Ağırlığı altın gibi değerlidir

Ağırlığı altın gibi değerlidir
10:12 - Ağustos 3 2020 Pazartesi

Antioksidan özellikleri, çeşitli vitamin ve mineralleri içermek, ağız ve dilini piyasada en iyiye, ‘hayır’ satan NRC’lerin dünyada ve Türkiye’de çok az sollama olarak satılması nedeniyle. Beyaz dut pekmezi pazarda 30-40 TL’ye satılırken, urmu dut 300 TL’ye alıcı buluyor. Kilogram olarak satılmayan Urmu dut pekmezi, gramda satılmaktadır, çünkü pazarda fazla yoktur.

Beyaz dut ve karaduttan farklı bir tada ve renge sahip olan Urmu dut yetiştiriciliği, adını ‘dut’ meyvesinden alan Adıyaman’ın Tut ilçesinde son 2 yılda yaygınlaşmıştır. Beyaz dutdan tonlarca pekmez ve dut üreten Tut ilinin üreticileri 500 kiloya yakın urmu dut pekmezi üretiyor.

Diğer dutlar gibi çalkalamayan ve ağaçtan elle toplanan urmu dutlarının hasadı oldukça zordur. Önce kırmızı, sonra siyaha dönüşen urmu meyvesi ekşi bir tat içerir. Toplanan urmu dutları bir süre kazanda kaynatılır ve kaynatılır ve daha sonra güneşte bekletilir ve pekmez olurlar.

Urmu dutunun melasının yanı sıra, toz ekşi kurutma, reçel ve salatalar için kullanılır.

Yapımcı Hasan Bilen, urmu dutunun çok az alındığını ve ağırlığının 250-300 TL’ye satıldığını ve pekmezin çok değerli bir ürün olduğunu belirtti.

Bir diğer yapımcı Cemal Avcı, urmu dutunu ilçenin sembolü haline getirmeyi planladıklarını ve Anzer Honey gibi urmu dutunun Tut bölgesinin balı olduğunu belirtti. Avcı, ürünün ağırlık yerine gram olarak satıldığını ve urmu dutunun, düşük ürün miktarı nedeniyle doğal bir antibiyotik olduğunu belirtti.

İç Hastalıkları ve Geleneksel Tıp Uzmanı Enes Seyda Şahiner, urmu dutunun antioksidan özelliklere sahip olduğunu belirterek, “Urmu dut yüksek antioksidan kapasiteli bir meyvedir. Antioksidan kapasite ne anlama geliyor? Antioksidan özellikler, yani vücuttaki zararlı ajanlar ve toksik maddeler mikrobiyal ajanlar, virüsler, bakteriler, hatta tümörler, kanser hücreleri olabilir. Vücuttan çıkarılmalarını sağlayan bir özelliktir. Urmu berry, yüksek dozda C vitamini, D vitamini, kalsiyum, magnezyum, B vitamini kompleksleri ve hatta demir, tüm vitaminler ve mineraller içerdiğinden, bağışıklık sistemini destekleme ve güçlendirmede çok önemlidir. Buna ek olarak, fiziksel olarak tedavi ettiğimiz hastalarımızda bile kemik sağlığını, yüksek kolesterolü, kan basıncını, diyabeti, özellikle anemi tedavilerini korumanın yanı sıra sık sık ağız suları ile urmu dut ağız gargaralarını öneririz. ”

Ahmet Arslantaş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi