Agence France-Presse

Agence France-Presse
00:37 - Haziran 14 2020 Pazar

Agence France Presse, 165 yılı aşkın süredir hizmet vermekte olan, dünyanın en eski üçüncü büyük haber ajansıdır. AFP, Paris’te kurulan Havas Ajansı’ndan var olmuştur.165 ülkede kurulu bürosu bulunan AFP, 1200’ü gazeteci, 250’si foto muhabiri olmak üzere yaklaşık 2000 çalışanı bulunmaktadır. Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Arapça, Portekizce dillerinde yayın yapmaktadır. Bugün her alanda etkinlik gösteren Agence France-Presse, afp.com resmi internet adresinden ulusal boyutta habercilik yapmaya devam etmektedir.

Agence France-Presse’in Öncesi Havas Ajansı

Charles Louis Havas tarafından ilk olarak 1835 yılında Paris’te çeviri bürosu olarak kurulsa da kısa sürede bir haber aktarım şirketine dönüşmüş ve 1835 yılının aralık ayında Ajans Havas adını almıştır.

1830 yılında Kral Louis-Philippe’in başa geçmesi ile Fransa’da basın özgürlüğü yaygınlaşmış, buna bağlı olarak da gazete tirajlarında artış yaşanmıştır. Devlet desteği ile hızlı bir şekilde gelişen Havas Ajansı, haber kaynaklarını devletten almış ve gazetelere imzalı olarak dağıtmıştır. Kısa sürede Fransa ve yurt dışında birçok büro açılmış ve reklamcılık işleri ile de ilgilenilmeye başlanmıştır.

Havas Ajansı, İkinci İmparatorluk döneminden sonra önemli bir müşteri kitlesi ve ün kazanmış, Kırım Savaşı dönemindeki habercilik başarıları ile adını Avrupa’da duyurmuştur.

20.yüzyıla kadar teknolojinin gelişmesi ile birlikte haber çeşidini ve alanını geliştiren ajans, habercilik anlayışında bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumayı başarmıştır fakat 1930’lu yıllara gelindiği ağır siyasi koşullar kurumları ve gazetecileri etkilemeye başlamıştır. Artış gösteren rekabet ortamı ile propaganda tarafsızlığı güçleşmiştir.1940 yılında Fransa’nın Almanya tarafından işgal edilmesi ile Havas Ajansı etkinliklerini ulusal alan ile kısıtlamak zorunda kalmıştır.

Agence France-Presse Kuruluşu

İkinci Dünya Savaşı sonrası Havas ajansının reklam ve haber bölümleri birbirinden ayrılmıştır. Zaman içerisinde reklam bölümü haber bölümünden daha önemli bir yere gelmiştir. 1945 yılında Havas’ın reklam vermesi yasadışı sayılmaya başlamış ve reklam ile haber birbirinden bütün olarak ayrılmıştır. Haber toplama harcamalarını karşılayamayan Havas, devlete bağımlı bir hale gelmiştir. Bu durumlarla savaşın zorluklarının birleşmesi ile parçalanmalar başlamıştır. Bu parçalanmalar sonucunda Agence France-Presse kurulmuştur.

1948 yılında Agence-France Presse yasalar ile tam bağımsızlığını kazanmıştır. Böylece günümüze kadar AFP mahlası ile kesintisiz bir haber akışı başlamıştır.

Agence France-Presse Tarih Boyunca Haberleşme Araçlarının Kullanımı

Hızlı ve çabuk habercilik ilkesini benimseyen Charles Louis Havas, haberciliğin ve ulaşımın atlarla sağlandığı dönemde güvercinlerden gerçek bir hava hattı oluşturmuştur. Atlarla on dört saat süren Brüksel-Londra arası mesafeyi güvercin hattı ile dört saate indirerek haber iletiminde önemli bir başarıya imza atmıştır.

Samuel Morse tarafından telgrafın bulunması ile değişen iletişim çağında Havas Ajans 1845 yılında telgraf ile haber iletimine başlamıştır.

1866 yılında eski ve yeni kıtalar arasında birbirini bağlayan kablo teknolojisi ile haber akışı hızlanmaya başlamıştır. Avrupa’ya 1870 yılında Atlantik ötesinden sualtı kabloları ile ilk haberin gelmesiyle dönemin diğer önemli haber ajansları ve Havas Ajans, dünyadaki etkinlik bölgelerini paylaşmışlardır. Havas Ajansı; Güney Avrupa’yı ve Fransa’yı, Wolff; Latin Amerika’yı, Orta ve Kuzey Avrupa’yı, Reuter; Britanya İmparatorluğunu almıştır. Associated Press Kuzey Amerika’yı almıştır. Ajansların kurduğu bu kartel Birinci Dünya Savaşı’nın eşiğine kadar devam etmiştir.

  1. yüzyılın sonlarına doğru telefon ve teleks sistemi gelişmeye başlamıştır. Ajans haberlerinin abonelere dağıtımı uzun süre bisiklet ile gerçekleştirilmiştir.

1983 yılında özel radyoculuğun yaygınlaşması ile birlikte radyo alanında etkinliklerini genişletmiştir. 1984 yılından sonra GAMMA televizyonu ile anlaşarak televizyonculuk alanına adım atmıştır.

Gelişen teknoloji ile birlikte sırasıyla uydu haberciliği, internet haberciliği ve bilgisayar kullanımına geçiş yapılmıştır.

İnternet dönemine geçişte bazı bocalamalar yaşayan ajans, kısa sürede toparlanmıştır. Çeşitli internet kuruluşları ile iş birliği gerçekleştiren Agence France-Presse, hizmet birimleri internet üzerinden yaygınlaştırarak günümüzde yeni haber servisleri ile hizmet vermektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi