Azerbaycan’a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Muhtırası Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi

Azerbaycan’a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Muhtırası Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi
23:00 - Kasım 17 2020 Salı

Azerbaycan’a asker gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı Muhtırası görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada dört parti AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti önergenin onayına oy verdi. HDP önergeyi reddetme kararı aldı. Toplantılara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı.

AK Parti adına Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Ermenistan’ın 1988 yılında Sovyetler Birliği’nin son yıllarında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine saldırmaya başladığını hatırlatarak, “Bu saldırılar 91’de Khankendi, Hocalı ve Şusa tarafından gerçekleştirildi. 92. yılında Azerbaycan’a ait Yukarı Karabağ bölgesi, 93 yılında Laçin ve Kelbecer dahil olmak üzere, çevresindeki 7 bölge. Ermenistan, uluslararası hukuka aykırı olarak Karabağ’ı otuz yıldır kontrol altında tuttu. Bu süre zarfında Azerbaycan, AGİT Minsk Grubu önderliğinde diplomatik çözüm arayışlarına devam etti. “Minsk Grubu, Ermenistan’ın yasadışı ve gayri meşru işgal girişimine son vermek için herhangi bir somut adım atmadı.”

CHP adına İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Azerbaycan ordusunu zaferinden dolayı tebrik ederek, Cumhuriyet Halk Partisi’nin dost ve kardeşinin her zaman endişe ve mutluluk içinde Azerbaycan’ın yanında olduğunu söyledi. Azerbaycan-Rusya ve Ermenistan arasında var olan anlaşmaya, kayıtların 10 Kasım 2020’de yürürlüğe giren ateşkese dayandırılmaya çalışılmasına izin verin Çeviköz, “Türkiye’de yapılacak ve ateşkes vesilesiyle açıklanmayan Bu önergenin konusu olan mutabakat metnini hala görmedik, Yüce Meclis ile detaylı olarak paylaşılmayan bir konu üzerine: Ortak merkezin kurulması Bu ortak merkezin görevi nedir? bölgede kurulan ateşkes ve Azerbaycan ordusu tarafından henüz kurtarılmamış işgal altındaki Azerbaycan topraklarının belli bir zaman dilimi içinde Azerbaycan’a iade edilmesi yani ateşkes anlaşmasına uyulup uyulmadığının kontrol edilmesi planı ”.

MHP Grubu adına Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kafkasya bölgesinin tarih boyunca stratejik alanların başında yer aldığını belirterek, “27 Eylül 2020’de Ermenistan son güvensizlik örneğini bir kez daha gösterdi ve Azerbaycan’ın Terter ve Fizuli bölgelerinde sivil yerleşimler dahil bölge. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu saldırılar karşısında millete hitap eden konuşması ile Karabağ bölgesinde Azerbaycan’ın meşru bir şekilde kararlı ve haklı bir duruş sergilediği yeni bir dönem başladı. Ülkemiz bu olayda Azerbaycan’ın hemen yanında, kendileri de Türkiye’den nasıl destek talep ederlerse ve bu talebi beyan ettiği şekilde bu şekilde karşılanır. Ordu Azerbaycan cephesinde Türk milletinde kahramanca savaşan Türk askerlerinin yiğitçe bilinen dualarından ve Anadolu’daki desteğini istekli olduğunu, Azerbaycan ordusunun Türkiye Cumhuriyeti’nde var olan fırsatlardan tasarruf ettiğini yineledi “dedi.

İYİ Parti adına İstanbul Milletvekili Ahat Andican konuştu. Andijan, Azerbaycan’ın 1992-94 yılları arasında Ermenistan’ın işgal ettiği 7 koridoru ve 4.500 kilometrekarelik Dağlık Karabağ bölgesinin yüzde 25’ini kurtardığını hatırlatarak, “Azerbaycan Şuşa’ya taşınıp Hankendi’ye, aniden Rusya’ya yöneldiğinde ‘O güne kadar Rusya, Seyirci olan ve Paşinyan yönetiminin bunu kamuoyuna açıklamak için “dövmesine” izin veren, o anda devreye girdi ve Laçin koridorundan başlayarak Hankendi, Hocalı, Agadere ve Hocavent bölgelerine barış güçleri yerleştirerek olayı sona erdirdi. . Bu kesin, Ermenistan savaşın kaybedenidir. İşgal altındaki topraklardan kovuldu, binlerce asker kaybetti ve siyasi, ekonomik ve jeopolitik bir yıkıma uğradı ”.

HDP Grubu adına Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, “Rusya uzun süredir Ermenistan üzerindeki etkisini kaybetti ve bu savaşı ve bu savaşı takip ederek Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının ortaya çıkmasından yararlanmayı hedefliyor. her iki ülkeye de ihtiyaç duyan bir hat ilerletmek için sipariş verin. ” .

Ahmet Umur Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi