Asılsız ihbarlar için ceza kapıda

Asılsız ihbarlar için ceza kapıda
18:52 - Temmuz 30 2019 Salı

Sivas Valisi Salih Ayhan’ın imza attığı genelgeye göre artık, 113 çağrı merkezini gereksiz yere meşgul eden vatandaşlar hakkında idari yaptırım cezası uygulanacak.

Sivas Valisi bu konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.  Yapılan bu açıklama da 112 acil çağrı merkezine günde yaklaşık 900 bin çağrının geldiğini, ancak bu çağrıların %61’nin asılsız olduğu vurgusu yapıldı. Asılsız ihbarlar yapanlar hakkında idari para cezası uygulanacağını belirten valilik, “ Sivas 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yıllık yaklaşık 900 bin çağrı karşılanmakta olup, bu çağrılardan yüzde 61’inin asılsız ve gereksiz çağrı olduğu sistem kayıtlarından anlaşılmaktadır. Merkezi gereksiz meşgul eden bu numaralara cezai işlem uygulanması, vatandaşların acil yardım çağrılarına daha hızlı cevap verilmesinde önem arz etmektedir. Vatandaşın her an ulaşabilmesi için ücretsiz olan acil yardım ihbar hattını asılsız ihbarlarla kötüye kullanarak hat yoğunluğu oluşturan bu numaralar, vatandaşın çağrı merkezine hızlı erişim hakkını elinden almakta, zamanında müdahaleyi geciktirerek, can ve mal kaybı riski yaşanmasına neden olmaktadır. Telafisi mümkün olmayan bir işin sorumluluğunu taşıyan ve görev bilinciyle acil yardım hizmeti veren 112 Acil Çağrı Merkezi personelinin bu tür aramalarla yıpratılması; iş verimini düşürmekte, zaman ve kaynak israfına sebep olmakla birlikte acil yardım bekleyen vatandaşa hizmeti geciktirmektedir. Vatandaşa hızlı ve kaliteli hizmet verme amacımızı olumsuz etkileyen bu durumlarla etkin mücadele için birtakım düzenlemelerin yapılması uygun görülmüştür. “ Açıklamasında bulundu.

ASILSIZ İHBARLAR İÇİN UYGULANACAK

Sivas valiliği bu konuyla ilgili “Kabahatler Kanunu’na asılsız ihbar başlığıyla eklenen 42/A maddesi (2/7/2018-KHK-703/20 Md.) gereğince asılsız ihbarlar için idari para cezası uygulanacaktır ancak merkezin asılsız ihbar dışında kalan (taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, sessiz çağrı, arayıp kapatma vb.) gereksiz aramalarla meşgul edilmesi, çağrı alıcı personelin görevini yapmasının engellenmesi, çalışma veriminin düşürülmesi ve acil yardım hizmetinin sunulmasında zaman ve kaynak kaybına neden olan aramalar, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9/Ç, 11/C ve 66’ncı maddelerine istinaden 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde düzenlenen ‘emre aykırı davranış’ kapsamında değerlendirilerek 112 Acil Çağrı hattını gereksiz yere meşgul edenler hakkında Sivas Valiliği’nce idari yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca fiilleri Türk Ceza Kanunu kapsamına girenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. “ açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi