Alman ‘Utanç Havalimanı’ inşaatı nihayet tamamlandı

Alman ‘Utanç Havalimanı’ inşaatı nihayet tamamlandı
11:12 - Ekim 5 2020 Pazartesi

İstanbul Havalimanı’nın üçte biri büyüklüğünde olmasına rağmen 14 yılda 9 yıl gecikmeyle tamamlanan Branderburg Havalimanı (BER) 3,4 milyar Euro ek maliyetle açılacak. Toplam maliyeti 10 milyar Euro olan ve 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı kısa sürede hizmete açılırken, Brandenburg Havalimanı Yönetim Kurulu Başkanı Engelbert Lütke Daldrup, maliyeti 6 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu söyledi. proje 9 yıllık gecikme ve ek maliyetler nedeniyle büyük bir açılışı hak etmedi Bir açılışla hizmete başlayacağını söyledi.

Her ikisi de dünyanın en önemli projelerinin ortaya çıkmasına rağmen, finansal engellerin kaldırılmasına rağmen çeşitli Türkiye aracılığıyla yer almayı başardı ve havacılık sektöründe 4 yılını tamamlayan İstanbul Havalimanı, dünyaya toplam 10 milyar avroya mal oldu. . 2006 yılında Almanya’da yapımına başlanan ve 2011 yılında tamamlanması planlanan Berlin Brandenburg Havalimanı 5 kez ertelendikten sonra 31 Ekim’de açılacak. Geçtiğimiz günlerde basın lansmanı yapılan Brandenburg Havalimanı, 31 Ekim 2020’de resmi olarak açılacağını duyurdu. Son etap için hazırlıkların devam ettiği Brandenburg Havalimanı’nda günde bin ekstra yolcu ve 450 personel ile denemeler yapılıyor. Denemelerde eksikliklerin giderilmesi için 10 bin ekstra yolcu ve 8 bin bagaj kullanıldı.

İstanbul Havalimanı’nın üçte biri büyüklüğünde olmasına rağmen 14 yılda tamamlanabilen ve normal maliyetinin üzerinde bir bütçe ek maliyet olarak harcayarak açmaya hazır hale getirmiştir. Berlin Brandenburg Havalimanı’nın inşası, 15 yıllık planlamanın ardından 2006 yılında başladı. Projenin başlangıçta 2011 yılında tamamlanması planlanıyordu. Ancak üretimde ortaya çıkan teknik sorunlar ve yolsuzluk skandalları açılışı 9 yıl geciktirdi. Açılışı 5 defa ertelendi. Yaşanan sorunlar nedeniyle 2,6 milyar Euro harcaması planlanan havalimanına yıllar içinde toplam 6 milyar Euro harcanmıştır. Böylelikle proje 3,4 milyar Euro ek bir maliyetle tamamlandı. Havalimanı açıldığında yılda 27 milyon yolcuya hizmet verecek. Ancak ihtiyaç durumunda bunu 45 milyona çıkaracak projeler var.

Tegel Havalimanı 8 Kasım 2020’de kapalı olacak

Berlin’in üç havalimanının (Tempelhof, Tegel ve Schönefeld) kademeli olarak kapanması planlandı. Buna göre Tempelhof Havalimanı 2008 yılında kapatıldı. Tegel Havalimanı 8 Kasım 2020’de kapatılacak. Geciken yeni havalimanının terminal kapasitesinin yetersiz olduğu düşünüldüğünden, yeni havalimanına Schönefeld Havalimanı’nın dahil edilmesine karar verildi. Halen hizmette olan Berlin Schönefeld Havalimanı arazisine inşa edilen yeni havalimanı BER, Schönefeld Havalimanı altyapısının bir kısmını da kullanacak. Kapsamlı bir yenilemeden sonra, Schönefeld’in ana terminal binası “Terminal 5” adı altında Berlin Brandenburg Havalimanı’na dahil edildi. Yeni terminal binaları T1 ve T2 sabit hatlara, eski T5 ise tatil ve charter uçuşlarına hizmet verecek.

BER Genel Müdürü Prof.Dr. Engelbert Lütke Daldrup, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Berlin ve Almanya’daki havalimanının yapımında alay edildiklerini ve Alman mühendisler olarak kendilerinden utandıklarını söyledi. Daldrup, inşaat maliyetlerinin başlangıçta 2 milyar 700 milyon Euro olarak tahmin edilen 6 milyar Euro’ya çıkmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ancak Genel Müdür, korona salgını nedeniyle BER’in federal hükümetten ve Berlin ve Brandenburg eyaletinden 260 milyon ek kaynağa ihtiyacı olduğunu belirtti. Daldrup, pandeminin gelişmesine ve hava trafiğinin durumuna bağlı olarak 2024 yılına kadar desteğe ihtiyaç duyacaklarını açıkladı. Yeni havalimanının açılışında büyük bir kutlama olmayacağının altını çizen Lütke Daldrup, “Büyük parti yok, biz sadece açacağız” dedi.

Başladığı günden bu yana tüm dünyadan tepki alan çeşitli mali engellerle karşı karşıya kalan İstanbul Havalimanı, 4 yıl içinde rekor seviyede hizmet vermeye başladı. 7 Haziran 2014 ve Türkiye dahil olmak üzere temelini atan 76,5 milyon metrekarelik proje, 29 Ekim 2018’de Cumhuriyet Bayramı’nda açılışı rekor seviyede tamamlandı. 10 milyar Euro’ya tamamlanan İstanbul Havalimanı projesi, yıllık toplam 90 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet vermeye başladı. Daha sonra eklenecek bölümler ile bu yıl 200 milyon yolcu kapasitesine çıkarılabilir. Berlin Havalimanı’nın neredeyse 4 katı büyüklüğündeki havalimanı 4 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. Lale figüründen esinlenerek tasarlanan havalimanının 90 metre yüksekliğinde ve 5 bin metrekare alana sahip kulesi birçok uluslararası ödül kazandı. Gayrettepe – İstanbul Havalimanı Metro Hattı (yaklaşık 25 dakika) D-20 yeni karayolu bağlantısı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul bağlantısı ile Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Hızlı Tren bağlantısı ile ‘Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’ Anadolu Yakası bağlantısı bulunuyor.

Ana Terminal Binası 1,4 milyon metrekare, DuDuty Serbest Alan 54 bin metrekare, Yeme-İçme Alanı: 34 bin metrekare, Özel Yolcu Salonu 29 bin metrekare, Perakende Alanı 17 bin metrekare, Check-in Noktası 566, Asansör, Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Merdiven Sayısı 665 Pasaport Kontrol Noktası 228, Terminal Giriş Kapısı 7, Bekleme Koltukları: 20 bin, Yolcu Biniş Köprüleri 143, Uçak Park Pozisyonu 371, Bagaj Konveyör Uzunluğu 42 km, Toplam Otopark Kapasitesi: 40 bin, Katlı otopark Açık otopark, benzin istasyonu, araç yıkama, bakım, 900 engelli araç alanı, 10 elektrikli araç şarj ünitesinde 18 bin araç kapasitesi, 22 bin araç kapasitesi bulunuyor. Bağımsız Paralel Pistler: Pist 1, Pist 2 ve Pist 3 olmak üzere toplam 3 pist olarak hizmet vermektedir.

İstanbul Havalimanı ilk açıldığında 4 milyon ton; Tüm fazları tamamlandığında 5.5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Ayrıca limandaki 34 bin metrekarelik yeme içme alanı şu anda tek çatı altında dünyanın en büyük yeme içme alanıdır.

İstanbul Havalimanı’nın ekonomik etkisi

İstanbul Havalimanı’nın doğrudan, dolaylı, tetikleyici ve hızlanan ekonomik etkileri Küresel Büyüme Senaryosu (İyimser Senaryo) kapsamında birleştirildiğinde, istihdamın 2025 yılında 225 bin kişiye ulaşacağı ve GSMH’nın yüzde 4,89 olacağı tahmin ediliyor. Modernliği ve işlevselliği birleştiren özgün bir tasarıma sahip olan yeni havalimanındaki terminal tasarımı, ilhamını İstanbul’un kültürel mirasından alıyor. İstanbul Havalimanı terminalinde; İstanbul camileri, hamamları, kubbeleri ve daha birçok tarihi yapının zenginliği proje mimarisinde detaylandırılacaktır. Türk-İslam sanatında ve mimarisinde kullanılan motifler güzellik, doku ve derinlik sağlar. Yeni Havalimanı, sürdürülebilir, kendi kendine yeten, çevre dostu, engelsiz ve yeşil bir havaalanı olarak inşa edildi. İstanbul Havalimanı Terminal Binası, geleneksel ASHRAE (Amerikan Isıtma, Soğutma ve Klima Mühendisleri Birliği) standartlarına göre yüzde 21 enerji verimliliği sağlayan Yeşil Bina Sertifikası olan LEED Sertifikasyonunu hedefliyor. Amerikan Yeşil Bina Konseyi, İstanbul Havalimanı terminalini Mayıs 2020’de dünyanın en büyük LEED sertifikalı binası olarak tescil ettirdi. Eşsiz mimarisi, güçlü altyapısı, üstün teknolojisi ve üst düzey seyahat deneyimi ile İstanbul Havalimanı, bünyesinde küresel bir transfer merkezi haline geldi. ilk yıl bir başarıya daha ekleyerek “LEED Gold” sertifikasına layık görüldü. İstanbul Havalimanı’nda yılda 19 bin hanenin tükettiği elektrik ve 6 bin 750 haneye eşdeğer su tüketimi tasarruf edilecek. Böylece İstanbul Havalimanı yılda 33,2 milyon TL tasarruf edecek. Terminal, kendi ihtiyaçları için yağmur suyu, geri dönüştürülmüş su ve gri suyu kullanmak üzere tasarlanmıştır. Bu 1,5 milyon metreküp / yıl su tasarrufu ve 5 bin 500 hanenin 1 yılda su kullanımına tekabül ediyor. Enerji verimliliği çalışmaları sonucunda 19 bin hanenin enerji tüketimine ve yılda 30 bin 700 ton CO2 (eq) ‘ye eşdeğer tasarruf sağlanması öngörülmektedir.

Tuncer Cengiz – Ferhat Yasak – Mahmut Tosun

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi