Ankara Şehir Hastanesinde Covid-19 aşısı denemeleri başladı

Ankara Şehir Hastanesinde Covid-19 aşısı denemeleri başladı
10:00 - Ekim 7 2020 Çarşamba

Türkiye, Covidien-19 aşısı etkin bir şekilde çalışmaktadır. Yerli Covid-19 aşısının hayvan deneyleri yakın zamanda tamamlandı. Türkiye de farklı ülkelerde üretilen insan denemelerine katılan Aşı 3 klinik denemelerinde aşı düzeyine ulaşmış değil. Hacettepe, Kocaeli ve İstanbul üniversitelerinde başlayan Çin menşeli aşının denemelerine Ankara Şehir Hastanesi de eklendi.

Aşıyı ilk uygulayanlardan olan Koordinatör Başhekim Sürel, aşının pandemiden çıkışta tek umut olduğunu belirtti. Sürel, hem yerli hem de yabancı aşı yaptırarak bu beladan bir an önce kurtulmayı umduklarını söyledi.

Şu anda yayılmayı engellemeye ve bulaşmayı engellemeye çalıştıklarının altını çizen Sürel, “Aşı oluşturulduğunda bu noktada hem toplumumuz hem de dünyanın geri kalanı ciddi bir korumaya sahip olacak ve pandemiyi kırabileceğiz. Şu anda hastanemiz, insan araştırması aşamasına gelmiş bir aşının uluslararası çalışmalarının noktasında. “Aşının deneme sürecindeki halkalardan biri. Diğer sağlık çalışanlarımız gibi biz de gönüllü olduk. Bu aşıyı bir an önce değerlendirdik ve umarım hem ülkemizdeki hem de dünyanın geri kalanına umut getirme görevimizi yerine getirmişizdir.

Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. H. Rahmet Güner de Covid-19’a karşı üretilen inaktif Sars-Cov2 aşısının ilk uygulamasının hastanede gerçekleştirildiğini belirterek, yerel aşının yakın gelecekte uygulanabileceğini umuyoruz. Güner, aşının Çin’de 100 bin, Brezilya’da 7 bin, Endonezya’da 500 doz yapıldığını kaydetti.

Aşı deneme uygulamaları Türkiye’de 25 merkezde yapılmaktadır. Tamamen gönüllülük esasına göre yapılan aşının ülkemizde 13 bin kişiye uygulanması planlanıyor.

2. faz denemelerinde de başarılı olan aşının 3. fazı da başarılı olursa 2021 başında kullanıma hazır olması bekleniyor.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi