Akıncı Üssü davasında mahkeme kararını yarın açıklayacak

Akıncı Üssü davasında mahkeme kararını yarın açıklayacak
14:00 - Kasım 25 2020 Çarşamba

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, darbe girişimine öncülük eden örgütün sivil yetkilileri ve o gece Ankara’nın birçok bölümünü bombalayan pilotların da bulunduğu 475 sanık aleyhine dava açtı. Akıncı Üssü. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi mahkeme salonunda açılan davanın ilk oturumu 1 Ağustos 2017 tarihinde başladı. Karar duruşmasına kadar 515 duruşmanın yapıldığı davada savunma sanık ve avukatlarının iddianame aleyhine, esasa ilişkin görüşleri ve gelen belgeler ile tanık, şikayetçi ve avukatlarının ifadeleri alındı. Sanıkların son sözlerini alan mahkeme, yarın kararını açıklayacak.

21 Ocak 2019 tarihli duruşmada yargılama savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, darbe girişimine öncülük eden FETÖ’nün sivil yetkilileri Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş’i Akıncı Üssü davası dahil tüm suçlardan sorumlu tuttu. Savcı, “anayasal düzeni ihlal”, 77 kişinin “kasten öldürülmesi” ve “cumhurbaşkanına suikast” suçlarından 79’uncu kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. 4 sanık da olaylar sırasında yaralanan 206 vatandaşı “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 4 bin 120 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Darbeyi yöneten askeri sanıklar da 79 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

FETÖ’nün sivil yetkilileriyle birlikte darbe girişimine öncülük eden askeri sanıklar da Akıncı Üssü davasıyla ilgili tüm suçlardan sorumlu tutuldu. Buna göre icracı sanıklar Hakan Karakuş, Aydemir Taşçı, Kemal Mutlum, Veysel Kavak, Ali Durmuş, Bekir Ercan Van, Recep Sami Özatak, Ahmet Tosun, Mehmet Fatih Çavur, Ali Karabulut, Metin Bilgici Murat Bicil ve Mustafa Mete Kaygusuz aynı şekilde ağırlaştı. Suçlardan 79 defa müebbet hapis ve 4 bin 120 yıl hapis istendi. Sanıklardan Kaygusuz ve Tosun’un F-16 pilotlarına bomba emri verdiği belirtildi. Sanık Balıkçı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gölbaşı Özel Harekat Dairesi ve TÜRKSAT’ı bombalayan F-16 pilotu olduğu kaydedildi.

FETÖ’nün “birim yöneticilerine” verilen cezalar

Savcı, darbe girişiminde “birim yöneticisi” olarak görev yapan sanıklar Haluk Şahar, Mustafa Ertürk, Alparslan Şahin, Gökhan Maldar, Mehmet Fatih Özkan, Erhan Baltacıoğlu, Cemal Akyıldız, Engin Yetgin ve Yaşar Keskin’in cezalandırıldığını belirtti. ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına. hapis cezasını talep etti. Sanık Ali Eraslan, sanık Fatih Yarımbaş tarafından “anayasaya aykırı” suçundan bir ömür boyu hapis, 10 kez “kasten adam öldürme”, bir tanesi de “anayasaya aykırı” suçundan, 8 kez “kasten cinayetten hapis cezasına çarptırıldı. “. 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Ankara’yı bombalayan F-16 pilotlarına cezalar

Polis Havacılık Müdürlüğü’nde 7 polis memurunu şehit eden pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral’dan 8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nı bombalayan eski pilot Uğur Uzunoğlu’nun 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde 15 kişiyi şehit eden eski pilot Müslüman Macit’in 16 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. TBMM, TÜRKSAT ve Polis Özel Harekat Başkanlığı’nı bombalayan pilot Hüseyin Türk’e 79 kez müebbet hapis cezası istendi. Savcı, 15 Temmuz’da TBMM’yi bombalayan eski pilot Hasan Hüsnü Balıkçı için 79 kez müebbet hapis isteminde bulundu. 15 Temmuz’da Gölbaşı’nda Polis Havacılık Şube Müdürlüğü’ne vuran eski pilot Mustafa Azimetli’den 79 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

324 sanık için bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis

Savcı, “anayasaya aykırılık” davasında 324 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. 32 sanığa “silahlı terör örgütüne üye olmaktan” 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, 9 sanığa “anayasaya aykırı yardım” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, 71 sanığın tüm suçlamalardan beraatini talep etti. Bir başka davada hüküm giyen iki sanığın bu davada cezalandırılmamasına karar verilmesi istenirken, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve başbakan sivil sorumlu Adil Öksüz’ün de bulunduğu 6 kaçak sanık için tutuklama kararının devamı talep edildi. darbe.

Abdullah Sarıca

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi