Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçici insani ateşkes

Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçici insani ateşkes
23:00 - Ekim 17 2020 Cumartesi

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları, 10 Ekim’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzaladı. Ermenistan anlaşmaya uymadı ve Azerbaycan topraklarına yönelik saldırılarını sürdürdü ve sivilleri hedef aldı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna A. Naghdalyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ermenistan ve Azerbaycan insani ateşkesi 18 Ekim yerel saatle 00:00 itibariyle kabul etti” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan’ın yarın yerel saatle 00: 00’dan itibaren geçerli olacak geçici insani ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Bakanlık, “Bu karar AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarını temsilen ABD, Fransa ve Rusya Devlet Başkanlarının 5 Ekim 2020 tarihli AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının açıklamasına dayanıyor. 10 Ekim Moskova bildirisi uyarınca kabul edildi ”.

Lavrov, Mnatsakanyan ve Bayramov ile bir telefon görüşmesi yaptı

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın ateşkes açıklaması öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan ile telefon görüşmesi yaptığı ve Dağlık Karabağ’daki durumun görüşüldüğü belirtildi. Açıklamada, “Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarına görüşmelerde 10 Ekim Moskova Deklarasyonu’nun insani ateşkesi öngören hükümlerine titizlikle uyulması gerektiğini vurguladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla Moskova’da varılan anlaşmanın temel ilkelere dayalı barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla temel müzakerelerin başlatılmasında önemi en kısa sürede onaylandı.

Erhan Altıparmak – Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi