AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Arınç’ın istifasına ilişkin açıklama

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Arınç’ın istifasına ilişkin açıklama
20:12 - Kasım 24 2020 Salı

AK Parti Sözcüsü Çelik, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan MYK toplantısının ardından açıklama yaptı. Steel, CHP Dış İlişkiler, Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, ABD Alman Marshall Fonu (GMF) olarak adlandırılan düşünce kuruluşlarının “Türkiye’nin 2021 Dış Politika Öncelikleri: Bir Bakışta Ana Muhalefet Partisi” başlıklı internetteki skandal konuşmasıyla panel değerlendirmeyi buldu.

“Türkiye’nin neden S-400’ü aldığı belirsiz”

Yeni seçilen bir cumhurbaşkanından ‘demokrasi’ istemek gibi bir yaklaşımın son derece yanlış olduğuna işaret eden Çelik, “Demokrasi bir meta değil, ithal bir ürün değil. Türkiye demokrasinin bedelini ödedi başbakan, şehit bakanlar verdi. Milletimiz, son 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasisini ve milli iradesini ne kadar kıskandığını tüm dünyaya göstermiştir. Sadece bu da değil, iktidara geldiklerinde S-400’leri iptal edeceklerini söylüyorlar. Türkiye’nin neden S-400’ü aldığı belli değil. Suriye, PKK / PYD ve DEAŞ’tan gelen terör tehditleri karşısında hava savunma sistemimizin güçlendirilmesi gerekiyor.

Müttefiklerimizden Patriot satın almak istedik, satmadılar. Çünkü bu ihtiyacın karşılanması için Türkiye’nin hava savunma sistemine acilen ihtiyaç duyuluyordu, Rusya’nın verdiği uygun şartlarla gerçekleşti. Hala Patriot verilirse almaya hazırız diyoruz. Ama Türkiye bir parti geliyor, iktidara gelirsek S-400’ü iptal edeceğiz diyor. Peki Türkiye’nin hava savunma sistemi ne olacak? Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları ne olacak? Bu, kes kopyala ve yapıştır politikasıdır. Bu bir çeviri politikasıdır. Demokrasiyi bir meta olarak görebileceklerini ve tamamen ithal ikameci bir politika yaklaşımıyla onu bir yerden başka bir yere ithal edebileceklerini düşünüyorlar.

Keşke böyle bir bilinçsizlik, demokratik saygısızlık, ahlaki kabul edilemezlik bir siyasi partinin tarihine geçmeseydi. Bu açıklamayı yapan arkadaşımız, eleştirimizin düzeltmek yerine kötü niyetli bir değerlendirme olduğunu söyledi. Bu mantık ve kendini ifade etme yeteneğinden yoksun bir yaklaşım ”.

“Türkiye’nin demokrasisi müzakere konusu değildir, Türkiye’nin güvenliği pazarlık değildir” dedi.

Çelik, yeni yönetimden PKK / PYD terör örgütüne verilen silah dolu tırları toplamasının ve PKK / PYD terör örgütüne yönelik eğitim faaliyetlerine son vermesinin talep edilmesi gerektiğini belirtti. FETÖ terör örgütüne de aynı DEAŞ terör örgütüne karşı muamele edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “FETÖ’nün oradaki faaliyetlerini görmezden gelerek orada kalan terör örgütü lideri demokrasimiz için tehdit oluşturuyor, bu yüzden ilk olarak bizimle demokratik dayanışma içinde olanların yapması gereken IŞİD’dir. Terör örgütüne ne yapılırsa yapılsın FETÖ terör örgütünün de aynısını yapması gerektiği belirtilmeliydi. Ama onun yerine ‘iktidara gelirsek S-400’leri iptal ederiz’ diyorlar. Türkiye’nin demokrasisi müzakere konusu değil, Türkiye’nin güvenliği pazarlık meselesi değil ”dedi.

“Bu ambargo Türkiye tarafını delmiyor. Tam tersine Türkiye, BM’nin verdiği meşru hükümet desteğini destekliyor”

Almanya’nın Libya’nın 200 kilometre kuzeyinde, Rosaline A adlı Türk kargo gemisinin Doğu Akdeniz’de Alman Hamburg firkateyni tarafından durdurulmasını ve Alman askerlerinin uluslararası hukuka aykırı aramasını kınayan Çelik, “Operasyon çerçevesinde bir gemiye bindik. Irini AB tarafından gerçekleştirildi ve çağrıyı şiddetle protesto ediyoruz. Ambarlı Limanı’ndan Misurata’ya boya ve insani yardım taşıyan gemiye 22 Kasım’da Hamburg adlı Alman savaş gemisi nezaket göstermeden müdahale etti.

Bu müdahaleyi çeşitli şekillerde haklı çıkarmaya çalışıyorlar. Ama bu açık bir durum. Türkiye ambargosu tarafında hiçbir şekilde burada değil. Aksine Türkiye, BM’nin verdiği meşru hükümet desteğini destekliyor. Hafter yönetiminin yandaşları ve kim oldukları apaçık ortada olan Irene Operasyonu çerçevesinde faaliyet gösteren gemilerin oradaki gemileri arama konusunda son derece hassas olmaları gerekiyor.

Bu konularda Almanya ile yakın görüşmelerimiz var. Tüm bunları dikkate alarak, bu tür eylemlerde bulunmamaları gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu aramalar yasa dışı, korsan aramalardır. Ülkemizin itirazı üzerine sona erdi. Irini Operasyonu, orada meşru kuralı destekleme girişimlerini önlemek için önyargılı bir operasyona dönüştü. AB’nin kendi üyesi olan bazı ülkelerin bu gayri meşru girişimlerini sürdürmemesi, AB’yi lekelememesi ve Irini Operasyonu’na son verilmesi gerektiğini söylüyoruz ”.

“Onlar da istifalarını sundular ve Başkanımız kabul etti”

Bülent Arınç’ın Cumhurbaşkanlığı Yüksek Danışma Kurulu üyeliğinden istifasını değerlendiren Çelik, “Bu konu MYK’da değerlendirildi. Arınç’ın kamuoyunda öne çıkan görüş ve yaklaşımlarının MYK tarafından kabul edilmediği ve doğru bulunmadığı konusunda fikir birliği var. Röportajla ilgili bazı tartışmalı konular gündeme geldi. Bununla ilgili bir değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirmelere katılmadığı açıkça ifade edildi. Onlar da istifalarını sundular ve Başkanımız kabul etti ”.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Hala bu hükümeti takip eden bir öğretmen varsa kimse üzülmesin, ona öğretmen demeyeceğim” dedi.

“Böyle bir günde öğretmenlerin siyasi tercihlerine göre meşru veya gayri meşru gruplar olarak ayırt edilmesi son derece üzücü. Öğretmenleri bu şekilde tehdit eden birinin kutuplaşmayı radikalleştirmeyen nedir? Utanç denen bir şey var. Böyle bir günde hükümeti desteklediğinizi söyleyerek öğretmeni hedef almak son derece yakışıksızdı. Umarım öğretmenlerden özür dilerler. “

Ekonomi ve hukuk alanlarında yapılacak reform çalışmalarında gelinen nokta hakkında bilgi veren Çelik, “Bakanlıklarımızın ilgili çalışmaları var, bunlar değerlendirilecek aşamaya geldi. Bu noktada arkadaşlarımızın işi olgun görünüyor. Ayrıca siyasi parti olarak kendi işimizi yapıyoruz. Her biri yeterli seviyeye ulaştığında nihai karar Cumhurbaşkanımıza sunularak verilecek ”dedi.

İlker Turak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi