Ayasofya reddedilirse, hükümetin planı hazır

Ayasofya reddedilirse, hükümetin planı hazır
09:00 - Temmuz 1 2020 Çarşamba

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile gözler Ayasofya’ya yeniden ibadet amacıyla açılmak üzere Danıştay’a çevrildi. Danıştay 10. Odasının, Ayasofya’yı cami olarak mı, yarın mı, ertesi gün mi yeniden açacağı konusundaki kararını açıklaması bekleniyor.

SON DURUM 2016’DA

İstanbul’un fethinin sembolü olan Ayasofya’yı yeniden açmak için yıllardır uğraşan Tarihi Vakıflar ve Çevreye Hizmet Derneği Sürekli Vakıflar, 2016 yılında Danıştay’a yeni bir dava açtı. Görüşüne göre, Cumhuriyet Savcısı, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasının idarenin takdirine bağlı olduğunu ve kanunun ihlal edilmediğini belirtti. Ancak, savcının görüşünün karar üzerinde bağlayıcı bir etkisi yoktur.

1 AYDA UYGULANACAK

Danıştay, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren 1934 Bakanlar Kurulu kararını iptal ederse, karar 30 gün içinde uygulanacaktır. Danıştay’ın bu kararı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni de destekleyecektir.

PLAN B YAPILDI

Ancak, Danıştay’dan beklenen karar çıkmazsa, AK Parti B Partisi de hazırdır. AK Parti’nin bu konuda çok çalışan avukat milletvekilleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarını takiben çalışmalarını tamamladılar. Erdoğan’a sunulan çalışmaya göre, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmaya devam edilmesine ilişkin Danıştay’dan alınan bir karar durumunda Başkanlık Kararnamesi’nin hazırlanacağı belirtiliyor.

Avukatlar ne dedi?

İSTEKİ REDDEDİN

Profesör Dr. Ersan Şen: Ayasofya, Türk ulusunun fethi, gerekçesi sembolüdür. Fetihten önce bir kilise olabilirdi, ancak 482 yıl boyunca cami olarak çalıştı. Daha önce başka davaların açıldığı ve Bakanlar Kurulu’nun Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin kararının reddedildiği görülüyor. Kararlar Ayasofya’nın müze olarak kullanılması yasaya aykırı olmadığı gerekçesine dayanmaktadır. Dolayısıyla, yarınki duruşmada yapılması beklenen dava aynı gerekçelerle reddedilebilir.

MAHKEME KARIŞTIRILAMAZ

Avukat Cüneyt Toroman: “Bu konu çok genişledi. Gençliğimizden beri tartışıldı. Hükümet herhangi bir yeri müzeye dönüştürmek isteyebilir. Olaylar Avrupa’da gerçekleşti, İspanya’daki Kurtuba Camii kiliseye dönüştürüldü Türk milleti adına karar veren kurum. “Bize izin verir misiniz?” diye soracak mıyız? ”

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi