Antalya deresindeki balık ölümlerinde olası kimyasal madde

Antalya deresindeki balık ölümlerinde olası kimyasal madde
16:00 - Ekim 25 2020 Pazar

Konyaaltı ilçesinde Sarısu Çayı’nda iki gün önce akşam saatlerinde başlayan sazan ve kefal balığının ölümü bugün de devam etti. Balıkların cesetleri su yüzüne çıktı ve kıyıda birikti. Balık ölümlerine ve suyun rengindeki değişime rağmen amatör balıkçıların avlanmaya devam ettiği, su yüzeyinde köpürmelerin dikkat çektiği görüldü.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Sarısu Deresi’ndeki balık ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sarısu Deresi’nin Antalya Limanı’nın arkasındaki Toros dağlarının eteklerinden gelen karstik kaynaklardan oluştuğunu belirten Gökoğlu, “Göl ve lagün gibi bir yer. Muhtemelen bu akıntıya giren bir kimyasalın sonucu olarak balık ölümleri meydana geldi. Bugüne kadar orada balık ölümü olmamıştır. Bu saatten sonra olur mu? Muhtemelen ya yağmurdan sonra giren bir kimyasal ya da amatör avcılar bu kimyasalı avlanmak için suya attılar. Maalesef bu oluyor. Kıyılarımızda bunu yapıyorlar, böyle bir durum olmuş olabilir ”.

“Akışlar korunmalıdır”

Suyun oksijeninin düşüp düşmediğinin yerinde ölçümle anında tespit edilebileceğini belirten Gökoğlu, “Yıllardır dereleri kirletmemek için mücadele ediyorum. Denize akan tüm derelerin korunmasını istedim. Bu yerler kontrolden çıkıyor. Bu olayların olacağını tahmin ediyoruz. Antalya’nın derelerindeki sular yeraltından geliyor ve içilebilir ama temiz tutabilirsek. Sarısu bölgesindeki siteler yüzme havuzludur. Klorlu su nereye gider? Otellerin silahlı suları nereye gidiyor? “Belki havuzun suyu drene edilmiş ve dereye karışmıştır.”

“Büyük cezalar verilmeli”

Akarsuların Antalya’nın can damarı olduğunun altını çizen Gökoğlu, “Orada sazan, kefal, çiçek balığı, siruz ve yılan balığı yaşıyor. Bu yerleri kaybedersek balık türlerimiz de yok olur. Dikkat etmeniz gerekiyor. Herkes o suyla avlanır. Dereye giren kirli su önlenmelidir. Yetkililerin yapacağı en büyük şey suyu kirletenlere çok büyük bir ceza vermek olacaktır. “Ağır yaptırımlar gelirse bu işi ancak bu şekilde engelleyebiliriz” dedi.

Gökoğlu, kimyasal zehirlenme olması durumunda yakalanan balığı tüketmemeleri konusunda vatandaşları uyardı.

İsa Akar – Burak Yalman

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi