Anadolu Ajansı Kuruluş Tarihi ve Tüm Bilgiler

Anadolu Ajansı Kuruluş Tarihi ve Tüm Bilgiler
13:23 - Mayıs 26 2020 Salı

Anadolu Ajansı, 6 Nisan 1920’de Ankara’da kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi haber ajansı olarak da bilinir. Kurtuluş Savaşı hakkındaki haberleri duyurmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, Halide Edip Adıvar ve Yusuf Nadi Abalıoğlu tarafından kurulmuştur.

Anadolu Ajansı, Türk basın yayın tarihi ve Türk edebiyatı tarihi açısından da önem taşımaktadır. Türk basınının ve Türk edebiyatının gelişmesinde öncülük eden yazarlar, araştırmacılar ve gazeteciler, Anadolu Ajansı’nın kuruluşundan itibaren ajansın içinde yer almışlar ve gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Bu kişiler arasında; Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yusuf Nadi Abalıoğlu, Ruşen Eşref Ünaydın, Falih Rıfkı Atay gibi önemli kalemler vardır. Anadolu Ajansı, Türkiye’nin dış politikasının, sosyal, ekonomik, siyasi ve gündelik hayatına da şahitlik etmiştir. Bu yüzden, Anadolu Ajansı’nın tüm haberleri ve fotoğrafları, birincil elden kaynak özelliği taşımaktadır.

Anadolu Ajansı Künyesi ve İletişim Bilgileri

AA’nın şu anki yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü, Şenol Kazancı’dır. Yönetim kurulu başkan vekili, Muhammet Salih Demirkan’dır. Yönetim kurulu üyeleri ise; Ali Türker Pirtini, Bahadır Saraçgil ve Dr. Şaban Kızıldağ’dır. Genel müdür yardımcıları, Mustafa Özkaya ve Metin Mutanoğlu’dur. Mutanoğlu aynı zamanda AA’nın genel yayın yönetmenliğini de yürütmektedir. Mustafa Fuat Er, yeni medya haberleri yayın yönetmeni görevini yerine getirmektedir.

AA’nın internet sitesi, www.aa.com.tr’dir. Telefon numarası, faks numarası ve adres bilgilerine internet sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda [email protected] üzerinden elektronik posta gönderilebilmektedir.

Anadolu Ajansı’nın Yurtiçi ve Yurt Dışı Temsilcilikleri

Yurtiçinde, 81 ilde ve 7 ilçede olmak üzere toplam 88 ofisi bulunmaktadır. Bölge müdürlükleri olan 14 il vardır. Bu iller: Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van’dır. AA ilçe ofisleri ise; İstanbul’da Kadıköy ve Taksim’de olmak üzere 2 adet, Muğla’da Bodrum ve Marmaris’te olmak üzere 2 adet, Ankara’da Yeni Mahalle (AR-GE Ofisi) ve Gölbaşı (Lojistik Ofis) ‘nda olmak üzere 2 adet ve Antalya-Alanya’da 1 adet bulunmaktadır.

Küresel haber ağı sayesinde 7/24 haber yayını yapabilen AA’nın, yurt dışında 41 merkezde ofisi ve 100 ülkede temsilciliği bulunmaktadır. New York’tan Kudüs’e, Berlin’den Pekin’e, Lefkoşa’dan Moskova’ya uzanan geniş bir haber ağı bulunan AA, Türkiye’den dünyaya, dünyadan da Türkiye’ye gündemi ve diğer haberleri aktarmaktadır.

Toplamda 8 milyon görsel içeriği bulunan AA, 7 milyon fotoğraf ve 1 milyon video içeriğine sahiptir. Bu görsellere, dijital bir şekilde dünyanın her yerinden ulaşmak mümkündür.

Günümüzde AA, 13 dilde haber sunmaktadır. Bu diller; Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Farsça, Boşnakça, Arnavutça, Soranice, Endonezce, Makedonca ve Kurmanci’dir. Dünyanın birçok yerinden aynı anda canlı yayın yapabilen AA, önemli olayları ve gelişmeleri, anında aktarmakta ve günde ortalama 18 canlı yayın yapmaktadır. Türkiye’de yayımlanan ulusal gazetelerdeki fotoğrafların 3’te 2’si; haberlerin ise %40’ı AA tarafından üretilmektedir.

Anadolu Ajansı Dosyaları

Anadolu Ajansı’nın internet sitesinde 30 adet haber dosyası bulunmaktadır. Bu dosyalar; girişimci kadınlardan sporcu ailelere, Türkiye’nin kültür hazinelerinden sanal dünyanın gerçek tehditlerine, ihracatın parlayanlarından Türkiye’nin otantik lezzetlerine uzanan geniş bir yelpaze sunar. Dosya başlıklarıyla alakalı haberlere ayrıntılı bir şekilde erişebilmek mümkündür. Haberlere ulaşmayı kolaylaştıran bu dosyalar, okuyucuların doğru bilgileri elde etmeleri konusunda oldukça elverişlidir.

Ayrıca Anadolu Images adı altında projeleştirilen AA dijital içerik platformu, 100 yıllık fotoğraf arşivinin yanında, dünyanın dört bir yanındaki fotoğrafçıların haber fotoğrafları ve videolarına erişimi de mümkün kılmaktadır. Dünyanın dört bir köşesindeki medya kuruluşlarına ve şirketlere hizmet veren Anadolu Images, görsel içerik açısından oldukça zengindir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi