Aliyev: “Türkiye gibi kardeşlerimizin varlığı bizi cesaretlendirdi ve bize daha da güç verdi ‘

Aliyev: “Türkiye gibi kardeşlerimizin varlığı bizi cesaretlendirdi ve bize daha da güç verdi ‘
22:12 - Aralık 10 2020 Perşembe

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da kazandığı zaferin ardından düzenlenen Zafer Yürüyüşü için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı için kamera karşısına geçti. Aliyev, “Bugün, Türkiye Azerbaycan tarihinde çok önemli bir gün. Bu zaferden dolayı haklarımızı kutluyorum. Bu tarihi zafer bildiklerimizin cisimleşmesidir. Zafer Geçit Töreni’ni izlerken birbirimizi tebrik ettik. Halkımızı tebrik ettik. bu zafer üzerine.

Bu tarihi zafer, birliğimizin somut şeklidir. Savaşın ilk saatlerinden itibaren Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Azerbaycan halkına destek verdi. Onun yorumları Azerbaycan halkı için çok değerliydi, aynı zamanda bütün dünyada yalnız değilsin, Azerbaycan, Azerbaycan adaleti için savaşan, Azerbaycan’ın adaleti için savaştı, vatan savaşında savaştı ve Türkiye’ye Sırada Azerbaycan’ın mesajı var. Bu mesaj aslında dayanışmanın somutlaşmış haliydi.

Bu, Azerbaycan’ın kendi durumunda haklı olduğunu kanıtladı. Tarihi adaleti yeniden sağladık. Uzun yıllar süren işgale son verdik. Türkiye gibi kardeşlerimizin varlığı bizi cesaretlendirdi ve bize daha da güç verdi. Yan yana duran ve bizim kadar yakın olan ikinci bir ülke yok. “Tarihi topraklarımızı işgalcilerden kurtarmak için güç kullandık.”

“Türkiye ve Azerbaycan, politika izleyen dünyada bağımsız ülkelerdir”

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Sevgili kardeşimle tanıştığınızda yakın ülkelerden Türkiye ve Azerbaycan kadar kimse yok demiştim. Bu doğru. Bugün dünya haritasına bakarsak birbirine bağlı ve her zaman yakın başka bir ülke olmadığını göreceğiz. Bizi birleştiren ortak tarihimiz, dinimiz, kültürümüz, dilimiz, edebiyatımız ve siyasetimizdir. Türkiye ve Azerbaycan, dünyada bağımsız bir politika aşağıdaki ülkelerdir. Türkiye gücümüze güç katıyor ”dedi.

“Türkiye bir dünya gücü oldu”

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Bugün sevgili kardeşimin Türkiye’deki liderliği sayesinde bir dünya gücü haline geldi. Türkiye pek çok ülkede adaleti koruyor. Ezilen halkların çıkarlarını koruyor, adaleti ve uluslararası hukuku yeniden sağlıyor. Erdoğan, Türkiye’nin örnek olduğunu söyledi. Dünya bugün. “Bağımsızlık, cesaret ve gelişimin bir örneğidir.”

“Bayraktar başarımızda önemli rol oynadı”

Aliyev, “Bugün imzalanan çeşitli belgeler, gelişmiş sanayi ürünlerini Azerbaycan’ı Türkiye’ye tanıtacak. Bugün imzalanan belgeler, son yıllarda imzalanan belgeler arasında çok küçük bir yer kaplıyor. Savaş sırasında Türk yapımı ünlü ‘Bayraktar’ Savunma sanayi, büyük değişimlere neden oldu. Başarımızda büyük rol oynadı. Tüm dünya bir kez daha Türk insanının zekasını ve yeteneğini gördü. Türk sanayisinin gelişimini bir kez daha gördü ”dedi.

“Ermeni liderliği savaştan doğru sonuçları alırsa yeni platformda yer alabilir”

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Bölgede yeni bir işbirliği platformu oluşturmalıyız. Ön beyanlar zaten yapıldı. Çok yönlü bir platform olabilir. Bu işbirliği platformuna katılan tüm bölge ülkeleri bundan yararlanabilir. Geleneksel bir Türk-Azerbaycan-Gürcü işbirliği var. Aynı zamanda Azerbaycan-Rusya-İran işbirliğimizde Türkiye-Rusya-İran işbirliğimiz var. Tüm bu işbirliği platformlarını özetleyip tek bir platform olarak sunabiliriz. “Ermeni yönetimi savaştan doğru sonuçları alıp asılsız iddialarından vazgeçip geleceğe bakarsa bu platformda gerçekleşebilir.”

“Karabağ ile ilgili altyapı projelerine Türk ve Azerbaycan şirketleri ortaklaşa katılacak”

Aliyev, “Bugün geleceğe baktığımızda, kurtarılmış toprakların kalkınmasına ilişkin görüşlerimizi ifade ediyoruz. Karabağ, dünyanın en güzel bölgelerinden biri olacak. Bunu Türk kardeşlerimizin yardımıyla başaracağımıza inanıyorum. Bugün beton projeler, yollar, demiryolları, altyapı projeleri hakkında konuştuk. Tüm bu projelere Türk ve Azeri firmalar ortaklaşa katılacak. Tüm bu projeleri kısa sürede gerçekleştirmek bölgeye yeni bir hayat getirecektir. “Dedi.

Aliyev konuşmasının sonunda, “En azından Türkiye’deki kardeşlerimize içten selamlar sunuyorum, zaferimizi iletmek istiyorum. Türkiye, Azerbaycan’ın sarsılmaz birliği ebedidir” dedi.

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi