Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: ‘Ermenistan işgal altındaki topraklardan çekilmezse sonuna kadar savaşacağız’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: ‘Ermenistan işgal altındaki topraklardan çekilmezse sonuna kadar savaşacağız’
14:00 - Kasım 9 2020 Pazartesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev İngiliz basınına açıklamalarda bulundu. Başından beri düşüncelerinin değişmediğini ifade eden Aliyev, “Ermeni tarafı işgal edilen toprakları boşaltmayı kabul ederse her an durmaya hazırız. Bunu savaşın başından beri söylüyorum ve eğer Ermenistan Başbakanı işgal edilen bölgeleri boşaltmayı vaat ederse ve bizim duracağımızı garanti ederse. Ancak 40 gün geçti ve bunu söylediğine dair bir işaret yok. Ermenistan işgal altındaki topraklardan asker çekmeyi garanti etmezse sonuna kadar savaşacağız. “Ermenistan’ın büyük bir hata yaptığını düşünüyorum çünkü bizi başından beri dinleselerdi, savaş uzun zaman önce dururdu ve müzakere masasında olurduk.”

“Kelbecer ve Laçin’i tahliye edeceklerini açıkça ilan ederlerse duracağız”

Aliyev, Dağlık Karabağ çevresindeki bölgelerin boşaltılmasının şartlarda açıkça ifade edildiğini vurgulayarak, “Bu Ermenistan için çok net bir mesajdır. Ne yazık ki Ermenistan, Minsk Grubu eşbaşkanları ve önceki Ermeni yönetimi tarafından geliştirilen temel ilkelere katılmadı. Bu temel ilkeler, birinci aşamada işgal edilen 5 ilçeyi, ikinci aşamada ise 2 ilçeyi boşaltmak zorunda olduklarını belirtmektedir. Ancak beş ilçeden dördü işgalden çoktan kurtulmuş durumda. Eğer yaparlarsa, Ağdam, Kelbecer ve Laçin’in bir bölümünü ne zaman tahliye edeceklerini açıkça ilan ederlerse dururuz. Bundan sonra Azerbaycanlı göçmenlerin Dağlık Karabağ’a dönüşü için çalışacağız. Çünkü savaştan önce 1990’larda Dağlık Karabağ’da nüfusun yüzde 25’i olan 40 bin Azerbaycanlı yaşıyordu. Ermeniler etnik temizlik yaparak hepsini kovdu ve ardından bağımsızlık ilan etti ”.

“Dağlık Karabağ’ın Ermeni nüfusu bizim vatandaşlarımızdır”

Ermeni yönetiminin temel ilkeleri ve istenen şartları kabul etmesi halinde savaşın sona ereceğini belirten Aliyev, “1993 yılında alınan BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz. Bu kararlar, derhal, koşulsuz ve koşulsuz olarak geri çekilmesini gerektiriyor. İşgal altındaki topraklardan Ermeni birlikleri. “Dağlık Karabağ’ın Ermeni nüfusu orada yaşamaya devam edecek, onlar bizim vatandaşlarımız ve bu durumu defalarca dile getirdim.”

“Tüm ülkelerden bu çatışmadan uzak durmalarını istedik”

Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin müdahalesi sorusunun cevabını bulan Aliyev, “Çok uzağa bakmak istemiyorum çünkü savaş alanındaki duruma bağlı olacak. Ermenistan ve diğer ülkelerin davranışlarına bağlı olacak. Çünkü Çatışmanın uluslararasılaşmasına karşı olduğumuzu defalarca söyledim.Tüm ülkelere, komşu ülkelere, komşu olmayan ülkelere bu çatışmadan uzak durmalarını istedik, kendi uluslararası kabul görmüş topraklarda savaşıyoruz. Şu an olanların devam edeceğini düşünün, bu yüzden Türk ordusunun müdahalesine gerek kalmayacak. Ama yıllar önce Türkiye’ye dış müdahale durumunda askeri destek sağlayan bir belge imzaladık. “Azerbaycan dışarıdan saldırıya uğrarsa ve Azerbaycan’ın Türkçeye ihtiyacı varsa askeri destek, bu seçeneği değerlendireceğiz “dedi.

“Biz Ermeni değiliz, aynı şekilde davranmayacağız”

Ermenilerin Azerbaycan vatandaşlarına karşı etnik temizlik yaptığını vurgulayan Aliyev, “Dağlık Karabağ ve çevresindeki yedi bölgeden bütün Azerileri kovdular. Ermenistan’ın etnik temizlik politikasının bir sonucu olarak, bir milyon mülteci ve yerinden edilmiş kişi var. Ama aynı şekilde hareket etmeyeceğiz. İntikam almayacağız. “Gence’yi bombaladığında, hatta Berde’yi bombaladığında, diğer şehirleri bombaladığında ve 92 kişi ve sivili öldürdüğünde bile savaş alanında intikam alacağımızı söyledim.”

“Dağlık Karabağ sorununun çözümü ülkemize yeni bir soluk verecektir.”

Dağlık Karabağ sorununun çözülmesinden sonra Azerbaycan’ın geleceğinin çok parlak olacağını düşündüğünü söyleyen Aliyev, “Son yıllarda büyük başarılar elde ettik. Bugün ülkemizin hem siyasi hem de ekonomik alandaki başarısı uluslararası kuruluşlar tarafından tanınmaktadır. Uluslararası arenada büyük başarılar elde edildi. Bugün Azerbaycan çok güçlü bir ülke haline geldi. Ülkedeki tüm sorunlar çözüldü. Elbette Dağlık Karabağ sorununun çözümü ülkemize yeni bir soluk verecektir. Her şeyden önce insanlar atalarının topraklarına dönebilecek ve akrabalarının mezarlarını ziyaret edebilecekler. Azerbaycan devleti kesinlikle onlara bu konuda azami yardımı sağlayacaktır. Kurtarılan arazileri yeniden inşa edeceğiz, evler, ofis binaları ve okullar inşa edeceğiz. Böylece ülkemiz için yeni bir dönem başlayacak. Bu yeni dönem büyük fırsatlar açacak ve pozitif eğilimlerin sadece ekonomik alanda değil siyasi ilişkilerde de yoğunlaşacağına inanıyorum. Azerbaycan uluslararası arenadaki rolünü daha da artıracak. Güçlü bir devlet olarak toprak bütünlüğümüzü, adaletimizi ve uluslararası hukukumuzu yeniden tesis ettikçe Azerbaycan’a saygı artacaktır. Dolayısıyla ülkemizin gelecekteki kalkınmasının çok başarılı olacağına inanıyorum ”dedi.

“Ermenistan’ın bu Başbakanla barış şansı olduğunu sanmıyorum”

Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Aliyev, “Her bölge gibi Azerbaycan’ın bir parçası olarak kalacak. Yine Ermeni hükümetinin nasıl davrandığına bağlı olacak. Mantıklı olmaları için çok geç değil. Müzakere masasında daha fazlasını elde etmek için çok geç değil. Çünkü diğer şehirlerin ve köylerin kontrolünü ele geçirdiğimizde konuşacak hiçbir şey kalmayacak. Böylece zaman kaybederler. Mantıklı davranırlarsa, bazı özyönetim biçimleri üzerinde çalışabiliriz. Biz buna karşı değiliz. Ancak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmemelidirler. İtalya, İsveç ve Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinin en iyi uygulamalarına dayanmalıdır. Neden farklı olsun? Sonra tabi ki bölgeye barış gelecek. Dürüst olmak gerekirse, bunun Ermenistan Başbakanı ile barış için bir şans olduğunu düşünmüyorum. Ermenistan’da hükümet değişmeli, kan dökülmesini istemeyenler ve savaş suçu işlemeyenler gelmeli ve sonra Sovyet döneminde Güney Kafkasya’da Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında yeni bir işbirliği biçimi yaratabileceğimizi düşünüyorum. çağ. Dostane ilişkilerimiz vardı. Beraber yaşadık ”dedi.

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi