Ahmet Nur Çebi: “3 milyar borç ödeyen biri olursa hemen gelin”

Ahmet Nur Çebi: “3 milyar borç ödeyen biri olursa hemen gelin”
15:00 - Haziran 18 2020 Perşembe

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyeleri, Akatlar No: 1903 Mehmet Üstünkaya Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündemde bir toplantı düzenlediler. Konuşmasına önce eski dönem hakkında konuşarak başlayan Ahmet Nur Çebi, geçmişi asla unutamayacağının altını çizdi. Geçmişten bahsettikleri için ‘enkaz edebiyatı yapıyorlar’ dediklerini belirten Çebi, “Aslında bugün konuşuyorum ama bugünün nedeni geçmiş. Topluluğun bunu bilmesi gerekiyor. 1 yalan başka bir yalan doğurur ve büyük topluluğa yalan söyleyen insanlar olursunuz. Kimseye yalan söylemeyeceğim ve geçmişi unutmayacağım. Herkes pembe bir resim istiyor. Pembe güzeldir ama hayallerle kalır. Enkaz edebiyatı yapmadığını söyleyenlere kızıyorum. Halka doğru bilgi vermeyenlere kızgınım. Senin de orada olduğunu söylüyorlar. Evet, oradaydım ama bilmiyordum. Basketbol branşından sorumlu Umut Şenol, Emre Kocadağ’ın imzasını biliyor mu? Ama biliyorum, çünkü ben başkanım. ”

“Stadyumun yapımında ihale komisyonu başkanlığından çıkarıldım”

Yönetici iken stat yapımında 3 teklif verdiklerini söyleyen Ahmet Nur Çebi, “Keşif yok, ihale yapılamaz” dedi. Satın alma komisyonunda değildim. İhalede hile veya not olup olmadığını bilmiyorum. Son 2-3 yıldır transferlerde bulunmadım. Bana da bunu soruyorlar. Ama eğer farklıysanız, her şeyi açıklayacaksınız. Yalnız imzalarsınız. Bu durumu ortadan kaldırdım. Şimdi yalnız imzalamıyorum. Eski bir yöneticinin 1 gün önce bir açıklaması var, bunu sorduğumda, bu sefer ‘bilmiyordum’ diyor. Yani kendi işinizin dışında hiçbir şey bilmiyor olabilirsiniz. Hesap defterleri geçmiş hakkında yapılmış, geri adım atmayacağız. Her zaman “Nereden para istiyorsun?” Bu sözler artık bitti. Beşiktaş’ta yeni bir vizyon istiyorum. Biz ayrılırken, yönetim gözden geçirme yapacak. Bunun alışılmış olmasını istiyorum. Yapacak bir şey varsa, herkes hesap verecektir. Geçmişi kapat diyorlar ama ben bu geçmişteyim. Nasıl istersin? “Kendimle ilgili bir şey varsa, bunun gerçekleşmesi için bir soruşturma istiyorum.”

“Eğer biri 3 milyar borçlu olduğumu söylese, hemen geleceğim”

Beşiktaş’ın borcuna çözüm bulmak için yönetim kurulu olarak çalışmak için çok zaman harcadıklarını söyleyen Ahmet Nur Çebi, “Eğer biri ‘3 milyar borç ödeyeceğim’ derseniz derhal gelin. Hiçbir yöneticinin serveti bu borcu taşıyabilecek durumda değildir. Zaman geldi, personel maaş alamadım. “Neden gelmedin?” Diyorlar. Beşiktaş parasıyla mı yönetilecek? Bunları okuduğum için üzgünüm. Ne yaptık, Şubat ayı sonuna kadar ve Mart ayı başına kadar tüm personelin maaşını ödedik. Ancak, ödenmediği zaman haberler var, ödendiğinde kimse konuşmuyor. Eski yöneticilerin medyadaki bazı isimlerle farklı ilişkileri vardır. Beşiktaş’a hizmet ederken iftiranın ne olacağından korkuyorum, ayaklarım titriyor. ”

“100 milyon dolarlık devletin maliyeti 168 milyon dolar”

2013 yılının sonlarına doğru iyi bir eğilim içinde olduklarını belirten Ahmet Nur Çebi, “Stat ile büyük bir heyecan vardı. Ancak 100 milyon dolarlık inşaat 168 milyon dolara ulaştı. Kabaca transfer edilen para nedeniyle, stadyumun borcu kapatılamadı. Son 3 yılda transfer oldu. Uçağa binerken, cumhurbaşkanı tarafından bile bilinmeyen transferler var. Geçen Temmuz ayında 16,5 milyon Euro transfer var. Bunları arka arkaya koymak borcun nereden kaynaklandığını gösterir. İstatistikler pahalı hale getirilmezse, borç 3’te 1 olur. Amatörlerde, gelir ve giderlere eşdeğer bütçelerden uzak hareket etmek de yanlıştı. Bir aile babası olduğunuzu, eşinize ve çocuklarınıza ne istediklerini ve borçlu olduğunuzu söylemediğinizi düşünün. Ve sonra evi satmak gibi bir durumdasınız. 3 milyar borcun 450 milyon faiz oranı var. Cumhurbaşkanının katkısıyla faizler azaldı, ancak bu henüz bize yansımadı. ”

“Borcumuzu 2 + 12 yıllık bir konfigürasyonla bitirebiliriz”

Borcun artmasında hatalar olabileceğini de ekleyen Ahmet Nur Çebi, “Borcun artmasında kötüye kullanım istememeliyiz, ama onu görmezden gelmemeliyiz. Hata olabilir. Kötüye kullanım yoksa popülizm vardır. Bu borçlar ödenir. 2 + 12 yılda bu borçlar kapanır. Pandemiden sonra dünya futbolunda yeni bir yapı olacak. Bu borçlar 25-30 milyon Euro’luk bir futbol bütçesiyle ödeniyor. Giderlerin azaltılacağı 2 yıl yaşayacağız. Sözleşmeler var. Bu yük düşmeli. Fanın desteğiyle bu süreci tamamlamak istiyoruz. Ancak Beşiktaş’tan evlerinin kirasını getirmek istedikleri insanlar var. O parayı istemiyorum. Kimsenin evde huzurunu bozmasını istemiyoruz. Borçları düzene sokmak için 2 yıla ihtiyacımız var. Bu 2 yıllık sürenin sonunda borcu düzene koyacağız ve giderlerimizi azaltacağız. Şimdiye kadar, yükü toplumla paylaşacağız. Daha sonra eşdeğer bir bütçeyle Beşiktaş’ı kuracağız. ”

“Bankalara ve UEFA’ya yalvarmayacak bir yapı kuracağız”

Taraftarlara çalmayacaklarını ve çalmayacaklarını söyleyerek konuşan Beşiktaş Cumhurbaşkanı Ahmet Nur Çebi, “Başını yastığa koyduğunda bunu bilmek bir garantidir. Geldiğimizden beri çok şey yapıyoruz, birçok hatayı düzelttik, şu anda duyulmasını istemiyoruz. Onları genel kurulda tartışacağım. Serginiz gibi bir öğretmen getirdik, özüne dönmek istiyoruz. Önemli bir öğretmen altyapının başı olacaktır. Doğru mesajları vereceğiz, 3-5 milyon Euro ödeyen futbolcu ile uçakta poz vermeyeceğiz. Popülist politikalar artık mevcut değil. Şampiyon olacağımızı söylemiyorum, her zaman en düşük bütçeyle oynayan bir takım yaratacağımıza söz veriyorum. Ve bütçesi mevcut bütçenin yarısıdır. Beşiktaş zor bir durumda. Giderler azalacak ve gelirler artırılacaktır. Topluluğun desteğine ihtiyacımız var. Eşdeğer bir bütçe yapısı olacaktır. Bu kampanyaya bağış yapan herkesin isimlerini stadyumdaki duvara yazacağız. Bundan sonra, bankalar ve UEFA ile yalvaran ve borç kartı için futbolcunun kapısına giden bir sistem olmayacak. Gelen para ödemelerde tamamen kullanılacaktır. Bu ödemeleri Beşiktaş’ın geleceğini kurmak için yapacağız. Bu kulüpte, bir futbolcunun yüzde 20 yönetici ücreti ile oynadığını öğrendik. Halen 60 milyon Euro bütçesine sahip olan ekibi 30 milyon Euro’ya çekeceğiz. ”

“Mülkiyet satmak niyetinde değiliz, umarım siz de satmayacağız”

Yönetimin kulübün taşınmazlarını satma hakkına sahip olmadığını belirten Çebi, “Tercihimiz ve planımız, iş bu noktaya gelmeden önce 12 yıl içinde borcu yeni bir konfigürasyonla ödemek. Zamana ve desteğe ihtiyacımız var. Mülk satmayı düşünmüyoruz, umarım yapmayız. Ancak, koşulların ne getirdiğine bakmalıyız. Şimdi 200 milyon dolarlık bir yere sahipken, 300 milyon dolarlık faiz ödemek mantıksız. Bize genel kurulda bunun hesabını sorarlarsa ve “Neden böyle bir olasılık olduğunda onu satmadınız?” Derse, cevaplayamayız. 1 milyar 600 milyon TL borç var. Yeniden yapılanma yaptığımızda, bunun yüzde 10’unu bile alamayacağız. Geçmişi bu parayla çözmek istiyoruz. Bağış kampanyasından gelen para geleceğe aittir. Altyapıya önem veriyoruz ve geri kalan 7 oyunu da buna göre oynayacağız. Aklımızda bazı oyuncular var. Maçta Ersin ve Rıdvan oynadı. Geri kalan haftalarda gençlere odaklanacağız ve bunu istiyoruz öğretmen. ”

“Kazandığı söylenen davayı kaybettiğimizi öğrendik”

Forma üreticisi ile sorun yaşadıklarını söyleyen Ahmet Nur Çebi, “Bizi üzüyorlar ve üzüyoruz. Ticarette böyle şeyler olur. Gelecek sezon onlarla devam edip etmeyeceğimiz kesin olacak. Bazı futbolcular gelecek sezona gidip indirim yapabilirler. Tabii ki, ‘Hayır, indirim vermiyorum’ diyenler ve ‘Bana gönder, başka bir takıma devam etmek istiyorum’ diyenler de olacak. Tüm bunları deneyimleyeceğiz. ”Altyapı ile ilgili tesis planları olduğunu ancak zor durumda olduklarını belirten Çebi,“ Ümraniye’de altyapı tesisi konusunda zor bir durum var. Davayı Orman Bakanlığı ile kazandığımızı, ancak göreve başladığımızda, Danıştay’da davayı kaybettiğimizi öğrendiklerini söylediler. Bu sorunu çözmek için gereken her şeyi yapacağız. Sorunu çözdükten sonra altyapı tesisini kuracağız. Bu planlarımız arasında. Sportif yönetmen düşünülebilir, ancak buradaki önemli şey Sergen’in isteyip istemeyeceği. Eğer isterse, göreve birini getireceğiz. Ancak, istemiyorsa, onu rahatsız etmemek için sportif bir yönetmen almayacağız. Sorumluluk tamamen Sergen’de. ”

Son olarak, eski teknik direktör Abdullah Avcı’dan ödemelere yardım etmesini isteyeceğini söyleyen Çebi, “Önümüzdeki günlerde Abdullah Avcı ile bir görüşme yapabiliriz. Kampanyanın başlangıcındayız. Ama önümüzdeki günlerde ona yardım etmesini isteyeceğim ve umarım yardımcı olur. ”

Bozhan Memiş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi