Avrupa’dan Rusya’ya ‘Donanma’ baskısı artıyor

Avrupa’dan Rusya’ya ‘Donanma’ baskısı artıyor
17:12 - Eylül 4 2020 Cuma

Alman hükümetinin Rus muhalif politikacı Alexei Navalny’nin Novichok tipi sinir gazı ile zehirlendiğine dair açıklamalarının yankıları devam ediyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın dün Alman mevkidaşı Heiko Maas Navalny’nin zehirlenmesini görüşmek üzere bir toplantı düzenlediği açıklandı. Toplantıdan sonra İngiltere’den bugün yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanı Raab ve Maas, Novichok’un herhangi bir kullanımının Kimyasal Silahlar Sözleşmesine aykırı ve dolayısıyla uluslararası bir endişe konusu olduğu konusunda anlaştılar”. Açıklamada, “Rusya’nın uluslararası yükümlülüklerinden sorumlu tutulmasını sağlamak için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) dahil olmak üzere birlikte çalışmayı kabul etti” denildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’de bir hastanede tedavi altına alınan Navalny’nin zehirlenmesinin Rusya liderliğine zarar verdiğini ve Almanya’nın Moskova ile işbirliğini zorlaştırdığını belirtti. Moskova’nın Donanma’ya ne olduğunu açıklaması gerektiğini söyleyen Steinmeier, “Rusya’daki muhalefet ve eleştirel sesler hayatları için endişelenmek zorunda, bu şüphesiz Rus liderliğinin güvenilirliği üzerinde ağır bir yük ve işbirliğini daha da zorlaştırıyor” dedi. Başkan Frank-Walter Steinmeier, “Rusya’ya veya Rus halkına karşı düşmanlık istemiyoruz. Ama adaletsizliğin açıkça ifade edilmesi gerekiyor.” Dedi.

Avrupalı ortaklarıyla koordineli bir şekilde olayın sonuçlarını çizmenin Berlin olduğunu belirten Steinmeier, “Navalny susturulmak için ciddi şekilde zehirlendi. En acil sorular şimdi Moskova’daki hükümetine yöneltiliyor” dedi.

Rusya, Almanya’da işbirliği çağrısı yapıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün Navalny’nin zehirlenmesiyle ilgili olarak, “Doktorlarımıza göre zehirlenme değildi. Alman uzmanlar bir tür zehirli maddeye ulaştı. Alman meslektaşlarımızla diyaloğa güveniyoruz” dedi. Çalışmaların uzmanlar tarafından yapıldığını belirten Peskov, “Navalny’nin vücudunda zehirli maddeler olduğu doğrulanırsa elbette hukuki sonuçlar da çıkacak. Herkesin gerçeklere güvenmesini istiyoruz.” Dedi.

Ne oldu?

20 Ağustos’ta Tomsk şehrinden uçakta hastalanan ve zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan muhalefet lideri Alexei Navalny, 22 Ağustos’ta tedavi için Almanya’nın başkenti Berlin’e getirildi. 2 Eylül’de Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Navalny’nin Novichok tipi sinirleri etkileyen bir tür zehir olan sinir gazı ile zehirlendiğini duyurdu.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi