Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?
13:49 - Mayıs 9 2020 Cumartesi

2020’de araç muayene ücreti i 174,64 lira ile 462,56 lira arasında olacaktır. Aracın türüne göre araç muayene ücreti farklılık göstermektedir. Araçların sahip oldukları motor gücüne göre araç muayene ücreti belirlenirken ağır kusur bulunan veya emniyetsiz olarak belirlenen araçlara araç muayene onayı verilmez.

Araç Muayene Ücretleri Ne Kadardır?

Araçların muayene ücretleri yapılan sınıflamada yer aldıkları yere göre farklılık göstermektedir. Traktör ve benzeri römorklu veya römorksuz araçlar için araç muayene ücreti 174,64 liradır. Bu ücret motosiklet ve motorlu bisiklet içinde geçerli olup onların da muayene ücreti 174,64 lira olarak belirlenmiştir. Otomobil, arazi taşıtı, römork ve yarı römork, kamyonet, özel amaçlı taşıt araçları ve minibüsler araç muayenesi için aynı sınıfta yer almaktadır. Bu araçlara uygulanan araç muayene ücreti 342,20 liradır. Otobüs, çekici, tanker ve kamyon gibi araçlara 462,56 lira muayene ücreti uygulanmaktadır. Araç muayenesi ödemesini zamanında yapmayan araçların geciktirdikleri her muayene için aylık olarak %5 oranında gecikme faizi ödemesi tahsil edilmektedir. Araçlar için belirlenen araç muayene ücretlerine KDV dahildir.

Araç Muayenesi Ne Kadar Süre ile Yaptırılmalıdır?

Araçların araç muayene süreleri aracın yaşına ve türüne göre farklılık göstermektedir. Araçların araç muayene ücreti aşağıda belirtilen özelliklere göre yapılması gerekmektedir.

  • Motosiklet ve benzeri iki ya da üç tekeri bulunan araçlar ve araçların varsa römorkları ilk 3 yaş sonrasında her iki yılda bir kez olacak şekilde araç muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
  • Binek otomobil, resmi otomobil ve römorkları ilk üç yaş sonrası iki yılda bir muayene gerekir.
  • Lastik tekerlekli traktörler ve bu traktörlerin römorklarına ilk üç yaşından sonra olmak üzere her 3 yılda bir muayene yapılır.
  • Diğer motorlu araçlar olarak adlandırılan kamyon, taksi, otobüs ve benzeri ticari araçlar ve sahip oldukları römorklar 1 yaşından sonra her yıl araç muayenesi yapılmasına ihtiyaç duymaktadırlar.

Araç Muayenesinden Önce Neler Yapılmalıdır?

Araç muayenesine gitmeden önce yapılacaklar önce TÜVTÜRK istasyonlarından araç muayene randevusu almaktır. Araca yapılan son muayene geçerlilik tarihi gelmeden önce randevu alınması gerekmektedir. Araç randevusu tüm araç sahipleri için internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. TÜVTÜRK resmi internet sitesinden araç muayene randevusu al seçeneğini seçerek size uygun zaman için randevu alabilirsiniz. İnternet başvurusu dışında pazar günleri hariç haftanın 6 günü saat sabah 08:00’dan akşam 20:00 saatlerine kadar 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezi üzerinden de randevu oluşturabilirsiniz. Belirtilen saatlerde çağrı merkezini arayarak araç muayenesinde bulunmak istediğinizi belirterek size en uygun tarih için randevu alabilirsiniz. Üzerinde trafik cezası bulunan araçların muayene öncesinde trafik cezalarını ödemiş olmaları gerekmektedir. Büyükşehirlerde yapılacak olan araç muayeneleri 2 saat sürebilmektedir.

Araç Muayenesi Neden Önemlidir?

Araç muayenesinin önemi aracın kullanımını etkiler. Olası trafik kazalarının azaltılması ve araçların daha az bakıma ihtiyaç duymalarını sağlayarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlamaktadır. İkinci el araç satımlarında, araç muayenesi aracın değerini arttırmaktadır. 

Aracın Araç Muayenesinden Geçememesi Halinde Ne Olur?

Araç muayenesinden geçemeyen araçlar araçlarının eksiklerini gidererek tekrar araç muayenesi talebinde bulunabilmektedirler. Ağılı kusurlu veya emniyetsiz olarak belirlenen araçların araç muayeneleri onaylanmamaktadır. Araç muayenesinin onaylanmaması durumunda araç sahipleri belirtilen kusurları gidererek 1 ay içinde başvuru yaparlarsa tekrar araç muayene ücreti ödemeden araçlarını muayene ettirebilirler. Muayenesi onaylanmayan araçlar, muayene belirtilen kusurları 1 ay içinde gidermezlerse bir sonraki araç muayenelerinde tekrar ödeme yapmaları gerekmektedir. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi