Aliyev Ağdam şehrini ziyaret etti

Aliyev Ağdam şehrini ziyaret etti
12:00 - Kasım 24 2020 Salı

Ermenistan’ın ağır yenilgiye uğradığı çatışmaların ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ağdam’ı ilk kez ziyaret etti. Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Ermeniler tarafından yıkılan Ağdam Cuma Camii’ni ziyaret ederek, Mekke’den getirdikleri Kur’an-ı Kerim’i camiye bağışlayıp dua ettiler. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, işgal altındaki Ağdam’ın 20 Kasım’da kurtarıldığını vurgulayarak, “Bu vesileyle Azerbaycan halkını, Ağdam halkını tebrik ettim. Bugün buradayım, Ağdam şehrinde. Ağdam camisini ziyaret ettim ve Azerbaycan bayrağını çektim. Bu tarihi olay için tüm Ağdam halkını bir kez daha tebrik ediyorum. Ağdam halkının yıllardır bu günü dört gözle beklediğini biliyorum. Ayrıca, İkinci Karabağ Savaşı, Vatan Savaşı sırasında Ağdam’ın işgalden kurtulmasını yaklaşık 30 yıl beklediler. İşgal altındaki toprakları düşmandan geri alarak tarihi misyonumuzu haysiyetle başardık. “Savaş meydanındaki zafer, Ağdam bölgelerinin yanı sıra Kelbecer ve Laçin bölgelerinin kurşun veya tek bir şehit olmadan kurtulmasını sağladı.”

“Bağımlı olsaydık, baskı altında kalabilirdik”

Azerbaycan halkının şehitlerin canları, kanları ve kahramanların cesareti pahasına bu topraklara geri döndüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Aliyev, “Güç toplamalıydık ve toplanıyorduk. Son 17 yılda halkımıza daha güçlü olmamız ve daha güçlü bir ordu kurmamız gerektiğini defalarca söyledim. Güç faktörü bugün dünyada belirleyici bir rol oynamaktadır. Adalet bizim tarafımızda, uluslararası hukuk bizim tarafımızda ve güç bizim tarafımızda olmalıdır. Azerbaycan 90’lı yılların başında bizim yetersiz gücümüz nedeniyle işgale maruz kaldı. Güç topluyorduk, güçleniyorduk. Her Azerbaycan vatandaşı bu kutsal günü, bu zafer gününü emeği ve vatanına olan bağlılığıyla yaklaştırsın diyordum ”dedi.

Azerbaycan’ın ekonomik olarak kimseye bağımlı olmadığını ifade eden Aliyev, “Bu 17 yıl boyunca ekonomik alanda güçlü bir ivme kazanmamız ve ekonomik bağımsızlığımızı sağlamamız gerektiğini her zaman söyledik ve sağladık. Bugün ekonomik olarak kimseye bağımlı değiliz. Bağımlı olsaydık, baskı altında kalabilirdik. Zaten yapıldı ama işe yaramadı. Çünkü ekonomik faktörü bize karşı kullanmak anlamsız. Kimseye bağlı değiliz, herhangi bir ülkeye veya herhangi bir uluslararası finans kuruluşuna bağlı değiliz. Tam tersine artık bir bağış ülkesiyiz, artık borç veriyoruz. Güçlü ekonomik potansiyelimiz ve mali kaynaklarımız tam bir ekonomik bağımsızlığa ulaşmamızı sağladı. Bu aynı zamanda bizim zaferimizde özel bir rol oynadı ”dedi.

“Ağdam operasyonu planlandı”

Aliyev, Ağdam operasyonunun önceden planlandığını vurgulayarak, “Savaşın tüm sırlarını açığa çıkarmak için henüz çok erken. Gelecekte çok ilginç sorunlar ortaya çıkacaktır. Ama bugün güvenle Ağdam operasyonunun planlandığını söyleyebilirim. Ağdam zaten vardı. Ancak birçok kayıp olacaktır. Bu nedenle 9 Kasım’da Şuşa’nın ve 70’den fazla köyün kurtuluşundan sonra düşman artık dayanamadı, teslim oldu, beyaz bayrağı kaldırdı, şartlarıma uyarak yenilgiyi kabul etti ”.

Uluslararası kuruluşların Ermeni vahşetine kayıtsız kaldığını vurgulayan Aliyev, “UNESCO ile sık sık çalışmalarımız oluyor. Ama Hıristiyan tapınaklarını ziyaret etmek istiyorsa, buraya gelin. Gelin ve zalim Ermenilerin burada ne yaptığını anlatın. Ayrıca, birkaç yıl önce Minsk Grubu eşbaşkanlarının büyükelçileri bu camiyi ziyaret etti. İki kez gelip bilgi aldılar ve Ağdam Camii’ni ziyaret ettiklerini söylediler. Neden sorunu gündeme getirmediler? Bu neden bazı Batılı liderleri endişelendirmedi? Böylece Müslüman camilerine hakaret edilebilir, inekler ve domuzlar tutulabilir ve yok edilebilir. Öyleyse, açık konuşmalarına, kendi ülkelerindeki sorunlarla ilgilenmelerine ve işimize karışmamalarına izin verin. İşimize kimse karışmamalı. Buraya kendimiz geldik. Bütün bu ülkelerin çabalarına rağmen biz geldik, tüm provokasyonlara rağmen kan döktük ve şimdi toprağımızdayız. İşimize karışmak isteyenlere cevabını verdik ve yapacağız ”dedi.

“44 gün boyunca Türkiye bizi manevi ve siyasi olarak destekliyordu”

Aliyev, savaş sırasında Türkiye’nin Azerbaycan’a desteğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti genelinde 44 gün bizi manevi ve siyasi olarak desteklediğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve diğer birçok Müslüman’ın kardeşi ve Müslüman ülkelerin lideri olduğunu belirtti. Bu zaferi birlik içinde elde ettik. kararlılık, irade ve güç ”.

Savaşın sona ermesinin ardından Batılı çevrelerden bazı Batılı liderlerin Azerbaycan’ın kontrolündeki kurtarılmış topraklarda Hıristiyan tapınaklarına ne olacağı konusunu gündeme getirdiklerini belirten Aliyev, “Hem benimle sohbet sırasında hem de endişelerini dile getiriyorlar. resmi açıklamalarda. Kimsenin, özellikle İslamofobik duyguları körükleyen Batı ülkelerinin liderlerinin endişelenmesine gerek yok. İslam’ın değerlerine hakaret eden, hatta hakaret edenleri haklı gösterenler. Bunun hakkında konuşmaya hakları yok. Tüm tarihi eserlerimiz devlet tarafından korunmaktadır. Şu anda iki Ortodoks kilisesi benim talimatımla ve masrafları devletin karşılanması ile onarılıyor ve üçüncü kilise de onarıldı. Bir idari bina inşa ediliyor. Savaş sırasında ‘Udi’ kardeşlerimizin kilisesi Haydar Aliyev Vakfı tarafından onarıldı. Kafkas Arnavut kiliselerimiz ulusal hazinemizdir. Gürcü kiliselerimiz Ermeni kiliselerimizdir. Vahşi düşman bu camide inek ve domuz barındırıyordu. Bu resimler internette mevcuttur. Zengilan camiinde ve Cabrayil camisinde bir domuz beslediler ”dedi.

“Ağdam şehrini ve tüm köylerini yeniden inşa edeceğiz”

Aliyev, yıkılan Ağdam şehrinin Ermeni vahşetine şahit olduğunu vurgulayarak, “Ağdam şehrini ve tüm köylerini yeniden inşa edeceğiz. Bundan kimse şüphe etmemeli. Bu büyük bir iş olacak. Tabii ki çok çaba gerektirecek. Ancak 44 gün birlik olurken azat ettiğimiz topraklarımızın restorasyonunda birlik ve kararlılık göstereceğimize inanıyorum. Tüm şehirlerimizi restore edeceğiz, daha güzel şehirler olacak. Kentlerimizde kalan tarihi eserleri restore ederek gücümüzü bir kez daha göstereceğiz. Düşmanı demir yumrukla kovalayarak zaferimizi kazandık ve şimdi kendi toprağımızda duruyoruz. Azerbaycan halkına sevgiler. Azerbaycan askerine, Azerbaycan subayına sevgiler! Agdam bizim. Karabağ Azerbaycan’dır ”.

Kamil Nadirli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi