Alzheimer Aşısı Çıkabilir, Testler Başarılı

Alzheimer Aşısı Çıkabilir, Testler Başarılı
11:23 - Kasım 16 2021 Salı

Alzheimer aşısı yakın zamanda ortaya çıkabilir. Uzmanlar yaptığı testler sonucunda başarıya ulaştı. Gelecekte bu sorun tarihe karışabilir.

Günümüzün en önemli sorunlarından birisi de alzheimer hastalığı olmakta. Özellikle yaşlı insanların yaşamış olduğu bu durum insanların hayatlarında önemli bir etkiye sebep olabiliyor. Uzmanlar, geliştirmiş oldukları bir aşı için yaptıkları testlerde başarılı bir çalışma gerçekleştirdi.

Alzheimer Aşısı Çıkabilir

Alzheimer, her ne kadar yaşlıların yaşamış olduğu bir hastalık olarak karşımıza çıksa da daha genç yaşlarda da görülme ihtimali bulunuyor. Bu hastalık, nöronlar arasında yaşanan bir sebepten dolayı algıda zorluk çekme, unutkanlık ve günlük aktiviteleri yapmakta zorluk şeklinde yer alıyor. Yani kişinin beyin ile sinir uçları arasındaki bağlantıda bazı sorunlar meydana geliyor. Bunun sebebinin beyinde yer alan amiloid beta proteininin nöronlar arasındaki iletişimi engellemesi olduğu söyleniyor.

Alzheimer aşısı geliştiren uzmanlar, bir proteinin sebep olduğu hastalığa çözüm bulmaya çalıştı. Fareler üzerinde yapılan deneylere göre unutkanlığı bulunan farelere uygulanan bir aşı, beyinde yer alan amiloid beta proteini ile mücadele ediyor ve beynin fonksiyonlarının daha iyi hale gelmesini sağlıyor. Yapılan çalışmalara göre fareler aşılandıktan sonra daha iyi tepki vermeye başlıyor, unutkanlıkta azalma görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’da süren deneylerde ortaya çıkan bu sonuç insanlara umut verdi.

Alzheimer Aşısı

Uzmanlar, yaptığı açıklamada bu deneyin başarıya ulaşması ile birlikte insanlara alzheimer aşısının yapılabileceğini duyurdu. Teknoloji henüz erken dönemde olsa da şimdiden alzheimer ile savaşanlar veya hastaların yakınları bu duruma sevinmiş durumda. Uzmanlar, yaptığı açıklamada bu aşının henüz erken aşamada olduğunu ve geliştirilmeye devam ettiğini belirtirken yakın zamanda insanlar üzerinde de çalışmaların yapılacağını ifade etti. Yapılacak olan çalışmalar ile birlikte alzheimer hastalığının önüne geçilip geçilmeyeceği belli olacak.

Uzmanlar, bu aşının nasıl bir kullanım sağlayacağını da söyledi. Yapılan açıklamaya göre aşı alzheimer belirtileri gösteren hastalara uygulanabiliyor olacak. Yani semptomlar ortaya çıkmaya başladığında ve alzheimer tespiti konulduğunda erken aşamada bu hastalığın önüne kolaylıkla geçilebilecek.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi