Askerlik borçlanması fiyatları ne kadar oldu?

Askerlik borçlanması fiyatları ne kadar oldu?
23:32 - Mayıs 5 2020 Salı

Askerlik borçlanması 2020 emekliliği bekleyen kişiler için sıklıkla gündeme gelmektedir. Askerlik borçlanması kapsamında oluşacak ücretleri merak eden kişiler internet sitelerinden askerlik borçlanmasını araştırmaktadır. Peki, 2020 yılında belirlenen askerlik borçlanması ne kadardır.

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması, askerlik görevini tamamlamış kişilerin askerde geçirdiği süreye denk gelen sigorta borçlanmasını ödeyerek daha erken emekli olmalarını sağlayan ödemedir. Askerlik borçlanması yaşantımıza gelen zamlar ve maaşlara yapılan zamlarla beraber artmaktadır. Askerlik borçlanması kapsamında kişiler ödeme yaparak bu süreyi daha erkene çelebilirler. Bu şekilde emekliğini tamamlayarak emeklilik maaşına hak kazanabilirler.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanması hesaplanırken bu sisteme başvuran kişinin geliri baz alınır. Kişinin gelirine göre belirli oranlarda artıp azalan askerlik borçlanması kişinin başvurduğu zamana da bağlıdır. Kurumlara başvurarak askerlik borçlanması yapacak kişiler gösterilen gelirlerinin %32’si üzerinden hesaplanma yapılır. Bu şekilde kişiden kişiye değişen az gelirliden daha az ücret talep edilir. Askerlik borçlanması 1 ay olarak hesaplanır ise 820 TL, 6 ay olarak hesaplanır ise 4920 TL, 12 ay olarak hesaplanır ise 9830 TL hesaplanır. Bu ücretler ortalama ücretler olup kişilerin net askerlik borçlanmasını öğrenmeleri için sigorta kurumlarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Askerlik Borçlanması Başvuru Evrakları 

Askerlik borçlanması başvurularında SGK tarafından istenen evraklar şunlardır:

  • Askerlik borçlanmasına dair Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen belge,
  • Kişinin en yakınındaki askerlik şubesinden alacağı Başvuru Dilekçesi,
  • Nüfus cüzdanı aslı,
  • Vesikalık fotoğraf istenmektedir.

Günümüzde internet işlemlerinin artması ile beraber artık askerlik borçlanması gibi sgk işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Kişilerin PTT şubelerinden aldıkları E-devlet hesapları ile başvuru yapmaları sağlanmaktadır. Bu şekilde hızlı ve zahmetsiz bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru yapmak isteyen kişilerin yapması gerekenler şunlardır:

  • E-devlete kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapması gerekmektedir.
  • Giriş işleminden sonra arama çubuğuna Askerlik Borçlanması yazmalı veya Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetin girerek oradan askerlik borçlanması sekmesine geçmelidir.
  • Gerekli sayfaya ulaştıktan sonra sizden istenen bilgileri girmeniz ve başvuruyu iletmeniz gerekmektedir.

Askerlik Borçlanması Nereye Ödenir?

Askerlik borçlanması ödemeleri SGK müdürlüklerine yapılmaktadır. SGK müdürlükleri tarafından belirlenen süreçlerde yatırılması istenmektedir. Askerlik borçlanması yapan kişiler bu uygulama ile askerde olduğu sürelerini sigortalı olarak göstererek erken emekli olma imkanı elde edebilirler. Askerlik borçlanması ile alakalı SGK yaptığı düzenleme ile beraber kişilerin askerlik süresine göre ve bütçelerine göre değişen ödemeler çıkmaktadır. Örneğin 100 günlük askerlik borçlanması çıkan ve askerliğini 2019 yılının ikinci yarısında yapan kişiler için alt limit 3100 TL üst limit 20400 TL’dir. Bu ücret değişikliği kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyan etmiş olduğu brüt maaşı ile ilgilidir. Alt limit asgari ücrete göre üst limit ise 19 bin TL’den fazla alan kişiler için geçerlidir.

Askerlik Borçlanması Şartları Neler?

Askerlik borçlanmasında istenen şartlar şu şekildedir:

  • Askerlik borçlanmasına başvuracak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir,
  • Askerlik borçlanmasına başvuracak kişi askerlik görevini tamamlamış olması ve belgelendirebilmesi gerekmektedir,
  • Askerlik borçlanmasına başvuracak kişilerin askerlik görevlerini en az er veya erbaş olarak yapmış olması gerekmektedir,
  • Yedek subay olarak görev yapmış kişiler askerlik borçlanmasına başvurabilirler,
  • Askerlikten sonra çalışmaya başlamış olması gerekmektedir.

Bu gibi şartları yerine getiren ve sağlayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek başvurularını yerine getirebilirler. Yapacakları başvuru sonucunda emeklilik yaşını düşürebilir ve erken emekli olabilir. Askerlik borçlanması yapacak kişilerin askerlik süresince emeklilik süresinden düşülmektedir. 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi