Ayasofya’dan ayrıl ve onlara bak

Ayasofya’dan ayrıl ve onlara bak
09:00 - Temmuz 14 2020 Salı

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, AK Parti dönemlerinde uygulanan dini özgürlükler konusunda adımlar attı. Raporda yaklaşık 50 yıl sonra bir Yunan yayınevinin faaliyete başladığı ve Süryani köyü isminin iade edildiği belirtildi. Genel seçimlerde Ermeni ve Süryani vatandaşlarının parlamenter olarak seçilerek meclise girdikleri ve düğün töreninin 41 yıl sonra Edirne Büyük Sinagogu’nda ilk kez düzenlendiği hatırlatıldı. Raporda ayrıca, azınlıkların mülklerinin iadesi, okullarına mali destek ve ibadet yerlerinin restorasyonu gibi atılan adımlar açıklandı. Yıllarca kapalı olan azınlık ibadethanelerin açılması için vesile olmasının yanı sıra ayin ve törenlerin organizasyonu için de bir ortam sağlandığı ifade edildi. Türkiye tarafından atılan adımlardan bazıları şunlardır:

15 BİN ARAZİ GERİ DÖNDÜ

400 binden fazla mülk Ermeni Cemaat Vakfına iade edilirken, 15 binden fazla toprak iade edildi. 2018 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresi altındaki kilise ve sinagog gibi bakanlık vakıflarının ücretsiz tahsisi açıldı.

AZINLIK EĞİTİMİNE DESTEK

Milli Eğitim Bakanlığı 2010 yılında Ermenice ders kitapları hazırladı. 2014 yılında Süryanice anaokulu ilk kez açıldı. Aynı yıl azınlık okullarına ilk maddi yardım sağlandı ve azınlık okullarının öğrencilerinin “din” ders sınavlarından muaf tutulduğu lise giriş sınavından ilk kez Ulus Özel Ortaokulu sınavına girdi. 2015 yılında Gökçeada Özel Rum Ortaokulu ilk kez açıldı, 40 yıl sonra tekrar lise açıldı ve Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenciye ilk kez din kültürü ve ahlak bilgisi sınavında Ermeni soruları yöneltildi.

13 DÜĞÜN RESTOREDI

Gökçeada Aya Nikola Kilisesi, Gökçeada Aya Marina Rum Ortodoks Kilisesi, Hatay İskenderun Süryani Katolik Kilisesi, Hatay İskenderun Yunan Katolik Kilisesi, Diyarbakır Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep Nizip Fevakani Kilisesi, Gaziantep Şahinbey Havra, Ayvalık Cunda Taksiyarhis (Ayanikola) Kilisesi, İskenderun Arsuz Maryo Terör örgütü PKK tarafından saldırıya uğrayan Hanna Kilisesi, İstanbul Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi, Hatay Rum Ortodoks Kilisesi, Sveti Stefan Kilisesi, Surp Giragos ve Mar Petyun Keldani Kiliseleri restore edildi.

EŞİTLİK VERİLEN EŞİTLİK

2012’de yaklaşık 50 yıllık bir aradan sonra bir Yunan yayınevi faaliyete geçti. 2015 yılında Türkiye’deki bir Süryani köyünün adı iade edildi. Aynı yıl, Türk hükümetinin bir temsilcisi, 1915 olaylarının yıldönümünde düzenlenen törene resmen katıldı. 2015 genel seçimlerinde Ermeni ve Süryani vatandaşları milletvekili seçildi ve parlamentoya girdi. 2016 yılında, insan haklarına da aykırı olan devlet kayıtlarında soyağacı kodu uygulaması kaldırılmıştır.

ÖNLEME AÇILDI

2010 yılında ilk ritüel 88 yıl sonra Trabzon Sümela Manastırı’nda yapıldı. 2015 yılında, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü nedeniyle ilk kez Ankara’da bir anma töreni düzenlendi. Yine aynı yıl Türk Yahudileri Hanuka Bayramını ilk halka açık meydanı kutladılar. 2016 yılında “Ta Fota (Işıklar) Şöleni ilk kez 1922’den sonra İzmir’de kutlandı ve düğün töreni ilk kez aynı yıl Edirne Büyük Sinagogu’nda ve ilk kez TBMM’de yapıldı, Müslüman olmayan bir milletvekilinin talebi üzerine. bir ara verildi.

ATÖLYE TEKLİĞİ AÇILDI

AK Parti hükümeti sırasında açılan azınlık ibadethaneler şunlardır:

2010: Trabzon Sümela Manastırı (90 yıl sonra)

2010: Van Ahtamar Ermeni Surp Haç Kilisesi (95 yıl sonra)

2011: Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi (32 yıl sonra)

∂ 2015: Edirne Büyük Sinagogu, Avrupa’nın en büyük sinagogu (46 yıl sonra)

∂ 2016: İstanbul’daki tek ahşap sinagog olan Istipol Sinagogu (65 yıl sonra)

∂ 2018: Gerçüş’teki Batman St.Aho Manastırı (100 yıl sonra)

Azınlık vakıflarına ait 1.015’den fazla arazi ve 400 gayrimenkul iade edilmiştir. 2018 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresi altındaki kiliseler ve sinagoglar gibi azınlık vakıflarının ücretsiz tahsisi açıldı.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi