Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Fuzuli ve Cabrayil bölgelerini ziyaret etti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Fuzuli ve Cabrayil bölgelerini ziyaret etti
19:00 - Kasım 17 2020 Salı

Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı ağır yenilgisinin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ilk kez Fuzuli ve Cebrayil bölgelerinde cephe bölgesini ziyaret etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fuzuli bölgesinden Şuşa’ya giden karayolu inşaatını inceledikten sonra Fuzuli kentine yaptığı ziyarette eşi Mehriban Aliyeva ile konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Şuşa kurtarıldıktan sonra düşman bize direnmenin bir anlamı olmadığını anladı. Şuşa’nın işgalden kurtarılmasından bir gün sonra, kahraman Azerbaycan ordusu 70 “Düşmana son darbe oldu. Aslında düşmana son darbeydi. Düşmanın 10 Kasım’da fiili bir teslimiyet imzalamış olması tesadüf değildir. Şuşa’nın işgalden kurtarılması gücümüzü gösterdi. Ordumuzun profesyonelliğini, askerlerimizin cesaretini ve kahramanlığını gösterdi.

“Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlayacağını söyledim”

Şuşa’nın kurtarılmasının büyük profesyonellik ve cesaret gerektiren bir operasyon olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Aliyev, “Bu operasyonun dünya savaş tarihinde özel bir yeri olacağına inanıyorum. Çünkü kahraman askerlerimiz Şuşa’yı sadece dağlardan, ormanlardan ve patikalardan kurtardı. 17 yıldır Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak Azerbaycan’daki Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili sözlerimi defalarca söyledim.Tarihi topraklarda ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceğimizi söyledim. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü asla bir müzakere meselesi değildir ve olmaz dedim, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü yeniden kuracağını söyledim, barış olmazsa askeri yollarla yapacağımızı söyledim. her yerde yayınlandı, bu sözleri söyledim ve yaptım, statü olmaz, tek bir Azerbaycan devleti var, çok dinli ilerici bir Azerbaycan devleti var. jani vatandaşları, tüm milletlerin ve dinlerin temsilcileri huzurlu bir ortamda normal bir yaşam sürerler. Ermeni halkı da bu şekilde yaşayacak. Ermeni halkıyla hiçbir işimiz yok ”dedi.

“Düşmanı teslim anlaşmasını imzalamaya zorladık”

Aliyev, çatışmanın askeri aşamasının sona ermesi ve siyasi çözüm aşamasının başlamasıyla ilgili olarak, “Şu anda çatışmanın siyasi çözüm aşamasındayız. Azerbaycan bu aşamada istediğini alıyor ve alacak. Çatışmanın askeri aşaması sona erdi. Şuşa’nın 9 Kasım’da işgalden kurtarılması ve 70’ten fazla yerleşim, çatışmanın askeri aşamasını sona erdirdi. Çatışmanın başında ve İkinci Karabağ Savaşı’nda söyledim, bugün büyük bir gururla söylüyorum. Soruna askeri-politik çözümler vardı ve Azerbaycan bunu savaş alanında kanıtladı. Düşmanı teslim antlaşmasını imzalamaya zorladık ve böylelikle bugüne kadar işgal edilmiş olan Ağdam, Laçin ve Kelbecer şehirlerimiz önümüzdeki günlerde Azerbaycan’a geri dönecek. Kötü niyetli düşman bugün hala korkunç, evleri, okulları yakıyor ve ağaçları kesiyor. Bunu tüm dünya görüyor, tüm önde gelen uluslararası televizyon kanalları yayınlıyor. Vicdan yok, utanç yok, ahlak yok. Bu nedenle İkinci Karabağ Savaşı’nda elde edilen zafer tarihi bir öneme sahiptir. Bu sadece Azerbaycan’ı işgalcilerden topraklarından kurtarma meselesi değil. Aynı zamanda dünyaya, tüm işgalcilere bu şekilde sonlanabileceklerini gösteriyor. İşgalciler böyle bitecek. Bugün, bu güzel temel atma töreni büyük bir sembolik öneme sahip. Kurtarılan Fuzuli ilçesinin köylerinden Fizuli kentine, Fizuli şehrinden kurtarılan Şuşa kentine yeni bir yol inşa ediyoruz. Bu yol hiç olmadı. Azerbaycan vatandaşları muhtemelen Şuşa’ya giden yolun Sovyet döneminde Ağdam-Hankendi-Şuşa yolundan geçtiğini biliyorlar. Şu anda bu rotayı kullanmak mümkün değil. Azerbaycan halkını bu harika olaydan dolayı bir kez daha tebrik ediyorum. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır! ” dedim.

Aliyev, Hudaferin Köprüsü’nde incelemelerde bulundu

Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Aras Nehri üzerinde bulunan ve Azerbaycan ile İran’ı birbirine bağlayan Khudaferin Köprüsü’nde de incelemelerde bulundu.

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi