Babanın mirası ağacı kesmeye dayanamadı, 8 yıldır evinde bir ağaçla yaşıyor

Babanın mirası ağacı kesmeye dayanamadı, 8 yıldır evinde bir ağaçla yaşıyor
09:00 - Ekim 7 2020 Çarşamba

Altınordu ilçesine bağlı Eyüplü İlçesi’nde yaşayan 60 yaşındaki emekli öğretmen Necmettin Usta, emekli olduktan sonra baba ocağının yanına bir ev yapmaya karar verdi. Yaklaşık 40 yıl önce babasının diktiği kiraz ağacının yanına bir ev yapmaya karar veren Necmettin Usta, babasının diktiği kiraz ağacını kesmeye dayanamadı. Şu anda yaklaşık 30 metre yüksekliğe ulaşan kiraz ağacının evinin balkon kısmına gelmesi için evini planlayan Necmettin Usta, evini ustalara ve vatandaşlara rağmen ‘bu yol zarar görür ev’. İnşaatını yaklaşık 8 yıl önce tamamlayan Necmettin Usta, “babanın yadigarı ve kendine güvenen bir üye” dediği kiraz ağacının bakım ve sulamasını gerçekleştiriyor ve her yıl topladığı kirazları komşularına dağıtıyor.

“Mustafa Kemal Atatürk’ten ilham aldım”

Necmettin Usta, kış aylarında merkezde, yazın ise babasının evinin bulunduğu Eyüplü mahallesinde yaşadığını belirtti. Rahmetli babam kiraz ağacını buraya dikti. Küçük bir ağaçtı ve sonra benim için bir ev inşa etmek benim elimdi. Bu ağaç evimin çatısı ve balkonu ile çakıştı. Sonra düşündüm ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’da bir ağaç için konağı taşıdığı aklıma geldi. ‘Ulu Önder Atatürk bunu yapıyorsa ben de çevreciyim, yapmalıyım’ diye düşündüm. Ustamla konuştum ama eve zarar vereceğini söylediler. Sonra böyle bir olay meydana geldi. Çevresini ona göre terk ettim “dedi.

“Doğayı korumalıyız, 8 yıldır böyle.”

Bir eğitimci olduğu için doğayı korumanın önemine değinen Usta, “Bu her yıl meyve veriyor. Mart ayında köye gidip ocağımı açtığım için her yıl meyve veriyor. Kuru havalarda sulama ihtiyacı ortaya çıkar. Suyu veriyorum ve gübreliyorum. Ama bu ağaç kurumadığı ve evime zarar vermediği sürece öyle kalacak. Evi inşa edeli 8, ağacın dikilmesinden bu yana yaklaşık 40 yıl geçti. Bunu görenler şaşırıyor ve neden kesmediğimi soruyor. Bir ağacı kesmek kolaydır, ama onu canlı tutmak zordur. Evimin güzelliği de ortaya çıkıyor. “Ben bir eğitimciyim ve doğayı korumalıyım.”

Selim Kuşcu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi