Akdeniz’de milyarlarca dolar değerinde cevher yatıyor

Akdeniz’de milyarlarca dolar değerinde cevher yatıyor
09:00 - Ağustos 19 2020 Çarşamba

Doğu Akdeniz’de yıllardır aktif olan hidrokarbon arama faaliyetleri bu yıl daha da aktif hale geldi. Türkiye, kendi gemileri ve deniz yetki alanları ile tek taraflı oyunlarının ardından anlaşmanın ardından Libya, Yunanistan, Mısır ve Fransa’dan farklı hamleler geliyor. Sismik araştırma gemisi Oruç Reis ve sondaj gemisi Yavuz, NAVTEX olarak açıklanan alanlarda faaliyete geçti. Yeni satın alınan sondaj gemisi Kanuni de bakım ve güncellemeden sonra gönderilecek. Bölgede pek çok ülkenin devreye girmesinin sebebi doğalgaz ve milyarlarca metreküp petrol rezervidir. Şu anda yalnızca İsrail’in Levant havzasında ortalama 3,5 trilyon metreküp doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrole sahip olduğu tahmin edilmektedir. Alanın Doğu Akdeniz’in% 5’ini kapsadığı düşünüldüğünde birçok ülke ciddi beklentiler içindedir.

İKİ YIL İÇİNDE KULLANIYORUZ

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof.Dr.Gürkan Kumbaroğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki rezervlerinin ciddi, ekonomi üzerinde çok olumlu etki bulduğunu söyledi. Kumbaroğlu “Öncelikle enerjide dışa bağımlılığı azaltıyor; hatta ortadan kaldırabilir. Sadece Türkiye’nin 70 yıla yakın ihtiyacını karşılayacak doğalgaz miktarında bile% 5 olarak tahmin edilen Doğu Akdeniz rezervleri, “Türkiye’nin ciddi saha bulgusu Kumbaroğlu’nda ortaya çıktı ve iki yılda kullanıma hazır görünmüş olabileceğini belirtti” İsrail açıklarındaki Leviathan sahasının en güzel örnekleri. 2017’de yatırım kararları alındı, 2019’da ilk gaz İsrail’e pompalandı “dedi.

EN MANTIK SEÇENEĞİYİZ

Gürkan Kumbaroğlu mevcut rezervle ilgili şu bilgileri verdi: Levant, Suriye, Lübnan ve İsrail’den Kıbrıs’a kadar uzanan 83 bin kilometre kare büyüklüğünde. Diğer bir deyişle, D. Mediterranean’ın sadece% 5’inde olduğu ilan edilen rezerv bile çok büyük. Geriye kalan % 95’te gelecek vaat eden havzalar olduğunu biliyoruz. Bunlardan en önemlisi, ‘Süper Havza’ olarak adlandırılan Libya açıklarındaki Sirte havzasıdır.

Arama ve sondajın ciddi yatırımlar gerektirdiğine işaret eden Kumbaroğlu, “Ciddi risklere yatırım yapan firmaları başka sorunlar bekliyor. Tartışmalı bir deniz alanı olması durumunda, ülkelerin hak sahibi olması bir savaş nedeni bile olabilir. GKRY’nin sözde parselleri; Büyük ölçüde KKTC ve Türkiye’nin kıta sahanlığı ile örtüşüyor. Enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınması deniz boru hattıyla ekonomik olarak mümkün değildir. Avrupa’da kar elde etmek için kaynak ulaştırıp, ancak Türkiye üzerinden bir kara boru hattıyla mümkün olabilir. ”

DÜNYANIN ENERJİ TİCARET MERKEZİ OLABİLİRİZ

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynakları ile “dünyanın enerji ticaret merkezi” olabilir. Türkiye, uzun yıllar süren arama ve sondaj çalışmalarının ardından 2018 yılında ilk sondaj çalışmalarına başlamış, ardından yeni bir sondaj gemilerini tanıtmıştı. Şu anda Oruç Reis gemisi Doğu Akdeniz’de sismik arama yapıyor ve Yavuz gemisi belirlenen koordinatlarda sondaj yapıyor. Fatih, aynı amaçları gerçekleştirirken Karadeniz’de faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk sondaj gemisi. Öte yandan Türkiye’de 2019’da 45,3 milyar metreküp gaz tüketti. Toplam doğal gaz üretimi 483 milyon metreküpe ulaştı. Türkiye’nin geri kalan geri kazanılabilir rezervinin yaklaşık 3,36 milyar metreküp seviyesinde olduğu belirtiliyor. 2019 yılında ithalat yaklaşık 45,21 milyar metreküptür. LNG, yani sıvılaştırılmış doğal gaz toplam doğal gaz ithalatının% 28’ini oluşturmuştur.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi