Ayasofya Camii Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklaması

Ayasofya Camii Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklaması
12:00 - Temmuz 14 2020 Salı

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, Ayasofya Camii’nin ibadete açılması için gündeme gelen konular hakkında bir açıklama yaptı. Türkiye Cumhuriyeti ve Danıştay’ın 2020/2595 Onuncu Daire Başkanlığı, Ayasofya’nın 2729 sayılı cumhurbaşkanlığı ile yeniden cami statüsünün takip edilmesine ilişkin kararı, Diyanet İşleri’nden, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ortaya çıkan bazı sorular üzerinde mutabakat ile devredildi. 13/07/2020 tarihinde toplanan konuyu değerlendiren Konsey şunları söyledi:

“Buna göre;

İstanbul’un fethi ile sonsuza dek Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürülen Ayasofya, İstanbul’un en eski camilerinden biriydi.

2. Hz. Hz.

3. Ayasofya-y Kebir Camii Şerifinin ibadet için yeniden açılması için büyük özlemin gerçekleşmesi, ülkemizde ve tüm İslam dünyasında coşkulu bir heyecan ve sevinç yarattı. Bütün Müslümanlar bu davaya katkıda bulunanlar için her zaman şükran, minnet ve dualar verecektir.

4. Ayasofya Camii’ndeki resimler, duaların sağlığının burada yapılmasını engellemez. Ancak, Müslümanların uygun yöntemlerle huş ağacı içinde dualarını yapabilmeleri için, söz konusu resimlerin namaz vakitlerinde taranması veya karartılması gerekir.

5. Kültürel birikimi ve insanlığın tarihsel mirası açısından büyük değeri olan Ayasofya Camii’nin namaz vakitleri dışında ziyaretçilere açık tutulmasında dini bir engel yoktur.

6. Ziyaretçilerin caminin görgü kurallarına saygı duymasını ve tapınağın görkemine uygun hareket etmesini sağlamak için gerekli önlemler alınmalıdır.

7. İslam, camilerin maddi ahlaki gelişimini ve yardımseverliğini tüm Müslümanlar için bir görev olarak belirlemiştir (Tevbe, 9/18). Tapınakların malzeme rekonstrüksiyonu; inşası, onarımı ve temizliği sağlanırken, manevi yardımseverliği ancak Tanrı’ya ibadet ederek (Cin, 72/18), camileri toplulukla doldurarak ve sosyal işlevlerini canlı tutarak, Tanrı’nın evi olduğu bilinciyle mümkündür. . Bu bağlamda, atalarımızın diğer camiler gibi maddi ve manevi olarak miras aldığı Ayasofya-yı Kebir Camii Şerifini canlandırmak tüm Müslümanların ortak görevidir. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi