Astana zirvesinin ana gündemi İdlib

Astana zirvesinin ana gündemi İdlib
08:00 - Temmuz 1 2020 Çarşamba

Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen Astana ile ilgili Suriye müzakereleri ilk kez video konferans yoluyla liderlik düzeyinde yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacağı zirvede İdlib’deki durum en kritik konular arasında. Ayrıca zirvede; TSK’nın bölgedeki gözlem noktalarının durumu, Esad rejiminin ateşkes ihlalleri ve Türk terör örgütü HTŞ’nin Türk-Rus devriyesine karşı provokasyonu da kapsamlı bir şekilde değerlendirilecektir.

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi Suriye’nin kuzeyindeki son gelişmeler olacak. Orada; PKK / YPG’nin Suriye’nin kuzeyinden tamamen kaldırılması bekleniyor ve son zamanlarda örgütün taciz ve güvenli bölgeye yönelik saldırıları da gündemde olacak. Erdoğan, Fırat’ın doğusunda canlanmaması ve etkili olmaması için muhataplarına PKK / YPG ile ilgili taleplerini de iletecek.

Zirvede bir başka konu da Şam’ın siyasi geleceğini şekillendirecek Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışması. Suriye rejiminden oluşan 150 kişi, muhalifler ve sivil toplum örgütleri BM altında faaliyetlerini sürdürürken, çalışmalardaki son durum ve şimdiye kadar ulaşılan nokta liderlerin gündeminde olacak. Zirvede, mültecilerin Türkiye ile sınırdaki İdlib ve insani yardım konusundaki durumu da ele alınacak konular arasında.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi