Ankara’da baraj alarmı

Ankara’da baraj alarmı
17:00 - Ocak 5 2021 Salı

Dünyadaki kuraklık ve küresel ısınmanın etkileri Türkiye’de kendini göstermeye başladı. Yağışların düşük olması nedeniyle barajlardaki doluluk oranları endişe verici olurken, Ankara’daki barajlarda doluluk oranları da düştü. Su israfını önlemek amacıyla 11 Ocak’ta toplanacak olan “Aşamalı Su Yasası” nın uygulanmasına ilişkin hazırlanan Başkanlık yazısı Büyükşehir Belediye Meclisine sunulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen artan oranlı tarife ve İklimle mücadelede faaliyet gösteren birçok sivil toplum örgütü parlamentoda oylanacak. Meclis gündemine getirilecek Başkanlık mektubunun kabul edilmesi halinde sosyal yardım düzeyi düşük ailelere uygulanacak su ve atık su toplam birim fiyatı 1 TL’ye indirilecek. Ekonomik güçlük çeken ihtiyaç sahibi ailelerin konut abonelikleri kademeli tarifeye çevrildiğinde 10 metreküpe kadar su kullanımı için 10 TL su faturası ödenecek.

Tüketim düzeyi analizine göre abone sayısında aylık tüketimi -0-10 metreküp olan abonelerin oranı yüzde 70,25 olurken, toplam tüketimin yüzde 44,63’ü gerçekleşti; Abone sayısında 11-15 metreküp / ay tüketimi olan abone oranı yüzde 18,75 olurken, toplam tüketimin yüzde 24,54’ünü gerçekleştirdi; Abone sayısında tüketimi 15 metreküp ve üzerinde olan abone oranı yüzde 11 olurken, toplam tüketimin yüzde 30,83’ünü gerçekleştirdikleri belirlendi. Su tüketimindeki dengesizliği gidermek amacıyla düzenlenen mekanik faturalama işlemlerinde en düşük 15 metreküp ve üzeri / ay oranına sahip abonelerin toplam suyun yüzde 30,83’ünü tükettiğinin tespiti, ihlal olarak ortaya çıktı su kaynaklarının korunması ve tasarrufu ilkesi.

Meclise sunulacak kademeli tarifeye göre 10 metreküpe kadar su birim fiyatı değişmezken, şehir merkezinde aylık su ve atıksu birim ücreti -0-10 metreküp ile 7,5 TL arasında 5 TL’dir. İl merkezinde -11 ile 15 metreküp arası TL, -15 metreküp ve üzeri ise 9 TL olacak.

Barajlar endişe verici

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara’yı besleyen barajlar için alarm uyarısı verdi. 2 Ocak itibarıyla Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda toplam su miktarının bulunduğunu anlatan Öztürk, “Şu an barajlarımızın doluluk oranı yüzde 20.91. Geçen yıla göre 13 milyon 469 bin daha az su var. Barajlarda su yoksa 110 günlük suyumuz kaldığını söyleyebiliriz. Suyumuzun her damlası çok değerlidir. Lütfen dikkatli tüketin ”dedi.

Çamlıdere Barajı’ndan sonra maksimum 92 milyon metreküp su hacmi ile Ankara’ya su sağlayan en büyük ikinci baraj olan Kurtboğazı Barajı’nı inceleyen Öztürk, Ankara çevresindeki 7 barajın (Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Çubuk 2, Kavşakkaya ve Elmadağ Kartalı) toplam hacmin 1 milyar 584 milyon 555 bin metreküp olduğunu söyledi.

Ankara günde 250 litreden fazla su tüketiyor

Öztürk, Ankara’da kaçak su kaybı dahil kişi başı günlük tüketilen su miktarının 250 litreyi geçtiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Maalesef Sermayemiz küresel su krizinden nasibini alıyor. Bu yıl çok kurak ve kurak bir yıl geçirdik. Pandemi koşulları da eklendiğinde barajlar hijyen hassasiyeti ve artan su ihtiyacı nedeniyle alarm veriyor. Bu yıl pandemi nedeniyle kişi başına su tüketim oranları daha da yüksek. Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz ama suyumuzu her zamankinden daha ekonomik kullanmaya özen göstermeliyiz. “

Ali Nargüner – Yunus Özkan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi