Azerbaycan’daki tarihi günde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar!

Azerbaycan’daki tarihi günde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar!
20:00 - Aralık 10 2020 Perşembe

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da kazandığı zaferin ardından düzenlenen Zafer Geçidi için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile özel ve heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan bir dizi anlaşma, Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısı için kamera karşısına geçti.

“Böyle bir zafer için tebrik etmek ve mübarek demek de bizim görevimizdir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendim, heyetim ve milletim adına bu zafer bu işin lideri kardeşime ve Azerbaycanlı Türk kardeşlerime hayırlı olsun. Azerbaycan’daki kardeşlerimiz 44 günlük bir savaştan sonra nasıl ortaya çıkmışsa sevindirici bir sonuç olarak da Türkiye’deki kardeşlerdi. Bu hem bizim için hem de milletimiz için bir sevinçti. Bu sevinci hem hükümetimiz hem de parlamentonun büyük bir bölümü olarak birlikte yaşadık.

Özellikle yazılı ve görsel medyanın büyük bir kısmı buna katıldı ve bu zaferi birlikte kutladılar ve bu yönde mesajlarını verdiler. Bugün kardeşimin davetiyle bu törenlere geldik ve bu heyecanı sokakta gördüğümüzde böyle bir zaferin sonucu sadece heyecan böyle olurdu. Bu şekilde olur. Bunu gördük. Böyle bir zaferi tebrik etmek ve mübarek demek de görevimizdir. Umarım bundan sonraki süreci başarıyla sürdürür Rabbim ”dedi.

“O da bize ulaşmak istedi, ama dürüst olmak gerekirse biz de geri dönmedik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev ile detaylı bir görüşme yaptığını belirterek, “Bugün kardeşimle derinlemesine bir görüşme yaptık. Karabağ neden bugüne kadar uzadı, bu neden 30 yıldır acı çekiyordu? Minsk Üçlüsü denen bu üçlünün işi neydi? Bunlar dünyanın en güçlü ülkeleri, Amerika, Fransa, Rusya … Neden sonuçlanamadı, neden durdu? Çok sonra olumlu mesajlar gelmeye başladı. Bunların başında Fransa sürekli olarak kardeşimi arıyor, ondan sonuç almaya çalışıyordu. Zaman zaman bize ulaşmak istedi ama biz geri dönmedik.

Çünkü sorunun farklı olduğunu biliyorduk. Özellikle kardeşlerimiz “Şimdi karnımızı keseceğiz” dediler, adımı attılar ve işe başladı. Burada Sayın Putin ile görüşmeler yaptık ve çalışmanın diplomatik yönünü Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt yürüttü. İstihbarat boyutu ve savunma boyutu gerçekleştirildi. Bu çalışmalarla hava çok farklı gelişmeye başladı. Özellikle Sayın Putin’in yaklaşımını bir kenara bırakamam ve olumlu yaklaşımları bu süreci olumlu yönde ilerletmeye yardımcı oldu. Kardeşim, “Gerekirse altılı bir platform oluşturabiliriz” dedi.

Sayın Putin bunu kabul etti. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Gürcistan, eğer kabul ederseniz, Ermenistan bu platformda yer alabilirse uyum sağlayın. Böylece altı platformla bölgesel bir barış tesis edelim denildi. Bölgesel barışın bu bölgedeki ülkelere getireceği yükler vardı. Bu yüklerin altyapı, üstyapı, siyasi ve diplomatik görevleri vardı. Bugün kardeşime söyledim, olumlu adımlar atılırsa kapalı kapıları açacağız. Kapılarımızı Ermenistan’a kapatmak gibi bir sorunumuz yok, barış için adımlar atmak istiyoruz. Üstelik Ermenistan halkına kin beslemiyoruz, sorun Ermeni yönetiminde.

Ülkemde 100 bine yakın Ermeni vatandaşım var. Bunların arasında vatandaşlık hakkını elde edenler var, almayanlar var. Onları ülkemizde ağırlıyoruz. İnsanlara kin beslemiyoruz. Amaç bu barışın hüküm sürmesini sağlamaktır. Burada liderlik çok önemli ve Karabağ’ın artık devlet olduğunu söyleme hakkınız yok ve biz de bu şekilde bilmemiz lazım, kendi meclisinizden aldığınız bir kararla. Pashinyan bile bunu kabul etmiyor, ayağa kalkıyorsunuz, Macron olarak böyle bir şeyi meclisin içinden geçirme eğilimindesiniz. Bu, siyaset öğrenmediği, devlet yönetimini anlamadığı ve öğrenmediği anlamına gelir. Bana yarın, belki bu gece kızacak. Öyle bile olsa doğruyu söylemeliyiz ”.

“Burada bitir dedik, umarım Şuşa’da birlikte olabiliriz”

Azerbaycan’ın bundan sonra altyapı ve üstyapı çalışmalarına başlayacağını belirten Erdoğan, “Yaz sezonu ile yapılan yeni yollar umarım, öğrendiğim kadarıyla yollar yapılır, demiryolları yapılır ve bu karar alınır. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılmıştır. Bütün bu yollar yapıldığında hava değişecek. Burada bitir dedik, umarım Şuşa’da birlikte olabiliriz. Shusha bir randevu. Şuşa’yı bu tarihle görmek bizim için bir aşktır. Bunu da deneyimlemek istedik. O kadar çok şehitimiz ve gazimiz var. Şehitlerimiz bir şeye inanarak şehit olmuştur, şehitlerimiz maneviyatlarını ödüllendirmek zorundadır.

Bugün gazilerimizi görünce de mutluyduk. Bunlar boşuna gaziler değildi. Bu gazinin altında yatan sebep Karabağ’ı gerçek sahibine kazandırmaktı. Bu gaziler verdikleri şehitlerle birlikte bunu başardılar. Bugün kardeşimle birlikte altyapı ve üstyapı çalışmalarımızı yaptık. Bulundukları her yeri yıktılar, camileri yıktılar, kiliseleri de yıktılar. Onları anlamak mümkün değil. Bakü’yü 20 yıl öncesinden günümüze getiren Azerbaycan yönetimi, gecikmeden onu çok farklı kılacaktır. Bu güç kardeşim İlham’da. Bunu kanıtladı. Yazın geldiğimizde Karabağ’ın değiştiğini göreceğiz. Bugün imzalanan imzalar bazı sembolik imzalar ve imzalanacak daha çok şey var ”dedi.

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi