Akar ve komuta kademesinden Azerbaycan’a sürpriz bir ziyaret

Akar ve komuta kademesinden Azerbaycan’a sürpriz bir ziyaret
10:12 - Aralık 31 2020 Perşembe

Ateşkesin Ortak Merkezde izlenip takip edileceğini belirten Akar, “Ortak Merkezin çalışmaya başlamasıyla faaliyetlerimiz yoğunlaşacak ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin hak ve kanunlarını sonuna kadar savunmak görevimizi sonuna kadar yerine getireceğiz. Türk-Rus askerleriyle birlikte çalışmak. “

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler eşliğinde Bakan Akar, kuvvet komutanları ve sınır birliklerinin soruşturma ve incelemelerinin ardından gece Azerbaycan’a gitti. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve diğer yetkililer tarafından Haydar Aliyev Havalimanı’nda karşılanan Akar ve Azerbaycan EDOK Komutanlığı’na nakledilen komutanlar burada düzenlenen askeri törene katıldı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personelinin yanı sıra Türkiye ve Rusya arasında kurulacak Müşterek Merkezde görev yapacak Türk askerleri törende de askerlere hitap eden akarlar, tarihi zaferini kutlayarak zafer ve ihtişamla dolu Azerbaycan ordusunu kazandı. Operasyon süresince ordunun 44 günlük kesintisiz desteğini Azerbaycan halkına da selamlayan Akar, sahnede bulunan tahtada “Her şey açık ve net, Azerbaycan-Türkiye kardeşliği ebedidir, sarsılmaz. Herkes yazmalı. bu kafalarında, kimse unutmasın, kimse yanlış hesap yapmasın ”dedi.

Bakan Akar, Atatürk’ün “Azerbaycan’ın neşesi bizim neşemiz, kederimiz kederimizdir. Azerbaycan bizim kardeşlerimizdir, Haydar Aliyev’in “Biz bir millet ve iki devletiz. Dostluğumuzun ve kardeşliğimizin anlamı budur” dediğini hatırlattı. Azerbaycan ordusunun gözünü kırpmadan yapması gerekeni yaptığını belirten Akar, “Azerbaycan’ın hürriyeti ve bağımsızlığı için Esger Marşı’nda da söylendiği gibi orada mücadele devam etti ve herkes canını ülke ve bayrağı için feda etti. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bayraklı toprakların güvenliği için ne gerekiyorsa yaptılar. Bu toprakları gerçek sahiplerine verdi ”dedi.

“Aynı ruh duruyor”

Kahraman Azerbaycan ordusunun 30 yıldır dünyanın izlediği yerli toprakların işgaline son verdiğini belirten Akar, “Bu 44 gün Azerbaycan tarihine ve dolayısıyla Türk tarihine altın harflerle yazılmıştır. Umarım bu 44 günde elde edilen başarı 44 yıl ve sonrasında da konuşulmaya devam eder ”dedi.

Ermenistan’da yapılan katliamların ve üçüncü şahısların trajedisini asla unutmayacağını belirten Bakan Akar, Türkiye ve Azerbaycan’ın keder ve gururunun hep birlikte olduğunu vurguladı. Türkiye ve Azerbaycan’da ‘Kalırsak şehit gaziler derneğinin devri düşüncesiyle devam edeceğini belirten Akar, şunları kaydetti:

Bu birliğimiz sonsuza kadar devam edecek. Umarım bu, ülkelerimizin, asil Türk milletinin yararına olur ve onların geleceklerinin teminatı olur. Azeri Türkleri tam 102 yıl önce Nuri Paşa ile omuz omuza işgalcilere karşı savaşıp kazandılar, bugün de aynı ruh var. Yine her türlü risk ve tehdide karşı omuz omuza her türlü mücadeleyi göze almış bir milletiz. Bu nedenle herkesin aklını bu konuda toplaması gerekiyor. O günün Kafkas ordusu, bugünkü Azerbaycan ordusu, bu milletin güvenliği, bu soylu milletin refahı ve hayatta kalması için, tüm teknolojiyi kullanarak ve her türlü imkânı seferber ederek her türlü çabayı gösterdi ve yapmaya da devam edecek.

“Ateşkes izleniyor ve Ortak Merkez tarafından takip ediliyor”

Başarıyla tamamlanan operasyonun ardından 9 Kasım’da ateşkes ilan edildiğini belirten Bakan Akar, Rusya Savunma Bakanı ile yaptıkları anlaşma ile Ortak Merkez’i işletmeye karar verdiklerini hatırlattı. Bakan Akar, şunları kaydetti:

Ateşkes, Ortak Merkez’den izleniyor ve takip ediliyor. Arkadaşlarımız görevimizi yapmaya hazır. Ayrıca, EYP’leri ve mayınları bulmak, etkisiz hale getirmek ve masum insanlara zarar vermelerini önlemek için her türlü çabayı gösterdik. Bu bakımdan Azerbaycan ordusu ve TSK yumruk oldu. Bu konuyla ilgilenmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü milletimiz asildir, adildir, insani değerlere, çevreye ve masum insanlara çok duyarlıdır. Sadece teröristlerle veya askerlerle savaşıyoruz. Hocalı’da katliamlar gibi Azerbaycan şehirlerine roket atanlar gibi hainler ve alçaklar gibi değiliz. Bölgeyi bir an önce güvenli kılmak, tüm halkı güvenli ve rahat hale getirmek için Azerbaycan devletinin yasaları çerçevesinde yaşamaya devam ettik. Bu Ortak Merkez faaliyete geçtikten sonra faaliyetlerimiz yoğunlaşacak ve Türk-Rus askerleri ile birlikte çalışarak Azeri kardeşlerimizin haklarını ve kanunlarını savunma görevimizi yerine getireceğiz. “

Bakan Akar, sözlerinin sonunda şehitleri gazilere rahmet ve şükranla anarak tüm personelin yeni yılını kutladı.

“Bugün kardeşlerimizi burada gördüğüme çok sevindim”

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov konuşmasına “Kardeşlerimizi bugün burada görmekten çok mutluyum” diyerek başladı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki birlik ve beraberlik bağlarının tarihinin geçtiğini belirten Hasanov “Türkiye her zaman yanımızda olmuştur. Türkiye Cumhurbaşkanı, Savunma Bakanı ve diğer yetkililer her zaman Azerbaycan’a destek göstermiştir” dedi.

Türkiye’den gelen büyük destek nedeniyle bir kez daha Bakan Hasanov’a Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen törenle, Silahlı Kuvvetler ve Azerbaycan’ın ordu personeli ile omuz omuza geçişi anımsattı. Hasanov, “O tarihi günde Azerbaycan’ın tüm şehirleri Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla donatıldı” dedi.

Akar’a dokunan fotoğraf

Tek Vatan Harekatı’nda şehit düşen Azerbaycan ordusunun kahramanlarının onurlandırıldığı törende, iki ülkenin milli marşları askeri bando tarafından çalındı. Gelen yolcu salonundaki askerler, “Hey asker” diyerek iki bakanı selamlayarak, tören öncesinde Türkiye-Azerbaycan dostluğunu anlatan fotoğraf sergisini gezdi. Sergide Akar’ın Azerbaycan’a önceki ziyaretlerinde çekilmiş bir fotoğraf dikkat çekti. Bakan Akar’a, fotoğrafta yer alan Tanker Yüzbaşı Valeh Mamiyev’in operasyon sırasında şehit düştüğü ve Bakan Akar ile cebinden çekilen fotoğrafın çıktığı ifade edildi.

Törende şiir resitali ve mini konser de düzenlendi. Bakan Akar’ın daveti üzerine Bakü’ye gelen sanatçılar Azerin, Esat Kabaklı, Serkan Çağrı ve Elif Buse Doğan mini konser verdi. Sanatçıların birlikte yorumladıkları eserlere askerler de eşlik etti. Konserin sonunda sanatçılar, TSK ve Azerbaycan ordusu personelinin yeni yıllarını kutlayarak kendilerine başarılar diledi. Öte yandan sanatçılar, Şanlıurfa’da sendikayı ziyaretlerinde Bakan Akar ve TSK komutanlarına eşlik ederek Mehmetçik için konser verdi.

Hasan ile doğrudan iletişime geçin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi