Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye S-400 yaptırımları

Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye S-400 yaptırımları
22:12 - Aralık 14 2020 Pazartesi

ABD, Türkiye’den Rusya’ya almış olduğu S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD’nin Cope Act (CAATS) yaptırımlarının uygulanacağını duyurdu. Yaptırımlar listesinde Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Serhat Gençoğlu ve Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Dairesi’nden Mustafa Alper Deniz bulunuyor.

Yaptırımların açıklanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo sosyal medya hesaplarından, “Türkiye’yi uyarmamıza rağmen Rusya’dan S-400 sistemleri satın aldı ve test çalışmalarına devam etti. Bugün Türkiye SSB’sine, ABD kaatsa’sına uygulanan yaptırımlar dolu” Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha gösterilmiyor “dedi.

ABD Senatosu geçtiğimiz günlerde, Türkiye’ye giden Kuzey Akım 2 boru hattı ve Rusya’nın S-400’ü, üzerinde anlaşmaya varılan 84-13 sayılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) Taslağının füze savunma sisteminin satın alınması nedeniyle yaptırımların önünü açtı. Tasarıda ayrıca 740 milyar dolarlık bir savunma bütçesi, 12.000 ABD askerinin Almanya’dan çekilmesi, Ukrayna’ya daha fazla silah satışı ve Rusya-ABD askeri işbirliğinin yasaklanması yer alıyor. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda Türkiye S-400’ün füze savunma sisteminin satın alınması nedeniyle yaptırımların önünü açacak yasa tasarısını veto edeceğini açıklayarak, “Çin’in yeni savunma bütçemizin en büyük kazananı! veto edecek ”dedi.

ALAKALI HABERLER

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye yaptırım tepkisi!

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi