Artık üretilmiyor, yüzünü delirtiyor

Artık üretilmiyor, yüzünü delirtiyor
11:00 - Haziran 25 2020 Perşembe

Sivas şehir merkezinde yaklaşık 13 yıldır tespih olan Ömer Faruk Arslan, 60 yaşındaki ve binlerce kiloluk amber tespihiyle dikkat çekiyor. Arslan, dönemin en iyi ustaları tarafından işlenen Osmanlı tespihini 5 bin liraya satıyor. Arslan’ın sadece bir elinde olduğu ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Osmanlı kehribar tespihleri bugün üretilmiyor. Tespih doktoru olarak bilinen Arslan, Türkiye’nin dünyanın çeşitli ülkelerine, özellikle de tespihini gönderiyor.

5 ila 50 bin liradan satıldı

Sivas’ın tespih Ömer Faruk Arslan, tespih fiyatlarının 5 lira ile 50 bin lira arasında değiştiğini belirterek, “Tespih akla gelen aşktır. Sevgi olmadan t yoktur. Tespih görmeden fiyatlandırmak zordur. Ama ortalamayı söyleyeyim. Fiyatlar 5 liradan 50 bin liraya başlıyor. Koleksiyon olarak adlandırdığımız özel ustalarımız tarafından yapılan el yapımı tespih, eski antikalar ile Osmanlı kehribar fiyatları artırıyor.

Birçok hastalığa iyi gelir

Arslan, kehribarın birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi, “Osmanlı kehribarının özelliği 1903’e dayanıyor. 1903 ve 1938 arasında bu tespih malzemesi tespih değil, ev eşyaları olarak yapıldı. Kapı kolu, radyo kabı, şemsiye kolu ve kapı tokmağı gibi malzemeler olarak üretilmiştir. Bu fabrika İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna doğru yıkıldı. Bundan sonra Anadolu’ya gelişimiz başladı. Malzeme, tesbih olarak değil, aksesuar olarak kullanıldı. Burada değerli olduğu anlaşıldığında tesbih haline getirildi. Bundan sonra, Almanya’da tespih malzemesi olarak yapıldı. Eldeki elektrifikasyon ve stresi azalttığı ve guatr hastaları için iyi olduğu söylenir. İçeride kullanılan damla parçacıkları sayesinde. Nöral rahatlama gibi özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır ”dedi.

Tespihin fiyatı 5.000 TL

Arslan, Osmanlı kehribar tespihlerinden birine sahip olduğunu ve 5 bin liraya sattığını söyledi. Mesela bu elinde Osmanlı Kehribar var. Bu Osmanlı Kehribarı 1938’den sonra yapıldı ve formülü bulunamadı. Antika tespih olduğu için ortalama değer 4-5 bin civarındadır. Türkiye’nin hemen her yerine gönderiyorum. Yurtdışına da gönderdik. Almanya, Hollanda, Danimarka ve Kanada gibi ülkelere kargo ile gönderdiğimiz tesbihlerimiz var. ”

Mustafa Koçyiğit – Demet Karakuş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi