Aldığı her nefes arabanın aküsüne bağlıdır

Aldığı her nefes arabanın aküsüne bağlıdır
16:00 - Ağustos 6 2020 Perşembe

Çekerek ilçesinde 11 yıl önce inşa edilen Çekerek Barajı tarafından evleri sular altında kalan Çetiner ailesi 11 yıldır elektriksiz yaşıyor. Çekerek Barajı’nın taşmasıyla evleri ve tarlaları sular altında kalan Çetiner ailesi, barajın yaklaşık 500 metre yukarısında tapulu yerleşim yeri kurarak tarım ve hayvancılık yapmaya devam ediyor.

Kahyalı mezrasında 11 yıldır elektriksiz olarak ailesiyle birlikte yaşayan Yeter Çetiner için elektrik büyük önem taşıyor. Oksijen cihazı üzerinde hayatına devam eden KOAH hastası Yeter Çetiner, nebilizatör cihazı ile ilacın sıvı halini buhar olarak alıyor. Nebilizatör ve oksijen cihazının çalışması için mutlaka elektrik gereklidir. Çetiner ailesi, çözümü otomobil ve traktör akülerinde de buldu. Bataryaya bağlanan cihazdan elde edilen elektrik, KOAH’lı kadın için nebilizatör ve oksijen cihazının kısa süre çalışmasına yardımcı olur. Oksijen cihazına günde 16 saat bağlı kalmak zorunda kalan Yeter Çetiner, elektrik olmadığı için cihaza sadece 1 saat bağlı kalabiliyor. Zor koşullarda günlük hayatına devam eden ailenin tek dileği, elektriği bir an önce 8 haneli mezraya ulaştırmaktır.

Yeter Çetiner’in oğlu Fatih Çetiner, annesinin solunum rahatsızlığı olduğunu ve hayatının araç aküsüne bağlı olduğunu söyledi. Çetiner, “11 yıl önce evlerimiz baraj sular altında kaldı ve vatandaşlar öldü. Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşıyoruz. Burada kendi arazimiz vardı ve buraya geldik. Buraya evimiz, ahırımız ve mandıramızla yerleştik. 11 yıldır ne yolumuz ne de elektriğimiz var. Şimdi burada 8 hane var. Toprağımızı bırakıp gidemedik. Annem solunumdur. Elektriğimiz olmadığı için traktör ve araç aküleriyle 11 yıldır hastalarımıza bakıyoruz. Elektriğimiz olmadığı için kendimize bir makine bulduk. Traktör ve araç aküsünden evimize elektrik getiriyoruz. Solunum cihazını bu cihaza bağlarız. Makine günde 16-17 saat elektriğe bağlı olmalıdır. Aracın aküsü bir saat bile yetmiyor. Pil solunum cihazı için yeterli değil, sadece annemin havasını ilaçla verebiliyoruz. Yetkililerden yardım istiyorum ”dedi.

KOAH hastası olduğunu söyleyen Yeter Çetiner, “KOAH’ım ve böbrek hastalığım var. Haftada üç kez diyalizim var. Solunum cihazının yanında duruyorum, onsuz duramıyorum. Elektriğimiz yok, perişan oluyorum ”dedi.

Bahadır Muhlis Gökgül – Alpaslan Demir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi