Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Paşinyan’a: ‘Tekrar tekrar yardım istiyor, yardım istiyor, yardım için yalvarıyor’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Paşinyan’a: ‘Tekrar tekrar yardım istiyor, yardım istiyor, yardım için yalvarıyor’
20:00 - Ekim 9 2020 Cuma

Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki topraklarının kurtarılması için başlattığı operasyonlar devam ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev millete seslendi. Aliyev konuşmasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a sert eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Aliyev, Paşinyan’ın her gün yeni birinden yardım istediğini belirterek, “Her gün defalarca yardım istiyor ve yalvarıyor. Birinin ayağına düşer. Gel bizi kurtar diyerek kendini küçük düşürüyor. Kurtuluşlarının tek yolu toprağımızı terk etmektir. Bunu defalarca söyledik. Onlara defalarca topraklarımızı kendi rızaları ile terk etmelerini söyledik. BM Güvenlik Konseyi kararlarını takip edin dedik. Ya da pişman olacaksın. Azerbaycan’ın bu durumda barış yapacağını düşünüyor musunuz? Taviz vermeyecek. Bunu defalarca söyledim. Ama topraklarımızda kaldı ve kutsal topraklarımızı zehirledi. Ermeni yönetimi tamamen ortadan kalktı. Düzenli olarak farklı ülkeleri ve farklı liderleri çağırır. Karabağ’ın Ermenistan olduğunu söyleyen Karabağ, Ermenistan’a ait değildir. Şimdi konuşamıyor bile. Ermenistan Dışişleri Bakanı bir toplantı için Moskova’ya geldi. Söyleyebiliyorsa, Karabağ’ın orada Ermenistan olduğunu söylesin. Bir şey söylerse, herhangi bir müzakere konusu bile açılamaz. Bize kimse mecbur olamaz “dedi.

“Başkasının topraklarında gözümüz yok ama şehre toprağımızı kimseye vermeyeceğiz.”

Paşinyan’ın şartlarından birinin Azerbaycan’ın sözde Dağlık Karabağ’ın haydut lideri ile görüşmesi olduğunu belirten Aliyev, “Bunu asla kabul edemeyiz ve asla olmayacak. Dolayısıyla dün ve önceki gün yaşanan olaylar, Ermeni yönetiminin ancak büyük bir darbe aldıktan sonra şartlarımızı kabul etmek zorunda kaldığını fark ettiğini gösteriyor. Ne söylersek söyleyeceğiz. Ona topraklarımızı müzakere ve barış yoluyla terk etme şansı veriyoruz. Her ne şekilde olursa olsun kendi toprağımıza döneceğiz. Her durumda, toprak bütünlüğümüzü yeniden sağlayacağız. Bütün dünya gördü. Özellikle Ermenistan bunu gördü. Kan dökülmesini istemiyoruz. Şehit istemiyoruz. Toprağımızı istiyoruz. Ülkemizden çıkın. Ülkemizden çıkın. Git kendi ülkende yaşa. Kendi toprağımızı geri alacağız. Bu nedenle bu tarihi şansı kaçırmamaları gerekir. Bugün Moskova’da yapılacak toplantı birçok konuya ışık tutacak. Temel şartları kabul etmeleri gerekir. Paşinyan, bu temel koşulları kabul etmeyeceğini söyledi. Azerbaycan’a bir karış toprak bile vermeyeceğini söyledi. Peki ne oldu? Gel o toprakları koru. Yapmamalı mıydın? Ne oldu? Şimdi ayaklarının dibine düşüyorsun ve kendi halkını aşağılıyorsun. Başkasının toprağında gözümüz yok ama kendi toprağımızı kimseye vermeyeceğiz ”.

“İşgal edilen tüm topraklarda bayrağımız göndere çekilecek”

Azerbaycan’ın işgal ettiği toprakları geri alacağını vurgulayan Aliyev, “Önümüzde Ermenistan aciz, önümüzde diz çöküyor. Ya müzakere sürecinde ya da savaş yoluyla toprağımızı alacağız ama topraklarımızı geri alacağız. Statüko diye bir şey yok. O günler geçti. Statükoyu değiştirdim. Savaş alanında statüko yoktur. Artık iletişim hattı yok. Bu iletişim hattını 30 yıldır inşa ediyorlar. Aşağıdan yukarıya hareket ediyoruz. Aslında orada 30 yıl boyunca beton surlar inşa edildi. Geçtik. Azerbaycan askerine kimse bir şey söyleyemez. Bugün o temas hattını yok ettik. Yeni bir temas hattı olacağını söylüyorlar. Gerçekleşmeyecek. Toprağımızı geri alacağız. Hangi iletişim hattından bahsedebiliriz? İrade gösterdik, güç gösterdik, halkımızın iradesine güvendik ve bugün kazanıyoruz. Tarihi bir zafer kazanıyoruz. Bu zafer Azerbaycan halkının en parlak zaferidir ve bu zaferler gelecekte de devam edecektir. Toprağımızı geri alacağız. Toprak bütünlüğümüzü yeniden kazanacağız. Düşmanı ateşlemeye devam edeceğiz. Azerbaycan halkının sözlerimi beğendiğini biliyorum. Onları sonuna kadar ateşleyeceğiz. İşgal edilen tüm topraklarda bayrağımız göndere çekilecek ve Azerbaycan toprak bütünlüğünü yeniden tesis edecektir. Azerbaycan ordusu çok yaşa. Karabağ Azerbaycan’dır ”dedi.

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi