Ankara-Niğde Otoyolu 4 Eylül Cuma günü açılıyor

Ankara-Niğde Otoyolu 4 Eylül Cuma günü açılıyor
13:00 - Eylül 1 2020 Salı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara-Niğde Karayolu 105 kilometrelik Ankara-Acıku kavşağı ilan ederek 1. Kısım 57 kilometrelik Alayhan Kavşağı-3 arasındaki bölümün 4 Eylül’de açılacak “Türkiye’nin en akıllı” Ankara- Niğde Otoyolu 4 Eylül’de Cumhurbaşkanımız tarafından açılacak “dedi.

Bakan Karaismailoğlu, mevcut yolla 4 saat 14 dakika süren Ankara-Niğde arası seyahat süresinin, açılacak karayolu ile 2 saat 22 dakikaya düşeceğini belirterek, “Bu proje hem ekonomik hem de çok önemli bir proje. sosyal terimler. Otoyol, güzergah üzerindeki şehirleri birbirine bağlayacak, ticaretini ve ekonomisini genişletecek. Ayrıca bu proje sayesinde vatandaşlarımız her yıl 885 milyon lira tasarruf etmekle kalmayacak, yılda 127 milyon 551 bin litre akaryakıt tasarrufu yapacak. Yatırımla ülkemiz her yıl 1 milyar 628 milyon lira katkıda bulunacak. Otoyolumuz sayesinde havamız daha temiz olacak, karbon salınımı yılda 318 milyon 240 bin kilogram azalacak ”dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği ülkeyi, ekonomiyi iyileştirmek ve işi büyütmeye çalıştıklarını söyleyen Karaismailoğlu, “Türkiye ekonomisinin ve ticaretinin büyümesi temelinde bu ülkede hak ettiği yere taşınıyoruz, bilerek hareket ediyoruz. ulaşım ve iletişim altyapımız Marmaray, Avrasya Tüp Tüneli, Hızlı Tren hatları, bölünmüş yollar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Baki Tiflis Kars Demiryolu, Ordu Giresun Havalimanı ve daha birçok büyük projeyi bu bilinçle hizmete açtık.

Küreselleşen dünyada ulaşım ve iletişim altyapısının öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Artık dünyadaki varlığınız bildiklerinizle, ne kadar uzağa ulaşabileceğinizle anlam kazanıyor” dedi.

“Uluslararası bir ticaret otobanı olacak”

Karaismailoğlu, ülkenin doğusundan batıya sadece Türkiye’nin geleceği için değil, kuzeyden güneye yüksek hızlı tren ve hava yolculuğu ile karayolu ile bağlantı kurduklarını belirterek, bu bağlamda Ankara-Niğde Otoyolunun büyük önem taşıdığının altını çizdi. 275 kilometrelik karayolu ve 55 kilometrelik bağlantı yolunun Ankara, Adana, Gaziantep, Hatay’da 330 kilometre karayolu olmak üzere ve hatta Şanlıurfa yoluna kadar kesintisiz bölünmüş karayolu ile bağlanacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’ye bağlanacağını belirtti. şehrin doğusu batıdadır. Karaismailoğlu, “Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan uluslararası düzeyde önemli bir ulaşım ağını hizmete sunacağız. Daha da önemlisi bu otoyol, güzergahı üzerindeki şehirleri birbirine bağlayacak, ticaretini ve ekonomisini büyütecek uluslararası bir ticaret karayolu olacak ”dedi.

Türkiye’nin en güvenli ve akıllı yolu

Ankara-Niğde otoyolunun Türkiye’nin en akıllı yolu olacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, karayolu akıllı ulaşım sistemlerinin yerel ve milli altyapı ile kurulduğunu duyurdu. Karaismailoğlu, sistem sayesinde otoyolun tek bir ana kontrol merkezinden yönetilebileceğini ve yol güvenliğinin en üst düzeyde olacağını belirterek, sunucu sistemlerinin iki ayrı noktada yedekleneceğini, Akıllı Ulaşım Sistemi kontrol merkezinden yönetilecek operasyonlar ve operasyonların kontrolünü sağlayan sistem yazılımı yerel ve milli olarak tasarlandı. Merkezi kontrol yazılımının aynı zamanda olay tespit yazılımı ile entegre çalışacağını, sistemdeki tüm bilgileri toplayacağını ve toplanan bilgileri yapay zeka ve makine öğrenimi sistemleri ile derleyeceğini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Sistemimiz her iki operatörü de uyaracak şekilde tasarlandı. karayolu üzerindeki tehlikeli, kaza ve trafik durumuna göre sürücüler. dizayn edildi. “Operatörlerin, bu çoklu cihazlar, kameralar, görüntüler ve alarmlar arasındaki insan hatasını en aza indiren bir yapay zeka otomasyon mantığında sistemleri kolayca kontrol edebilmesini sağlayacağız.”

Sistem kapsamında Karaismailoğlu, karayolu üzerinde 3 omurga, karayolu boyunca 500 trafik sensörü, 9 metorolojik ölçüm istasyonu, 208 olay algılama kamerası, 335 akıllı ulaşım şeklinde 1.3 milyon metre fiber optik kablo altyapısının kurulduğunu belirtti. saha yönetim birimleri ve 687 dijital Bildirilen medya sunucusu kurulumu. Bakan Karaismailoğlu da sistem içinde yer alacak bir afet yönetim merkezi ilan ederek, “Bu sistemle Türkiye’nin en güvenli ve en akıllı yolunu kurduk” dedi.

Yıllık 1 milyar 628 milyon lira tasarruf

Ankara-Niğde Otoyolu’nun hem ekonomik hem de sosyal açıdan stratejik bir proje olduğunu ve önemli tasarruflar sağlayacağını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, otoyol sayesinde 36 milyon 220 bin kişi / saat tasarruf sağlanacağını ve bu sürenin karayoluna yansıyacağını söyledi. ülke ekonomisine katkı olarak her yıl 885 milyon lira. anlattı. Karayolu sayesinde yılda 127 milyon 551 bin litre akaryakıt tasarrufu sağlanacağını belirten Karaismailoğlu, “Yatırımla ülkemiz her yıl 1 milyar 628 milyon TL katkı sağlayacak. “Otoyolumuz sayesinde havamız daha temiz olacak, karbon salınımı yıllık 318 milyon 240 bin kilogram azalacak.”

İlk 13 kilometre bedava

Bakan Karaismailoğlu, söz konusu otoyolun sözleşmeye göre Haziran 2021’de tamamlanacağını, ancak projeyi söz verilen tarihten yaklaşık bir yıl önce açacaklarını hatırlattı. Karaismailoğlu, projenin kalan 113 kilometresinin Acıkuyu Kavşağı ile Alayhan Kavşağı arasındaki ikinci bölümü yılın son çeyreğinde açacağını ve tüm otoyolun hizmete gireceğini vurgulayarak, Ankara’dan 13 kilometrelik ilk bölümün hizmete gireceğini ifade etti. Ankara-Niğde Otoyolu’nun açılışından itibaren ücretsiz olacak. Bakan Karaismailoğlu, karayolunun Ankara tarafındaki çevre yolundan başlayarak Hacıbey Kavşağı, Gölbaşı Kavşağı ve Haymana Kavşağı’na kadar ücretsiz olacağını söyledi.

22 milyon ton asfalt döküldü

Ankara-Niğde Otoyolu’nun fizik açısından da büyük bir proje olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, “Bu proje ile 3.566 metre uzunluğunda 5 viyadük, 2.368 metre uzunluğunda 49 köprü, 4.506 metre 75 üst geçit, yaklaşık 131 milyon m3 kazı ve 76 milyon m3 dolgu. 22 milyon ton asfalt döküldü. Bu vesileyle Karayolları Genel Müdürlüğü ailesine ve böylesine büyük bir projeyi söz verilen tarihten çok önce tamamlayan müteahhit firmaya teşekkür ediyor, Ankara-Niğde Otoyolumuzun ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum ”dedi. .

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi