Atina ve Lozan masaya geri döndü

Atina ve Lozan masaya geri döndü
06:00 - Ağustos 4 2020 Salı

Türkiye uzun zamandır Atina’nın kapılarını kapatmak için ihtiyatlı bir çağrı oldu, kulaklarıyla hiçbir şey başaramadı agresif duruş Ankara’nın diyalog çağrısını gerçekleştirdi. Sıcak bir çatışmanın eşiğinde olan iki ülke, diyalog yoluyla meseleleri ele alma konusunda fikir birliğine vardı. Önümüzdeki haftalarda Ankara’ya yapılacak bir heyetle zor bir müzakere süreci başlayacak. Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ankara’da yapılacak kritik bir toplantıda gündemdeki en önemli konu, 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması olacaktır. Yunan tarafının talebi üzerine Lozan gündemine dikkat çekilirken, bu iki anlaşma bir kez hatırlatılacak Yine Yunanistan’a, 1947’de imzalanan Paris Anlaşmasını göz ardı ederek Lozan ve askeri olmayan statü adalarını silahlandırıyor. Atina’nın 23 adadan 16’sında adım adım biriktiği belgelerinde açıklanacak. Silahlar ve mühimmat uzun süre adalarda depolanırken, bu yerleri bir karakola dönüştüren Yunan tarafı, topçuları, tankları ve ağır silahlarının yanı sıra çok sayıda askeri varlığı ile dikkat çekiyor.

SÜREKLİ GÜÇ

Yunanistan’ın adaları silahlandırmasının yanı sıra, Ege’de iki yıl boyunca aşılamayan kıta sahanlığı ve şömine konusu da ele alınacak. Yunanistan, karasuları ve hava sahası açısından dünyada benzeri görülmemiş bir uygulama yapmaya çalışıyor. Ankara’da yapılacak görüşmelerde, Yunanistan’ın karasularının 6 mil olmasına rağmen, hava sahalarının 10 mil olduğunu göstermenin dünyada emsal teşkil etmediği bir kez daha vurgulanacak.

Belirsiz adalar

Ege’de aidatları bilinmeyen ve uluslararası anlaşmalarda adı belirtilmeyen birçok adacık ve uçurum da Ankara ve Atina arasında tartışmaya neden olan konular arasında. Uluslararası anlaşmalar ile adayı Yunanistan’a terk etmiş olan Türkiye, adacıklar olup kayalarda herhangi bir hak iddia etmemektedir. Ancak Ankara, Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki egemenliği açıkça Atina yönetimine bırakılmayan birçok adacık ve kaya üzerinde egemenlik kurma girişimine karşı çıkıyor.

DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ

Ege’deki sorunlara ek olarak, Doğu Akdeniz’deki gerginlik Türk ve Yunan yetkililerin görüşleri ile masaya çıkacak. Özellikle Türkiye’nin doğu ucunun Akdeniz dengesinin ve Türk gemilerinin bölge toplantısında sondaj operasyonlarının ana gündem maddeleri arasında yer alacağı Libya ile yapılan anlaşma. Türk tarafı bir kez daha Libya ile uluslararası hukuk ve deniz hukuku anlaşmasının uyumunu Yunan meslektaşlarına iletecek. Ayrıca bölgede sismik araştırma ve sondaj yapan Türk gemilerinin faaliyetlerinden geri alınmayacağı da vurgulanacak. Yunanistan’ın adalarda kıta sahanlığı olduğunu ve bu adaların Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) olarak ilan edilemeyeceğini ifade edecek.

Her iki ülkenin de Türk ve Yunan delegasyonları arasındaki görüşmelerin içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağı belirtiliyor.

ESKİ YUNAN BAKANLIĞI: ERDOĞAN GÜÇLÜ LİDER

Yunanistan Eski Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, “Erdoğan’ın tuzağa düştüğünü veya zayıf olduğunu düşünmek yanlış. Çünkü Türkiye tüm jeopolitik platformda yer alıyor ve ciddi bir aktör olarak görülüyor, “dedi. Türkiye ile. ABD, Türkiye ve bu ülkelerle ilişkilerini korumak için batı yakasını çekmekte zorlanıyor “dedi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi