Ali Koç: “Türk futbolu kaosa sürükleniyor”

Ali Koç: “Türk futbolu kaosa sürükleniyor”
18:00 - Aralık 8 2020 Salı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, sarı-lacivertli takımın Yeni Malatyaspor maçının hazırlıklarının ardından basına açıklama yaptı. Hakem hatalarından son derece rahatsız olduklarını ifade eden Koç, “Ne kadar az konuşursak o kadar iyi. Konuşmadığımız için eleştiriliyoruz. İşimizi yapmaya çalışıyoruz. İlginç bir yaz dönemi geçirdik. Limitler, finansal fair play limitleri ve finansal imkanlar çerçevesinde güzel bir yaz dönemi geçirdik. Erol Hoca, Emre Belözoğlu, Selahattin Baki, Mustafa Kemal Danabaş’a teşekkür ediyorum, gerçekleşen ve gerçekleşmemiş tüm transfer çalışmalarında çok olumlu şeyler yaptıklarını düşünüyorum. Tabii ki önemli olan sahadaki performans. Mümkün olduğunca polemiklerden, tartışmalardan, tartışmalardan ve şiddetli çatışmalardan uzak durmak istiyoruz. Fenerbahçe ile ilgili hakem sorunlarını kısır bir çatışma olarak görmüyorum. Hakemlik sorunlarının üstesinden gelememeyi kısır bir çekişme olarak görüyorum. Sahaya ve işimize odaklanmaya çalışıyoruz ama dışımızda meydana gelen olaylar, koşullar ve olaylar bizi bu çalışmaların içine çekiyor. Kaptanın da dediği gibi, bu işlere girmek istemiyoruz, işimize odaklanmak istiyoruz ama maalesef bu sene biraz daha erken başladı. Selahattin Baki’nin de belirttiği gibi, Fenerbahçe lehine, aleyhine, rakip lehine ve aleyhine verilen hakem kararları, bizim görüşümüze göre hakem hataları ve kimi kasıtlı olarak gördüğümüz bazı gelişmeler bizi çok endişelendiriyor. Sesimizi yükseltmeyebiliriz ama milyonlarca hayranın sesini dinler ve çoğunluğun görüşünün geçerli olduğunu görürseniz ciddi bir sorun var. Dediğim gibi bu yıl erken başladı. Bahis sitelerine göre geçen sezon 20. haftada en büyük şampiyonluk adayı olduk. Sonrasında 7 maçımızda 21 üzerinden sadece 3 puan aldık. Bu oyunlarda neler yaşadığımızı hepiniz biliyorsunuz ”dedi.

“Buradan soruyorum; Kriz var mı yok mu? “

Hakem hataları ile ilgili bir sorun olduğunu ifade eden Koç, “Bu yıla geri dönersek kazanıyoruz, kazandığımız maçlar dahil bizi rahatsız eden bir standardizasyon var yani hakem kararları diyebilirim. oynadığımız bazı takımlar için müthiş bir standart var. VAR kararlarında muazzam bir standart eksikliği var. Bu sadece Fenerbahçe için özel bir durum değil. Özellikle Antalyaspor, Sivasspor ve diğer bazı kulüpler ciddi suçlama içindedir. Bu yüzden bu konuda fikir vermekte fayda var diye düşünüyorum. Türkiye’de bir kriz var hakemler. Bu sezona özgü, bu federasyon, MHK’ya özgü bir durum değil. Maalesef bu davalar Türkiye şartına yerleşti. Keşke bu fenomeni değiştirebilseydik. ‘Sahada sadece Türkiye’de şampiyonluk kazanmakla kalmadı’ davası dedi. Çoğu insan inanmıyorum ama tüm futbol paydaşları bunu değiştirmek için devrim niteliğinde adımlar atmalı. TFF, MHK değişiyor ama değişmeyen bir şey var, o kriz. Hakemlerin neden olduğu krizler, başta Fenerbahçe olmak üzere Türk futbolu üzerinde hakemlerin yaşadığı krizler kaosa sürükleniyor. Hakemlik zor bir iştir. Bazen televizyonda isimlendiremeyeceğimiz pozisyonlar olur. Zor bir meslek ama bunu kötü yönetmesi daha zor. Bu birçok hata, meslekten daha zordur. Sonra VAR geldi. Hat teknolojisi hakkında konuşalım. Bugün bu teknoloji yüzde 100 karar veriyor. İnsanlar VAR’dan sıfır hata beklerler kolay değildir ancak minimuma indirilmiş hatalar ister. İnsanların olduğu yerde bir hata vardır. Bu teknoloji, iyi kullanılırsa faydalıdır. Geçen sene Kayseri maçında 3 penaltı kaybettiğimiz ve faulden gol attığımız maçta bu pozisyonlar VAR’a bile girmedi. Geçen hafta Beşiktaş maçını yöneten hakem VAR hakemi. Baş hakem Arda Kardeşler’di. Son maçta VAR odasında da hakemlik yaptı. Umarım bunlar bir tesadüftür, ama bize biraz sistematik geliyor. Niyeti hakem hatasından ayırt edebiliriz. Ortada her şey şeffaftır. Böyle durumlarla karşı karşıyayız. Açıklasınlar; Futbolcuna hakaret etsinler. Hakemin notunu açıklamalarına izin verin. Bu hakem ne olacak? Büyük resme bakalım. Ayrıca genç ve yeni hakemler istiyoruz. Hakem camiasında farklı güç merkezleri ve farklı hesap kitaplarının olduğu belirtiliyor. Ne kadar doğru bilmiyorum ama gerçek şu ki bir sorun var. Geçen hafta genç bir hakeme cesur bir karar verildi. Ancak spekülasyondan sonra hakem maçı öldürdü. Her iki takımın da şikayetleri var. Belki 1-2 oyuncu bizden atılmalıydı. İkinci gol bize faul yaptı. Josef iyi bir insan ama karate literatürüne girecek bir müdahale ile sarıyı gördü. O pozisyon için kırmızı kart vermeyecek hakem ve VAR’ı çağırmayan hakem hakem olarak hareket etmemelidir. Hakemin daha başarılı bir maç olmasını diliyorum. MHK’nın eli başka maçlara verecek şekilde güçlendirildi. Belki kariyeri etkilendi. Biz bilemeyiz. Hatalar artıyor. TFF Başkanı, MHK Başkanı ve arkadaşlarına sormak istiyorum; Kriz var mı yok mu ”dedi.

“Sorunları birlikte çözelim”

Merkez Tahkim Kurulu’nun acil açıklama yapması gerektiğini ifade eden Koç, “Ele alınması gereken sorunlar var mı? Ligin dörtte biri bitti. İddialar, söylentiler, hakem atamaları, şikayette bulunan ekip sayısı … Evet burada bir sorun var, kriz masası kuracağımız söylenirse Fenerbahçe olarak destek vereceğiz. Ama sorun yok, her şey yolunda giderse ona göre yolumuzu çizeceğiz. Eski hakem kanaat önderlerindeki sorunların eski yaklaşımlarla çözülmesini beklemek hayaldir. Her hakeme böyle seslenmeyiz. Ama bir problem var. MHK taktik değiştirdi, genç hakemler kullanıyoruz, destekliyoruz ama bir kriz var. MHK Başkanı Serdar Tatlı çıkıp konuşmalı. Altta neler oluyor, notlar nasıl veriliyor, görevler nasıl yapılacak, nasıl daha şeffaf olacak, yönetimi nasıl uygulayacağız, hakemler daha dikkatli olacak, nasıl yapacağım gibi yönetim hakkında düşünmesi gerekiyor. performans notumu kaybetmiyorum, nasıl bir maç daha kazanacağım. Geçen yıl görevlerini sorduk, maçı izleyen bir gözlemci var. Bank ve taç çizgisi koltuğumuzdan görünmüyordu. Orada not alıyor. Bir form dolduruyor. Ona göre bilgisayardan bir sayı çıkıyor ve bir eşleşme alıp alamayacağı belli oluyor. İki gözlemci olmalı diyorum. Maçlar bittikten sonra pazartesi günü kapalı odaya biri girsin, maçları seyredip aynı formu doldursun. Sayılar iki biçimin sonucu olarak ortaya çıksın. Bunlar açıklansın. Bunun açıklanmaması için hiçbir sebep yok. Bu ortaya çıkarsa, her hafta arkadaş-çavuş ilişkisinin önüne geçeceğiz. Bu teklifi geçen yıl yaptım ve kabul edilmedi. Devrim niteliğinde reformlara ihtiyaç var. Hem şikayet ediyoruz hem de bir çözüm öneriyoruz. Şeffaf bir sisteme sahip olun. Hakem atamaları nasıl yapılır bilmiyorum ama yanlış yapılıyor. Bırakın TFF, MHK her hafta televizyonun karşısına çıksın, hakemler piyango sistemi gibi atış yapsın. MHK, Fenerbahçe’nin böyle bir önerisi olduğunu söylesin, bizce bu sorunu var, sorun bu diyelim. Bu kaotik ortam böyle gitmez. Türk futbolu üzücü. Her yıl geri dönüyoruz. Keşke bu konular hakkında biraz düşünseydik. Süper Lig şampiyonu olacak takımın sadece sahada değil saha dışında da aktif olacağı algısını yok edelim. Bu benim TFF ve MHK’ya önerim. Problem var mı? Evet derseniz sorunları çözelim. Hayır dersen, bilelim, ona göre yolumuzu çizelim ”.

“Algı yine benden”

Geçtiğimiz yıl toplumdaki algılarının bu yıl da devam ettiğini belirten Koç, “Saha dışı faktörlerden biri de algı. Geçen yıl yaşadık. Zor algı. Hayır efendim, MHK Başkanı Ali Koç’un işçisiydi. Bunu hayatımda iki kez gördüm. Bu yıl iki algı yaratıldı. Rıdvan Dilmen sezonu ve Fenerbahçe’nin şampiyon olacağı algısı. Geçen yıl yaptılar. Hakemler öyle bir algı var diyor ki, Fenerbahçe lehine bir şey çalarsam sorun olur. Hakemler bunun bir parçası olmamam gerektiğini söylüyor. Böyle bir algı yarattılar. Geçen haftaki hakemin Yapı Kredi Bankası’nda üst düzey yönetici olduğunu söylediler. Sosyal medyayı çılgınca bir saçmalık olarak gördük. Araştırdım, söz konusu şirkette çalışmadı. Hakemin çalıştığı tüm şirketleri araştırdık, bizimle hiçbir ilgisi yok. TFF’ye ya hakemi değiştirmesini ya da bir şey söylemesini söyledik. Cumartesi günü açıklama yapacaklarını söylediler ve ‘Hakemle görüştük açıklamaya gerek yok’ dediler. Daha sonra bir toplantıda resmi dilde konuşuldu, babası Fenerbahçe’de forma giydi. Malatyaspor’da forma giydi. Kazanmak için, topyekün yaklaşımdan kaçınmalıyız. Ben bir beyefendiydim, yumruğumu masaya vurmuyordum. İyi olmak rekabetçi bir dezavantajdır. Bunları söylediler ama federasyon ve MHK çıkıp ‘kendine gel’ demedi. Türk futbolunun sağlığı açısından kasıt ve hata arasındaki farkı görecek düzeydeyiz. Kötü oynadığımız maçlar olabilir ama kimse kötü hakem hataları nedeniyle maçı kaybetmeyi hak etmiyor. İçinde bulunduğumuz bu ortamı düzeltmenin yolları var. Lütfen bırakın MHK Başkanı çıkıp bir açıklama yapsın. Bu böyle gitmez ”dedi.

“Bir kaynak var ama sistem ve denge yanlış”

Yabancı hakem meselesine gelince Koç, “Türk vatandaşı olarak kendimi utandırıyorum ama ne yazık ki bir ihtiyaç var. 80 milyon insanın yaşadığı ve futbolu bu kadar derinden yaşadığı bir ülkede kaynak oluşturamazsak çok yazık. Kaynak var ama sistem ve denge yanlış. Yaşlı, marka isimlerinin hamleleri olabilir ”dedi.

“Tam bir değişiklik yapmalıyız”

Takımın ‘şampiyon’ olarak algılandığını ifade eden Koç, “Fenerbahçe’nin şampiyon olacağına dair bir algı var. Hangi sezonun başında şampiyon olacak dedikleri takım şampiyon oldu? Bu ilk tökezlemede taktikler Fenerbahçe’yi geçmekti. Bunlar neden diğer takımlara olmuyor? Fenerbahçe’nin kırılgan yapısı düşünüldüğünde, ilk tökezlemede ilk belada Fenerbahçe’ye hücum etmek için yapılan üsler bunlar. Şampiyon olur mu bak dedik. Değilse, o kadar iyi bir kadro, yapamazlar. Üsler, öğretmeni, yönetimi, başkan olduğunu söylemek için yapılmıştır. Bunlar neden diğer takımlara olmuyor? Neden bu tür şeyleri Fenerbahçe üzerinden sık sık yaşıyoruz? Sizler de bu değer zincirinin çok önemli paydaşlarısınız. Bu değişikliği hep birlikte yapmalıyız. Böyle bir şeye başladılar. Ayrıca hayranlara seslendim. Lütfen bu tuzağa düşmeyin. Bunları dinlemeyin. En ufak tökezlemede destekçilerimizin sosyal medyada da hassasiyet gösterdiğini görüyorum ”dedi.

“Bu yıl ona baktığımda işler istediğimiz gibi gidiyor”

Bu sene takımda işlerin iyi gittiğini vurgulayan Ali Koç, “Son haftalarda şampiyon kim olacak belli olacak. Umarım liderliği üstleniriz. Hiç iddialı konuşmadım. Hiç büyük konuşmadım. keseceğim demedim şampiyon olacağız demedim ama bu sene baktığımda işler istediğimiz gibi gidiyor.Futbol performansına bakarsak kupayı yarı dolu görürsek skorumuzu iyi. İlk 3 takım 23 puanda. Olabilirdi, olmalıydı. 15 yıldır görmediğimiz bir deplasman performansı var Süper ama iç sahada beklenmedik sonuçlar alıyoruz. İç saha sorunu. Gol atan takım biziz. Golcülerimizin henüz tam nişan almamış olması harika ama şampiyona adayları arasında en çok gol atan takımlardan biriyiz. Derin bir takımımız var. Umarım rekabet avantajı yaratacak. Tabii ki covid belası da var. Ondan uzak durmalıyız. Çinli oyuncu özel hayatlarından büyük fedakarlıklar yapması gerekir. Genel olarak, daha iyi bir noktada olmalıydık. Son 20 yılın bu noktasında şampiyonların topladığı puanlara bakarsanız gelecek vaat eden bir noktadayız. Gol atmakta zorlanmadık. Daha az gol atmak zorundayız. Bunu ele almalıyız. İyi oyuncularımız var. Ayrıca karakter ve oyuncu kapasitesi açısından. Hocamızdan memnunuz. Ne yapıldı? Fenerbahçe’nin şampiyon olacağı söylendi ve hocamız 12. haftada sorgulanmaya başlandı. Bunlar klasik. Bunları yemiyoruz ama maalesef hayranlarımız bu hedefleri yiyor. Önümüzdeki günlerde daha iyi olacağımızı düşünüyorum. Hocamız, teknik kadromuz, spor direktörümüz, yardımcımız ve idari müdürümüzden hizmet veren herkesi çok memnun ediyoruz. Aile olarak bir baloda çalışıyoruz. Rekabet ediyoruz. İnşallah uzun süredir beklediğimiz şampiyonluğu sezon sonunda taraftarlarımıza sunabileceğimiz bir noktaya gelebiliriz ”dedi.

Başkan Koç, son Mesut Özil iddialarına şu cevabı verdi:

“İlk yarıda oyuncuları çıkarmazsak, transfer için çok fazla manevra alanımız yok. İhtiyacımız olan noktalar var. Mesut Özil, Fener Ol’dan beri gündemde olan bir konu. Mesut Özil çok iyi bir Fenerbahçeli. O zamanki ekonomik şartlardan bahsettim ve bugün söylüyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü bu tür ekonomik koşullara dayanacak durumda değil. Bizim için güzel bir rüya. Rüya gerçek olursa, alacak ama gerçekleşmesi zor bir rüyadır. “

Güven Mert Ercan – Mehmet Şirin Topaloğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi