Aliyev: “Azerbaycan’ın askeri zaferi bu siyasi zafere ulaşmada olağanüstü bir rol oynadı”

Aliyev: “Azerbaycan’ın askeri zaferi bu siyasi zafere ulaşmada olağanüstü bir rol oynadı”
09:00 - Kasım 10 2020 Salı

Görüşmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes için ortak bir deklarasyon imzaladı.

Aliyev görüşmenin ardından, “Bugün ülkemiz Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununa son verdi. İmzalanan açıklamanın şimdi bu sorunun sonuyla ilgili bir başlangıç olacağını düşünüyorum ”dedi.

Aliyev, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin aşağıdaki şartlarda kabul ediliyor. 10 Kasım Moskova saati itibariyle Dağlık Karabağ’da ateşkesin kabul edildiğini ve tüm askeri harekatların durdurulduğunu ilan ediyoruz. Sevgili vatandaşlar, bu beyan tarihi öneme sahiptir. Bildiri, bir video konferans formatında imzalandı. Bildiri üç ülke tarafından imzalanacaktı. Ancak son anda Ermenistan Başbakanı beyannameyi imzalamayı reddetti. Yani açıklama ben ve Rusya Devlet Başkanı tarafından imzalandı.

Paşinyan bu bildiriyi imzalayacak, biz onu buna mecbur ettik. Ancak bu beyannameyi kapalı bir yerde, kameralardan uzakta, korkakça ve gaddarca imzalayacaktır.

Bu açıklama uzun yıllardır devam eden işgale son veriyor. Bu açıklama Laçin ve Kelbecer bölgelerinin kan dökülmeden geri verileceğini gösteriyor ”dedi.

Aliyev, “Bu açıklamanın tarihi bir önemi var. Bu ifade Ermenistan’ın teslim olması demektir. Bu açıklama uzun süren işgale son verdi. Bu ifade bizim Şanlı Zaferimizdir ”dedi.

“Paşinyan anlaşmayı imzalamak zorunda kaldı”

Paşinyan’ın anlaşmayı imzalaması gerektiğini belirten Aliyev, “Ama çok fakir ve çok sefil bir durumda. Bu bildiriyi büyük bir gurur ve sevinçle imzaladım. Çünkü bu açıklama uzun süredir devam eden işgale son verdi. Bu açıklama, Ağdam, Laçin, Kelbecer kanı dökmeden işgal altındaki diğer bölgelere dönmemizi sağlıyor. Kısa bir süre belirlendi ve bu ilçeler bu ayın sonunda bize iade edilecek. Bu büyük bir mutluluk. Bu vesileyle Ağdam, Laçin, Kelbecer yöresi sakinlerini ve tüm Azerbaycan halkını bu vesileyle kutluyorum. İşgal edilen bir bölge veya şehir her özgürleştiğinde, o şehirlerin ve bölgelerin sakinlerini tebrik ediyor ve hayatlarında ne anlama geldiğini hayal ediyorum. Bazıları, belki de çoğu, sorunun yıllarca çözülmediğini görünce umudunu yitirdi. Geçtiğimiz 17 yılda göçmenlerle yaptığım sayısız görüşmede ve onlara yeni evler verdiğimde umutlarının her geçen yıl azaldığını gördüm. Onu gördüm, gönül yarası gördüm. Bazılarının çoktan umudunu kaybettiğini gördüm. Evet minnettarlıklarını dile getirdiler, tabi ki kendileri için güzel koşullar yaratıldı, sorunları çözüldü. Bildiğiniz gibi Azerbaycan’da göçmenler için yapılan çalışmalar başka hiçbir ülkede yapılmıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde göçmen var, ancak göçmenlerimizin durumu diğer ülkelerdekiyle kıyaslanamayacak kadar olumlu. Ama vatanlarına dönme ve benden dönme arzularını ilettiler. Onlarla her karşılaştığımda güçlü irade, yenilmezlik, devlete sadakat ve ayrıca gözlerinde keder ve özlem gördüm. Bu bitti sevgili yurttaşlarım, şimdi geri dönüyorsunuz, biz geri dönüyoruz, Azerbaycan geri geliyor! Azerbaycan toprak bütünlüğünü yeniden sağlar. Bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi ”dedi.

“Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkında tek kelime yok”

Anlaşmada Dağlık Karabağ’ın statüsüne dair tek bir sözün bile geçmediğini vurgulayan Aliyev, “Bir konuyu tekrar ifade etmek ve sevgili halkıma iletmek istiyorum. Muhtemelen anlaşmada Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkında tek bir sözün bile geçmediğini fark etmişsinizdir. Dağlık Karabağ için Ermeni tarafının bağımsızlık talepleri nerede? Ama onlara özerklik teklif ettiğimde, onlar aynı fikirde olmadılar. Hayır dediler, bu “bağımsız bir devlet”. Uzun yıllar “bağımsız bir devlet” olarak yaşadılar ve Azerbaycan’dan bağımsızlık kazanmaları gerekiyor. Tek değil, Pashinyan. Ne oldu? Görünüşe göre Paşinyan’ın başına gelenler yıllarca dillerde olacak. Ne oldu Paşinyan, Jabrayil’e gidiyordun. Dans ediyordun duruma ne oldu? Durum cehenneme gitti, statü yok ve olmayacak. Başkan olduğum sürece bu olmayacak. Yani bu belgenin harika bir anlamı var. Azerbaycan halkının bu belgeye çok dikkat edeceğine, doğru ve büyük bir dikkatle okuyacağına ve ne kadar büyük bir siyasi zafer kazandığımızı göreceğine eminim ”.

“Azerbaycan’ın askeri zaferi, bu siyasi zafere ulaşmada olağanüstü bir rol oynadı”

Azerbaycan’ın askeri zaferinin bu siyasi zafere ulaşılmasında olağanüstü rol oynadığını ifade eden Aliyev, “Elbette son yıllarda ülkemizde yapılan çalışmalar, güzel atmosfer, halk ve iktidar birliği, siyasi ilişkilerin yükselişi olumlu seviyemiz, uluslararası itibarımız, uluslararası arenadaki faaliyetlerimiz, tabii ki kurulum, tüm bunlar zaferimizi sağladı. Eminim ki her Azerbaycan vatandaşı bu günlerin hayatının en mutlu günleri olduğuna inanıyor. Azerbaycan halkına bu müjdeyi vermekten mutluluk duyuyorum. Bu tarihi belgeyi imzalamaktan mutluluk duyuyorum. Memleketimiz olan Karabağ’a, Karabağımızın tacı Şuşa’ya döndüğümüz için mutluyum ve sonsuza dek bu topraklarda yaşayacağız. “Bundan sonra kimse bizi o topraklardan çıkaramayacak.”

Aliyev sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün gururla söyleyebiliriz ki Fuzuli bizimdir, Cabrayil bizimdir! Zenginler bizim! Gubadli bizim! Agdam bizim! Lach bizim! Kelbecer bizimdir! Shusha bizim! Karabağ bizimdir! Karabağ Azerbaycan’dır! Azerbaycan halkına sevgiler! Çok yaşa Azerbaycan! “

Kamil Nadirli

ALAKALI HABERLER

Azerbaycan’da tarihi gecede zafer kutlamaları sabaha kadar devam etti

ALAKALI HABERLER

Ermenistan yenilgiyi kabul etti

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi