Avrupa 2021’e sessizce “merhaba” dedi

Avrupa 2021’e sessizce “merhaba” dedi
14:00 - Ocak 1 2021 Cuma

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını dünyayı etkilemeye devam ederken, salgını kontrol altında tutma çabası, Avrupa ülkelerini yılın başında yeni tedbirler almaya itti. Salgından en çok etkilenen Avrupa ülkeleri İtalya, Almanya, İngiltere, Fransa ve Avusturya, vaka sayısının artmasını önlemek için yılbaşı gecesi alınan sıkı tedbirlerle 2021’e sessizce “merhaba” dedi.

İtalya yeni yıla kısıtlamalarla girdi

Salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da 31 Aralık – 4 Ocak tarihleri arasında geçerli olacak ‘kırmızı bölge’ uygulaması kapsamında yıl başında sokağa çıkma yasağı getirileceği açıklandı. İtalya 2021’i kısıtlamalar altındaki evlerde karşılıyor. Milano, Roma ve Bologna gibi büyük şehirlerde geleneksel Yeni Yıl kutlamalarının yapıldığı ana meydanlar boş kaldı. Roma Belediyesi, yılbaşı heyecanını evde yaşamak için şehrin farklı yerlerinde düzenlenen canlı konserleri internet üzerinden yayınlarken, Bologna Belediyesi de çeşitli konser ve sanat etkinlikleri yayınladı. Boş şehir meydanlarında ve sokaklarda genel olarak sessizlik vardı. Birçok polis memuru, Yeni Yıl kısıtlamaları altında bir gecede görev yaptı. Sokağa çıkma yasağına rağmen ara sokaklarda havai fişek patlatanlar oldu.

Almanya’da Yılbaşı Gecesi yasakları

Yeni Yılı sessizce karşılayan Avrupa ülkelerinden biri de Almanya idi. Ülkedeki günlük vaka ve can kayıplarının sayısındaki son artışın gölgesinde kalan Yılbaşı Gecesi, başkent Berlin’de yasaklarla kutlandı.

Federal hükümet ile eyaletler arasında ortak alınan kararlar gereğince yılbaşında ülke genelinde kafeler, restoranlar, barlar, diskolar ve eğlence kulüpleri kapatıldı. Berlin’in sokakları ve meydanları diğer yılların aksine oldukça sakin kalırken; toplu taşıma da boştu. 56 sokak ve meydanda havai fişeklerin yasaklandığı başkentte 2.900 polis ve 600 yedek güç bütün gece görev başındaydı. Havai fişek satışı yasaklanmasına rağmen, insanların özel mülklerinde havai fişek patlatılmasına izin verildi.

Tarihi Brandenburg Kapısı ile Zafer Anıtı arasındaki alanda her yıl düzenlenen geleneksel Yılbaşı eğlencesi, salgın nedeniyle bu yıl yapılamadı. Büyük bir açık hava partisi şeklindeki kutlamalara her yıl yüz binlerce insan katıldı. Yine de devlet televizyonu ZDF, Brandenburg Kapısı önünde kurduğu sahnede Yeni Yıl eğlencesini sergiledi. Ülkenin tanınmış sanatçıları ve dünya yıldızları yerine, canlı Yılbaşı programına küçük gruplar katıldı. Kısıtlamalarla vurgulanan acı Yılbaşı kutlamaları yerel medyaya “Berlin’de tüm zamanların en üzücü Yılbaşı kutlaması” olarak yansıdı.

Köln’de sokaklarda sessizlik oldu

Almanya’nın Köln kentindeki tarihi Köln Katedrali çevresinde her yıl düzenlenen Yeni Yıl kutlamaları da corona virüsü kısıtlamaları nedeniyle yapılmadı. Polis, katedral çevresindeki girişleri ve şehir merkezinin bazı kısımlarını çitlerle kapattı. Şehir merkezinde havai fişek gösterisi de yasaktır. Sokağa çıkma yasağı uygulanmayan şehirde sokaklar, bazı mahallelerde patlayan havai fişekler dışında sessizdi.

İngiltere’de Yılbaşı Gecesi sessizdi

İngiltere, Yeni Yılı kısıtlamalar ve yasaklarla karşıladı. Başkent Londra’da geleneksel yılbaşı kutlamaları salgın nedeniyle iptal edilirken, Thames Nehri’nde her yıl İngiliz Parlamentosu önünde havai fişek ve ışık gösterileri yapılmadı. Londra’nın en önemli simgelerinden biri olan London Eye çevresinde az sayıda kalabalık toplansa da gece oldukça sakin geçti. Polis ekipleri bütün gece görevdeydi. Akşam saatlerinden itibaren şehir merkezinden araçlar yasaklanırken, kutlamaların iptalinden habersiz olduklarını iddia eden bazı Londralılar, polis için zor anlar yaşadı.

Fransa’da Noel kutlamalarına tolerans Yeni Yıl kutlamaları için tanınmıyor

Fransa 2021’e sessizce “merhaba” diyen ülkelerden biri oldu. Yeni yılda sokağa çıkma yasağını sıkı bir şekilde sürdürmek isteyen İçişleri Bakanlığı, 43’ü Jandarma olmak üzere 100 bin güvenlik görevlisini görevlendirdiğini açıkladı. Ülkede Noel kutlamalarına gösterilen hoşgörü Yeni Yıl kutlamaları için tanınmadı. Her yıl yılbaşı kutlamalarının yapıldığı Champs-Elysee Caddesi’nde çok sayıda polis ve jandarma ekibi gece boyunca çalıştı. Güvenlik güçlerinin yanı sıra, 20.000 sivil polis, evlerde veya gece kulüplerinde yasadışı olarak organize edilen partilerin ihbarlarını soruşturdu. Başkent Paris ve banliyölerde yaşayanlar, yasak başlamadan evlerine dönmek için erken saatlerde tren istasyonlarına ve metro istasyonlarına akın etti.

Avusturya 2021’i sessizce karşıladı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da her yıl 100 bin kişinin katıldığı Yeni Yıl kutlamalarının covid-19 kısıtlamaları nedeniyle bu yıl yapılamayacağı açıklandı. Ülkedeki kutlamaların iptali sonucunda Avusturyalılar yeni yıla evde girmek zorunda kaldı. Her yıl Viyana Eyalet Parlamentosu önünde düzenlenen havai fişek gösterisi iptal edilirken, başkentin sokakları boş kaldı. Kısıtlamaların karşılanmasını sağlamak için bir gecede 4.000 polis görev başındaydı. Yılın ilk gecesini -2 derece soğukta karşılayan Viyana, 2021’i diğer Avrupa ülkeleri gibi sessizce karşıladı.

Burak Ortahamamcılar – Mahmut Tosun – Sinan Karamurat – Yunus Diver – Tansu Sarıtaylı – Mehmet Emin Avcı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi