ABD’de korona salgınında hastaneye yatışlarda rekor

ABD’de korona salgınında hastaneye yatışlarda rekor
14:00 - Aralık 3 2020 Perşembe

Dünya çapında etkili olan corona virüs salgınından en çok etkilenen ülke ABD oldu. Vaka sayısı bakımından listenin ilk sıralarında yer alan ABD’de corona virüs salgını ile ilgili durum daha da kötüye gidiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, hastanelerdeki hasta sayısında bir rekor kaydedilirken, bunun ülkenin halk sağlığı tarihinde en zor dönemden geçtiği anlamına geldiğini bildirdi. Dün yapılan açıklamaya göre hastanede 98 bin 600 kişinin coron virüs tedavisi gördüğü açıklandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Dr. Robert Redfield, “Gerçek şu ki, Aralık, Ocak ve Şubat oldukça zor olacak” dedi. Aslında, bunların ülke tarihindeki halk sağlığı açısından en zor zamanları olduğunu düşünüyorum ”dedi.

Hastane kapasiteleri bitti

Yurt genelindeki hastanelerden yapılan açıklamalarda haftalardır kapasitelerinin ve personelinin zayıfladığı ve bunun sonucunda hasta bakımının zarar görebileceği belirtildi. Ülkenin en büyük sağlık kuruluşunun bulunduğu New Mexico’da 9 hastanede boş yatak bulunmadığı kaydedildi. New Mexico Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Dr. Jason Mitchell, hastanelerin kapasite dolu olduğunu ancak çeşitli alanlara yatak koyarak ve dışarıdan personel getirerek hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi. “Doktorlar, hemşireler, yataklar veya hayranlar gibi kaynaklarınız tükendiğinde en iyi bakımı veremezsiniz. Henüz o noktada değiliz ama devlet olarak o noktaya çok yaklaştık ”diyerek ülkedeki sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu da sözlerine ekledi.

Son 24 saatte can kaybı kaydı

Ülkede corona virüsü vaka ve zayiat sayısı her geçen gün artıyor. Geçen hafta ortalama 161 bin 448 yeni vakanın tespit edildiği ülkede, bir günde hayatını kaybedenlerin sayısında rekor kırıldı. Son 24 saatte 2 bin 597 kişinin hayatını kaybettiği ABD’de, bir günde en çok can kaybı 15 Nisan’da görüldü. Ülke genelinde hastaneye kaldırılan hasta sayısının artmaya devam etmesi uzmanları da endişelendiriyor. Hastaneye yatış sayısının artmasıyla yaralı sayısının artabileceğini savunan uzmanlar, ortalama zayiat sayısının 4 bine ulaşabileceğini söylüyor. Uzmanlar, Şükran Günü nedeniyle vaka ve hastaneye yatış sayısının artacağından endişe ediyor.

100 milyon Amerikalı Şubat ayına kadar aşılanacak

Korona virüsü salgınına karşı mücadele sürerken aşılama çalışmaları devam ediyor. Birleşik Krallık’ta Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen corona virüs aşısının kullanımını onaylayan ilk ülke oldu. Pfizer ve BioNTech, ABD’ye aşı göndermek için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay beklerken, Şubat ayına kadar 100 milyon Amerikalının aşılanması hedefleniyor. Pfizer ve Moderna, ABD’den acil kullanım onayı beklerken, aşıların onaylanmasının ardından ilk aşı sevkiyatının 15 ve 22 Aralık tarihlerinde yapılması bekleniyor. Konuyla ilgili COVID-19 aşılarının geliştirilmesi, üretimi ve dağıtımını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için ABD hükümeti tarafından başlatılan Warp Speed, Baş Danışman Moncef Slaoui’den geldi. Şubat ayına kadar 100 milyon Amerikalının aşılanmasının planlandığını söyleyen Slaoui, “Aşı ölçeğini artırmak ve stok üretimine başlamak için yaptığımız tüm yatırımlar, Aralık ayında 20 milyon kişiyi aşılamamıza ve 20 milyon aşı dağıtabilmemize olanak sağlıyor . ” Slaoui dedi. Pfizer ve Moderna acil kullanım için FDA’dan onay alırsa, ay sonuna kadar 40 milyon doz aşı dağıtılabilir ve her aşının iki dozu düşünüldüğünde 20 milyon kişi aşılanacaktır. Slaoui, Ocak ayı sonuna kadar 60 milyon daha fazla aşının dağıtılabileceğini söyledi. Ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi