sürdürmek benim için zordu. Ama elbette bir bayanın yapamayacağı bir iş olmadığını düşündüm. Kendi kararımı kendim verdim. Bu işe başladım ”dedi.

“Muhalif babam arabasını satmam ve bu işi başlatmam için bana para verdi.”

Malçık, babasının kendisine kendi arabasını satması ve bu işi kurması için para verdiğini anlatarak, “Öncelikle ailem katkıda bulunmadı, Derya’ya baktılar bu işten vazgeçmeyecek. Beni maddi olarak desteklemeye başladılar. Babam arabasını satmam ve bu işe başlamam için bana para bile verdi. Desteklemedikleri bir işe baktılar, başarılı oldum, bu sefer arkamda durdular ve bana destek olmaya başladılar. Ben böyle başladım. Önce küçük bir atölye ile başladım. 3 çalışanım vardı. Elbette her yıl biraz daha ileri gittim. Şu anda 6 atölyem ve 8 çalışanım var. “Bu şekilde işimi büyütmeye devam ettim” dedi.

“Devletimiz, iş kurmak isteyen kadınlara çok destek veriyor.”

Devletin iş kurmak isteyen girişimci kadınları desteklediğini vurgulayan Derya Malçık, “Kadın girişimcilerimize tavsiyem ‘Ben bu işi yapamam’ demek değildir. Adımlarınızı kararlı bir şekilde atın. Devlet kadınları çok destekliyor. Bu işe başladığımda, büyümem için çok faydalı olan KOSGEB’in büyük desteğinden faydalandım. Hem personelimin maaşları ödendi, kira olarak desteklendim, makine ve teçhizat alımında destek aldım, KUZKA’nın desteğini aldım. Ne zaman sıkışıp kalsak, devletimiz girişimci kadınlarımızın arkasında duruyor. Bu yüzden korkmadan adım adım ilerleyebilirler ”.

“Fabrika kurup 30 kişiye istihdam sağlamak istiyorum”

Hayallerinin peşinden gittiğini ve çok mutlu olduğunu belirten Malçık, “Bu işe başladığımda bütün ailem annemdi ve teyzelerim çok kadın öğretmendi. Elbette memur zihniyetiyle büyüyen bir aileyiz. Herkes öğretmen olmamı istedi. Bu iş onlar için çok uzak bir işti. Ama elbette hayallerimin peşinden koştum ve bu işi yapmaya karar verdim. Şu anki hayalim işimi daha da büyütmek, fabrikaya çevirmek ve kısa sürede yapacağıma inanıyorum. Türkiye genelinde 25-30 kişi istihdam eden büyük bir şirket olmayı umuyor. ”

“Girişimcilik kültürünü yaymak için İŞGEM binasını kurduk”

Kastamonu İş Geliştirme Merkezi Müdürü Burak Livan, Malçık’ın projesinin desteklenmeye hak kazandığını belirterek, “Kastamonu İŞGEM’deki en başarılı girişimcilerimizden biri olan Derya, 2016 yılında binamıza girdi ve dördüncü yılını doldurdu. Kendisi İŞGEM. İlk etapta 2 atölye ile çalışmaya başladı, şu anda 6 atölye ile hizmetlerini sürdürüyor.Derya, binamıza başvurduğunda bizi heyecanlandıran bir iş için başvurdu.Mobilya imalatı fikriydi. Binamıza başvurduktan sonra doğrudan binamızda olduğu için KOSGEB’in yeni girişimci desteğini almaya hak kazandı, proje danışmanlık hizmetlerini gerçekleştirdik, daha sonra her türlü eğitim ve danışmanlık noktalarında onlara destek olduk. . Kastamonu İŞGEM binasına başvuran yeni işletmeler maksimum 5 yıl kalabilir. Bundan sonraki adımlar için dileğimiz fabrikaya veya kendi bölgesine taşınmaktır. ”

Vedat Yunus İkizoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi