‘Ayı gülü’ koparma cezası 73 bin 747 lira

‘Ayı gülü’ koparma cezası 73 bin 747 lira
11:00 - Haziran 23 2020 Salı

Elbistan’ın Atmalı Kashanlı İlçesi’nin 1800 metre yüksekliğindeki Meydan Yaylası’nda açılan ayı gülleri görsel bir şölen sunuyor. Atmalı Kaşanlı Mahallesi başkanı Mehmet Karadağ, bölgede ‘ayı gülü’ olarak bilinen şakayıkların iki haftalık bir yaşam sürdüğünü söyledi.

Bölgede renk şenliğini oluşturan şakayıkların kırılmasının cezasının çok ağır olduğunu belirten Karadağ, “Şakayık Meydan Platosu’nu süsledi. Ayı gülü yılda sadece 2 hafta çiçek açan bir çiçektir. Elbistan’ımızın bu özel çiçek türüne ev sahipliği yaptığını keşfetmek harika bir duygu. Bu çiçekler gördükleri yerde koruma altına alınır ve onları kıranlara çok ağır cezalar verilir. ”

Şakayıkların küçük bir alanda toplandığını kaydeden Karadağ, “Bu güzelliği görmek çok farklı bir duygu. Türkiyenin diğer yerlerine gelişi güzel bir çiçek türü kopması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Onu kırdığın anda, soğanlı bitkiyi tamamen yok ediyorsun. Böyle ağır bir ceza ile karşı karşıyasınız. Ceza 73 bin 747 lira. Bu çiçeğin kesilmesini önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Yerel halkımıza da bu yönde tavsiyede bulunuyoruz. Herkesin koyu pembe çiçekleri ile doğal bir harikası olan bu çiçekleri görmesini istiyoruz. Ancak, kimsenin bu çiçeğe zarar vermesini istemiyoruz. Uzun yıllar ayı gülleri, endemik bir bitki türü, mahalle ve ilçemizin süsü tutmak için elimizden geleni yapacağız. ”

Murat Şoför

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi