Antalya yarın 3 milyon turiste ulaşacak

Antalya yarın 3 milyon turiste ulaşacak
16:00 - Ekim 14 2020 Çarşamba

Antalya Kent Konseyi Turizm Grup Başkanı ve NBK Turistik Genel Müdürü Recep Yavuz, turizm sezonunun sona erdiğini belirterek değerlendirmelerde bulundu.

Yarın sabah itibarıyla turizmin başkenti Antalya’ya 3 milyon civarında turistin geleceğine işaret eden Yavuz, “Yıl sonunda 3 buçuk milyon civarında turist olacağını tahmin ediyorum. Dünya çapındaki hareketliliğe baktığımızda bu rakamı önemli bir rakam olarak görüyoruz. Dünyada yaklaşık 350-400 milyon turizm hareketi olduğu düşünülmektedir. Türkiye toplam 13-14 milyonla kapatırsa, Antalya bu rakamın yüzde 3’ünü alıyor ”dedi.

Yavuz, turizm sezonunun corona virüsü ile tecrübe kazandığını ve süreci iyi ilerlettiğini söyledi.

“Her gün yaklaşık 5 bin Alman turist geliyor”

3 milyon turist rakamına Rusya, Ukrayna ve bazı Avrupa ülkelerinin önemli katkılar sağladığının altını çizen Yavuz, şunları kaydetti:

“Turizme başladığımda Antalya’ya 250 bin turist geliyordu. Rakamlara bakıldığında, Rusya 4 Ağustos’tan beri sistematik olarak rakamları üretti. Ukrayna yarım milyona ulaştı. Belarus’ta haftalardır isyanlar var. Buna rağmen Antalya’ya 50 bin Belaruslu turist geldi. Almanya, bazı kısıtlamalara ve kısıtlamalara rağmen Antalya’yı “yasak şehirler” statüsünden çıkardı. Her gün 5 bin civarında Alman turist geliyor ”

Türkiye’yi İngiltere’nin güvenli seyahat listesinden çıkarma kararına değinen Yavuz, İngiltere’nin kararının aniden bu rakamın düşmeye başladığını söyledi. Yavuz, “3 Ekim itibariyle İngiltere’deki sayımız azalmaya başladı. Sonunda ‘neredeyse kaybolmak’ için çok az oldu. Polonya ve Romanya gibi sürpriz pazarlar da bu sezon dikkat çekti ”dedi.

“İyi bir Ekim-Kasım dönemi olabilir”

Recep Yavuz, turizm sezonunun Ekim ve Kasım aylarında uzayabileceğini öngördüklerini vurguladı. İnsanların bastırılmış bir seyahat duygusuna sahip olduklarını ifade eden Yavuz, “Corona virüsü hayatımızdan çıkarsa ilk yapacağımız şey dışarı çıkıp dolaşmak olacak. Bu dünyadaki tüm insanlar için geçerlidir. Yaklaşık 1 milyar kişi corona virüsü nedeniyle seyahatini iptal etti. Bu arzularını bir an önce yerine getirmek isteyeceklerdir. Örneğin, Avrupa’da tatiller ve süreleri değişti. Şu anda kış tatilinin uzatılması talebi var. Ekim ve Kasım ayları tatilini geçiremeyenler için iyi bir alternatiftir. Koşullarımız da uygundur. Şehirlerimiz ve otellerimiz bunu halledebilir. “Antalya için iyi bir Ekim-Kasım dönemi olabilir, diğer ülkeler için değil”.

“Almanlar Kasım ortasına kadar gelir”

Almanların kurallara ve kanunlara çok bağlı olduğunu kaydeden Başkan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Alman Sağlık Bakanlığı ve hükümet, Alman turistlerin Almanya’yı terk etmesini önlemek için ellerinden gelen her şeyi yaptı. Defalarca çok radikal kararlar verdiler. 160 ülkeye seyahat uyarısı getirdiler. Bir hafta boyunca Almanların Almanya’ya gitmeleri engellendi. Hamburg’dan çıkıp Berlin’e gidemeyeceğiniz gibi bir durum var. Tüm bunlara rağmen diplomasi saldırıları yaşadık. Aldığımız tedbirler sayesinde Antalya yasak listesinden çıkarıldı. Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız hiçbir şey istemeden geldi. Bu Almanları cesaretlendirmiş olabilir. Almanya’dan günde 20 uçuş direkt olarak Antalya’ya gidiyor. Gelmeye devam edecekler. Kasım ortasına kadar gelirler “

“Ruslar 1 milyonu aştı”

Turist sayılarının ülkelere göre dağılımına da değinen Yavuz, “Ruslar 1 milyonu aştı. Ukrayna 500 bini aştı. Rusya ve Ukrayna, 3 milyon turistin 1,5 milyonunu oluşturdu. Gerisi Almanya, Romanya olarak devam ediyor. Her 2 turistten 1’i Ukraynalı ve Rus. Tedbirler başladığında Almanya geride kaldı. İngiltere hızlı başladı ancak 3 Ekim itibarıyla durdu. Yaklaşık 30 ülkeden Antalya’ya direkt uçuş var. Burada da sıra değişmedi. “Rusya, Ukrayna, Almanya, Polonya ve Romanya olarak sıralayabiliriz.”

Antalya Kent Konseyi Turizm Grup Başkanı ve NBK Touristik Genel Müdürü Recep Yavuz, İngiltere’nin Avrupa’dan bağımsız kararlar aldığını belirterek, “Bu karar alınmadan önce İngiltere pazarı tarihinde 3. sıradaydı. İngiliz turistler Antalya’yı yeni keşfediyor. Dalaman ve Bodrum’a ciddi katkıları var. İngiltere’nin kararı üzüntü vericiydi. Her gün 2.500 İngiliz Antalya’ya gelirken neredeyse gelmiyorlar ”.

Huriye Ferah Vanlı – Burak Yalman

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi