Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı
17:00 - Aralık 4 2020 Cuma

1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek asgari ücret için işçi, işveren ve beş hükümet üyesinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı yapıldı. İnternet üzerinden düzenlenen aile toplantıları, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Eğitim Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel koçu da katıldı. Asgari ücret toplantısının işçi ve işverenlere hayırlı olmasını temenni eden Bakan Selçuk, “Komisyon toplantıları sonucunda belirlenecek asgari ücretin çalışma hayatının tüm taraflarına ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. sevgili milletimiz için. Anayasamızda belirtildiği üzere ücret; Temel olarak, emek ve alın terine eşdeğerdir. Asgari ücret, çalıştıkları kanuna bakılmaksızın tüm iş kollarını kapsar ve ülkemizde toplumun tüm kesimleri için eşit olarak belirlenir. İş arkadaşlarımız için çalışma hayatındaki en düşük ücret politikası sınırını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bugün komisyonumuzun nihai hedefi, bu ay tüm sosyal tarafların görüşlerini, önerilerini, taleplerini ve koşullarını dikkate alarak bu en düşük seviyeyi belirlemektir. Bu nedenle, işveren ve çalışanlarımızın bu asgari ücret üzerinde anlaşmaları her zaman mümkündür. Bakanlık olarak bu süreçte hakem olarak rolümüz, çalışanlarımızın ve işverenlerimizin mutabakatı ile asgari ücreti belirlemektir. Bildiğiniz gibi asgari ücret belirleme çalışmaları, işçilerimizi, işverenlerimizi ve hükümetimizi temsil eden beş üye olmak üzere toplam on beş üyeden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından yürütülüyor. İşçi ve işveren sendika temsilcilerinin görüş ve talepleri dinlenmektedir. Aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK’in değerlendirmeleri komisyonumuz tarafından kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Dolayısıyla bu ilk görüşmeden sonra ve bu toplantıdaki konuşmamın ardından tüm sosyal tarafların bu konudaki görüş ve taleplerini net bir şekilde ifade etmelerini temenni ediyorum ”dedi.

“Vatandaşlarımıza doğrudan aktardığımız kaynakların toplam miktarı 2 milyar lirayı aştı”

Kısa çalışma ödeneğinin hızlandırılması için başvuruların e-Devlet üzerinden alınacağını belirten Bakan Selçuk, “Bildiğiniz gibi toplumun tüm kesimlerini etkileyen Covid-19 salgını ile büyük bir mücadele içindeyiz. Bu amaçla biz Bakanlık olarak çalışanlarımızı, işverenlerimizi ve çalışanlarımızı korumak için sosyal koruma kalkanı altında birçok programı hayata geçirdik. Aktardığımız toplam kaynak miktarı 2 milyar lirayı geçti. Bu salgın sırasında sosyal diyalog mekanizmalarını etkin bir şekilde çalıştırarak, işçi ve işveren sendikalarımız ve konfederasyonlarımızla bu mücadeleyi en başından beri ortaya koymaktadır.Ayrıca arıyı en hızlı ve en etkin şekilde hayata geçirmek için büyük çaba sarf ettik. sahadan gelen geri bildirimler ışığında gerekli güncellemeleri anında yaptık ve bildiğiniz gibi son gelişmeler ışığında sho için yeni başvurular almaya başladık. 1 Aralık itibariyle rt-time çalışma ödeneği özellikle belirtmek isterim. Kısa çalışma ödeneğini bu sefer hızlandırmak için başvuruları e-Devlet üzerinden alıyoruz. Ayrıca normalizasyon desteğinin uygulama süresini de uzattık. Dolayısıyla bu süreçte Covid-19 salgını sürecinde çalışma hayatını, işverenlerimizi ve çalışanlarımızı korumaya yönelik doğru ve etkili politikalar uygulamak için daha önce olduğu gibi sizlerle istişare içinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“Demokrasimiz için sendikalaşma oranlarının artmasına sendikalarımızın gücü açısından büyük önem veriyoruz”

Bakan Selçuk, 2002 yılından bugüne kadar asgari ücret ve istihdam adına atılan adımlardan söz ederek, “Dolayısıyla bu ay komisyonumuzda asgari ücretin belirlenmesi konusunda tüm taraflarımız görüşlerini net ve net bir şekilde ifade edecekler. Ay sonunda inşallah asgari ücretimize birlikte karar vereceğiz. Emeğin kutsal olduğuna her zaman inandık. Ailesi, ülkesi ve milleti için özveriyle çalışan her vatandaşımızın yanında olduk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, sosyal ve ekonomik haklarının geliştirilmesinde çalışanlarımızı her zaman koruduk. 2002 yılından bu yana, çalışanlarımızın ve işverenlerimizin haklarını iyileştiren birçok önemli düzenlemeyi hayata geçirdik. 2003 yılında iş kanunumuzu AB normlarına göre yeniden düzenledik. 2009’da 1 Mayıs’ı işçilerimiz için emek ve dayanışma günü ilan eden bizlerdik. 2012 yılında asgari darbe neticesinde oluşturulan sendikal mevzuatımızı sendika ve toplu iş sözleşmesi kanunuyla uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenledik. Yine dijitalleşmenin bir gereği olarak sendikalara üyelik açısından e-devlet sistemine geçerek sivil örgütlenmeyi ve sendikalaşmayı kolaylaştıracak bir başka önemli adım daha attık. Bugün sendikalara üye olan yaklaşık iki milyon kardeşimiz var. Demokrasimiz için sendikalaşma oranlarının artmasına sendikalarımızın gücü açısından büyük önem veriyoruz. 2013 yılında yüzde 9 olan işçilerimizin sendikalaşma oranı bugün yüzde 14’e yükseldi. Bu sayıyı daha da artırmak için tüm taraflarla yoğun bir çaba içindeyiz. Çalışan, üreten, ter döküp evlerine ekmek getiren işçilerimizin ailelerinin refahı için sosyal diyaloğu daha da güçlendirerek en uygun sosyal ve ekonomik koşulları birlikte oluşturacağımıza inanıyoruz. Öncelikle bu komisyonlarda son 18 yıldır tüm tarafların koşullarını dikkate alarak her zaman çözüm odaklı bir yaklaşım izledik. Dolayısıyla asgari ücret belirleme komisyonu aslında tarafların birbirini çok iyi ifade ettiği ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediği bir mekanizmadır. Asgari ücret rakamlarına baktığımızda 2019 yılında enflasyon yüzde 11,84 oldu. 2020 yılında brüt asgari ücreti 15.03 lira artırarak 2943 liraya çıkardık. Yani asgari ücret enflasyonunun yaklaşık 3 puan üzerinde bir iyileşme sağladık. Baktığımızda, 2002 yılına göre 18 yıllık dönemde ve 2020 Ocak ayı itibarıyla reel asgari ücrette bir buçuk kat artış oldu. Dolayısıyla buradaki komisyonumuz fiilen karar verecek. Aralık ayı sonuna kadar tüm tarafların görüş ve sunumlarını dinleyerek ”dedi.

1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan asgari ücretin mutabakatla belirlenmesinden yana olduğunu belirten Selçuk, “Bildiğiniz üzere asgari ücret gelirinin vergi dilimi nedeniyle azalmasını engelledik. Asgari ücret, esas olarak bir sosyal koruma ücretidir. Ancak aynı zamanda ihbar ve kıdem tazminatı, prim vergisi ve idari para cezaları, işsizlik ödeneği, evde bakım ücreti, asgari geçim ödeneğini doğrudan etkiler. Öte yandan genel ücret düzeyini, istihdamı, üretim ve tüketim dengesini, yatırımları ve rekabeti de etkiler. Dolayısıyla bir bütün olarak baktığımızda asgari ücret her ülke için belirleyici bir role sahip. Baktığımızda küresel düzeyde yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen Covid-19’un olumsuz etkilerine karşı işsizlik oranımız Ağustos ayı itibarıyla yüzde 13,2 seviyesinde. 2021 yılında uygulayacağımız istihdamı destekleyici politika ve teşviklerle işsizlik oranının yüzde 12,9 ve altına gerileyeceğini ve düşüş eğilimini sürdüreceğini düşünüyoruz. Elbette bu Covid-19 salgını sürecinde ve bundan sonraki normalleşme sürecindeki en önemli hedefimiz, her zaman belirttiğimiz gibi, işi korumak, istihdamı korumak, çalışanlarımızı korumak ve işverenlerimizi korumaktır. Bu üç mekanizma; İşe, istihdama, çalışanlarımızı ve işverenlerimizi birlikte korumaya ve bunu güçlü bir dayanışma ile yapmaya büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda komisyon çalışmalarına Aralık ayı boyunca devam edecek ve ikinci ve üçüncü toplantılarımıza sendikalarımız, işçi konfederasyonu ve işveren konfederasyonu Türk-İş, TİSK ev sahipliği yapacak. Bu ikinci ve üçüncü görüşmelerin ardından bakanlığımızın son toplantımızı yapmasını ve bu yıl umduğum asgari ücreti tavizle duyurmasını temenni ediyoruz. Asgari ücretin, çalışanlarımızın ve işverenlerimizin beklentilerini karşılayacak düzeyde belirleneceğine ve çalışma hayatımıza olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek asgari ücretin çalışanlarımıza, işverenlerimize, ailelerine, tüm vatandaşlarımıza ve çalışma hayatımıza fayda sağlamasını temenni ediyorum ”dedi.

Mustafa Cenik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi