Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: ‘İşgalcilerden 100’den fazla yerleşim yeri sağ kaldı’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: ‘İşgalcilerden 100’den fazla yerleşim yeri sağ kaldı’
22:00 - Ekim 25 2020 Pazar

Azerbaycan’ın işgalci Ermenistan’a yönelik başlattığı operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Savunma Bakanlığı yetkilileri ve cephe bölgesindeki birliklerin komutanları ile görüşüldü. Savunma Bakanlığı Komuta Merkezinde yapılan toplantıda konuşan Aliyev, “Yaklaşık bir aydır savaş sürüyor. Bu dönemde ülkemiz savaş alanında büyük başarılar elde etti. Her gün cepheden iyi haberler geliyor. Gün içerisinde savaş bölgelerindeki operasyonlar hakkında düzenli olarak bilgilendirilmekte ve gerekli talimatlar tarafımdan verilmektedir. Neredeyse her saat farklı bölgelerdeki olaylar hakkında bilgi alıyorum. Savunma Bakanlığı ve diğer kurumlar beni bilgilendiriyor. Her gün operasyonel toplantılar yapılmaktadır. Kısacası durum tam kontrol altında. Bu dönemde işgal ettiğimiz topraklarımızın bir kısmı işgalcilerden kurtarıldı. 100’den fazla yerleşim yeri, şehir ve köy işgalcilerden sağ kurtuldu. Azeri bayrağı şimdiden kurtarılmış şehirlerimizde ve köylerimizde dalgalanıyor. Bugün Azerbaycan askerleri ve subayları, düşmana savaş alanında eğitim veriyor ve düşmanı ülkemizden kovuyor. Kan döküyoruz, şehit veriyoruz, sivillerin yanı sıra askerler de şehit oluyor. Ermenistan savaş alanında bize karşı duramaz ve her zaman olduğu gibi yerleşim ve sivil bölgelerimize ateş açar. “Bu korkakça saldırılar sonucunda 60’tan fazla sivil hayatını kaybetti ve yaklaşık 300 kişi yaralandı.”

“Ermenileri topraklarımızdan sonuna kadar sürmeye devam edeceğiz”

Ermenistan’ın isteği üzerine büyük güçlerin arabuluculuğuyla iki kez ateşkes ilan edildiğini vurgulayan Aliyev, “Ermenistan ateşkesi iki kez ihlal etti. İlk ateşkeste, bir günden kısa bir süre sonra Gence’yi bombaladı. Ateşkesten iki dakika sonra ateşkesi ikinci kez ihlal etti. Bu durumda elbette Azerbaycan onlara güzel bir cevap ve irade verdi. Düşmanı topraklarımızdan sonuna kadar sürmeye devam edeceğiz. Ermenistan fanatiği olan ülkeler onları korumalı. Ermenistan Başbakanı, Ermenistan’ın işgal altındaki topraklardan çekileceğini ilan etmelidir. Böyle bir açıklama duymadık. Daha ziyade, halkların kendi kaderini tayinlerinden bahsediyor ve müzakere sürecini yok etti. Ateşkes koşulsuz olamaz. 27 yıl daha bizi kandıracaklar, 30 yıl daha, heyetler 30 yıl daha buraya gelecek, görüşmeler yapılacak. Artık sabrımız kalmadı, Azerbaycan halkının sabrı tükendi. 28 yıl önce Minsk Grubu kuruldu. 28 yıldır bizi kandırıyorlar. Bize 28 yıl söz verdi, bekle, bekle, Ermenistan’a baskı yapacağız, bunu yapacağız, yapacağız. Hepsi bir yalandı. Herkes görür. Bugün Ermenistan’ın silahlandığını söylemeliyim. En modern silahlar her gün Ermenistan’a gönderiliyor. Bu silahların bir listesi var. Uçuşlar, ne zaman, nerede, hangi şehirden uçtukları, Erivan’a ne zaman geldikleri ve içinde neler olduğu hakkında tüm bilgilere sahibiz. Mevcut çatışma sırasında 300 civarında Ermeni tankı ya imha edildi ya da askeri ganimet olarak alındı. Bu kadar para nereden geliyor? Fakir bir ülke, parası yok. Bedava aldılar. Altı S-300 füze sistemi imha edildi. Fiyat biliniyor. Bu nereden? Tor, OSA uçaksavar füze sistemleri, insansız hava araçları, zaten Azerbaycan tarafından tahrip edilmiş uçaklar. Tochka-U, SCUD bunlar nereden geliyor. Bunlar Ermenistan’a ücretsiz verildi ve verildi. Bu konuda sessiz kalamayız. Bunu herkese bildirin. Yalnız savaşıyoruz, yalnız. Azerbaycan’ın önünde kimse duramaz. Haklıyız, kendi toprağımızda savaşıyoruz, toprak bütünlüğümüzü yeniden kuruyoruz, Ermenistan’a geçmedik, böyle bir fikrimiz yok. Böyle bir fikrimiz olsaydı, bunu uzun zaman önce yapardık. “Bunu yapmak çok fazla çaba gerektirmiyor.”

“Kelbecer ve Gubadlı şehirlerinin bir kısmı işgalden kurtarıldı”

Bu savaşın Azerbaycan için güzel bir deneyim olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Aliyev, “Modern savaşta bazen askeri cephaneliğimizdeki bazı silahlara ihtiyaç olmadığını gördük. Askeri operasyonlarımızın daha etkili ve zaman alıcı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bazı durumlarda gecikmeler olur. Bazı durumlarda, gecikmeler için bir neden yoktur. Tüm bunları analiz ediyor ve analiz ediyoruz. Tekrar ediyorum, Azerbaycan Ordusu büyük bir cesaret ve profesyonellik gösteriyor. 1990’ların başında yıllarca toprağımızı kaybettik. Bir aydan kısa bir süre sonra Fuzuli, Hadrut, Cabrayil, Zengilan, Kelbecer ve Kubadlı bölgelerinin bir kısmı işgalden kurtarıldı. Yine her gün cepheden iyi haberler geliyor. Bazı alanlarda ciddi ayarlamalara ihtiyaç olduğu doğru, ancak bir bütün olarak hedefimize ulaşıyoruz. Eminim ki Azerbaycan toprak bütünlüğünü yeniden kuracaktır. Kendi toprağımızda savaşıyoruz. Adalet bizim tarafımızda, uluslararası hukuk bizim tarafımızda, tarihi adalet bizim tarafımızda. Toprak bütünlüğümüzü yeniden sağlamalı, işgalcileri topraklarımızdan kovmalı ve ülkemizin egemenliğini yeniden sağlamalıyız. Bunu başaracağımızdan eminim. Bugünlerde Azerbaycan halkına düzenli olarak hitap ediyor, görüşlerimi ifade ediyor ve başarılarımız hakkında bilgi veriyorum. Hiçbir güç irademizi etkileyemez. “Düşmanı sonuna kadar sürgüne göndereceğiz, toprak bütünlüğümüzü yeniden sağlayacağız.”

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi