Almanya Sağlık Bakanı Spahn: ‘Covid-19 mutasyonunun aşı üzerinde etkisi yok’

Almanya Sağlık Bakanı Spahn: ‘Covid-19 mutasyonunun aşı üzerinde etkisi yok’
00:12 - Aralık 21 2020 Pazartesi

Avrupa’da birçok ülke, İngiltere’de keşfedilen mutasyona uğramış Covid-19 suşu nedeniyle önlemleri sıkılaştırırken, aşıların yeni virüs türüne karşı etkili olup olmayacağı tartışması başladı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn basına yaptığı açıklamada, İngiltere’de keşfedilen ve çok hızlı yayılmaya başlayan mutasyona uğramış yeni Covid-19 suşunun aşı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını belirtti.

Virüs mutasyonunun kendisini çok endişelendirdiğini belirten Spahn, “Varsayım doğruysa, bu mutasyona uğramış virüs yüzde 70’e kadar çok daha bulaşıcıdır, o zaman tabii ki çok daha hızlı yayılır.” Dedi.

Virüslerin mutasyona uğramasının temelde normal olduğunu vurgulayan Spahn, “Bugünün bilgilerine göre, Robert Koch Enstitüsü (RKI) ve Avrupa makamlarına danıştıktan sonra, bu mutasyonun aşılama sürecine hiçbir etkisi olmadı” dedi. Bunun çok iyi bir haber olduğunu belirten Spahn, “Bu, mutasyona uğramış türlere karşı aşının da işe yaradığı anlamına geliyor.”

İngiltere’ye uçuşlar askıya alındı

Almanya’da Covid-19 mutasyonunun yayılmasını önlemek için İngiltere ve Güney Afrika ile hava trafiği gece yarısından 31 Aralık’a kadar askıya alındı. AB düzenlemesinin bu duruma yasal bir zemin oluşturduğunu belirten Spahn, “Dolayısıyla, uçuşlar gece yarısından 31 Aralık tarihine kadar durdurulabilir. “Kabinenin Ocak ayından sonraki dönem için uygun bir düzenlemeyi görüşmesi gerekiyor.” Dedi.

Öte yandan İtalya, Hollanda, Belçika, Fransa, Türkiye, İsrail ve Kuveyt İngiltere seferlerine ara verdi.

Sinan Karamurat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi