Arı zehrinin gram fiyatı şaşırtıcı

Arı zehrinin gram fiyatı şaşırtıcı
11:00 - Ağustos 7 2020 Cuma

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde elektrik dükkanı işleten Murat Almışlar, hobi olarak yetiştirdiği arıcılığı bahçesinde geliştirdi. Arıcılıktan daha fazla gelir elde etmenin yollarını ararken arı zehiri üretimini öğrenen Almışlar, dünya yıldızlarının cilt bakımı için kullandığı 400 kilo arı zehrini satarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlandı ve işlerini genişletti ve yurt dışına açıldı. Meraklı arıcı, arılara zarar vermeden kovanlardan zehiri toplamak için bir elektrikçinin becerilerini kullanarak özel bir aparat geliştirdi. Kovana yerleştirilen özel aparat sayesinde elektrik verilen arılardan elde edilen arı zehri, cama zehir salgıladıktan sonra camdan sıyrılıp depolanır. Bu aparat sayesinde arılar zehirlerini zarar görmeden camın üzerine bırakırlar. Kendi arılarından da memnun değiller; Denizli, Muğla, Balıkesir, Bingöl ve Elazığ gibi şehirlere giderek hem arı zehri toplamaya hem de diğer arıcılardan arı zehri üretimi öğretmeye başladı.

Arı zehrinin çok değerli bir ürün olduğunu ve çok az toplanabildiğini ifade eden Murat Almışlar, gram olarak satıldığını belirtti. Yaklaşık 15 bin arının 1 gram arı zehri elde etmek için çalıştığını anlatan Almışlar, yurt dışından talebin arttığını söyledi. Yeni Zelanda ve Avustralya’ya yaklaşık 500 gram arı zehri gönderen Almışlar, bu sezon 1 kilo arı zehri elde etmeyi hedefliyor.

“Arı zehri Türkiye’de üretilmeyen bir üründü”

2012 yılından beri arıcılık yaptığını belirten Almışlar, “2012 yılından beri hobi olarak arıcılık yapıyorum. Başlangıçta çiçeklenme döneminde arı ihtiyacı olduğu için bahçemizde 2 kovan arı satın aldık. Sonra arıya aşık oldum. Ardından arılarımızı çoğaltarak hobi olarak devam ettik. 2017’de bu arıcılıktan daha fazla kar elde etmek için arı zehri üretimini seçtik. Arı zehrinin Türkiye’de üretilmeyen bir ürünü var. O dönemde Türkiye’de üretim için gerekli arı zehiri aparatı yoktu. Bunu kendimiz nasıl yapabileceğimizi araştırdık. 2018 yılında aparatı kendimiz yaptık. İlk yıllarda arı zehirinin nasıl üretileceğini öğrenmeye çalıştık. Denemeler sonucu elde ettiğimiz düşük miktarlarda ürün sattık. Daha sonra 2019-2020’de arı zehrini profesyonelce topluyoruz ve yurt dışına satıyoruz ”dedi.

“Avrupa Birliği ülkelerinde çok iyi talepler var ama gönderemiyoruz”

Avrupa Birliği ülkelerinden arı zehri talebi olduğunu ancak yasal eksiklikler nedeniyle gönderemediklerini belirten Almışlar, “Avrupa Birliği ülkelerinde çok iyi talepler var. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerden çok talep var. Ancak, yasal eksiklikler nedeniyle bu ülkelere gönderim yapamıyoruz. Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelere daha rahat sevkiyat yapabiliyoruz. Şu anda Yeni Zelanda ve Avustralya’ya örnekler gönderiyoruz. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Olursa önümüzdeki yıl da o ülkelere göndereceğiz ”dedi.

Toplama sırasında arı zehrinin zarar görmediğini belirten Almışlar, “Arı zehri arılara hiçbir şekilde zarar vermeden hafif bir elektrik verilerek toplanan bir üründür. Tellerin altında bir bardak var. Arının zehri o bardağa salınır. Arı, zehrini o bardağa bırakır ve yaşamına devam eder. Bu zehir daha sonra bıçakla kazınıyor ve -18 derecede saklanıyor ”.

“70 bin arıcımızdan bin tanesi bile bu işi yaparsa, ülkeye döviz dönüşü çok iyi olur”

Anadolu coğrafyasının arıcılık ve arı zehri üretimi açısından çok verimli olduğunu belirten Almışlar, “Bu ürünü Anadolu coğrafyamızda üretememek çok büyük bir kayıp. Türkiye çok değerli bir flora ve bitki coğrafyası olarak, bitki örtüsünü de her geçen gün biraz bozarsak çok güzel. Dünyadaki arıcı sayısı açısından da çok iyi bir konumdayız. 70 bin arıcımız var. 70 bin arıcımızdan biri bile bu işi yaparsa ülkeye döviz dönüşü çok iyi olur. Yurt dışına 2 kilogram ürün satılırsa 1 milyon lira girdi sağlanır. “Bu üretimi bin kişinin yapması çok iyi bir döviz girdisi sağlıyor”.

“İlaç endüstrisi gram başına 100 ila bin pound kazanıyor”

Kozmetik ve ilaç sektöründe kullanıldığını belirten Almışlar, “Ortalama 10 kovandan 1 gram arı zehri elde ediliyor. Bu, yurt içinde gram başına yaklaşık 400 lira. Yurt dışındaki kozmetik ve ilaç sektörlerine göre değişiklik göstermektedir. Şu anda kozmetik sektöründe 550 liradan satın alıyor. İlaç sektörü bunu 100 dolarla bin lira arasında alıyor. Kozmetik endüstrisi bunu yoğun bir şekilde kullanıyor. Arı zehri yüz maskelerinde ve ağrı kesici kremlerde kullanılmaktadır. İlaç sektöründe romatizma hastalıkları ve çeşitli kanser ilaçlarının denemelerinde arı zehiri kullanılıyor ”.

Arıcılık sektöründeki salgının olumlu etkilerinin devam etmesi nedeniyle Türkiye’de Al corona virüs üretiminin, “pandeminin arıcılık sektöründe bir artı olduğunu. Üretimin devam etmesi bizim için büyük bir avantaj oldu. Yurtdışında üretimin sürmesi ve ülkemizde üretimin devam etmesi ürünlere olan talebini bizden artırdı. “Pandemi döneminde üretim devam ettikçe çok iyi bir avantaj elde ettik.”

Cam altına yerleştirilen elektrik telleri ile arılara enerji verildikten sonra arıların zehri cama bırakılarak elde edilen arı zehirinin arıcılık sektöründe yeni bir gelir kaynağı olması hedeflenmektedir.

Aykut Yeniçağ – Ersan Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi