ABD’de corona virüsü salgını sırasında kadına yönelik şiddette artış var

ABD’de corona virüsü salgını sırasında kadına yönelik şiddette artış var
13:00 - Eylül 4 2020 Cuma

ABD’de ‘Evde Kal’ uyarılarının başladığı Mart ayından bu yana aile içi şiddet şikayetlerinin arttığı belirtilirken, eşiyle sürekli yaşamak zorunda kalan ve kaçma şansı bulamayan kadınların da endişeleneceği belirtiliyor. gerekli yardımı almamak.

Kadına yönelik şiddet ABD’de yeni bir sorun değil

Son yıllarda Me Too ve Enough gibi kampanyalarla gündeme gelen kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve kadın cinayetleri uzun süredir ABD’de kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında ABD’de şiddet suçlarında hayatını kaybeden kadın sayısı 1 milyon 279 bin 60 kişiye yani şiddet suçlarının yaklaşık yüzde 60’ına tekabül ediyor.

Adalet Bakanlığı raporlarına göre, 2014 yılında polise 1 milyon 100 bin aile içi şiddet vakası bildirilirken, bu sayı 2018’de yüzde 20 artarak 1 milyon 330’u aştı. Aynı şekilde 284 bin 350 cinsel saldırı varken Kadınlara yönelik tecavüz suçları 2018’de yayınlanan rapora göre bu rakam 734 bin 630 oldu.

Kadına yönelik şiddet sadece fiziksel değil

Epidemik Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından salgın olarak tanımlanan kadına yönelik şiddetin sadece cinayet veya fiziksel travma olarak ortaya çıkmadığı vurgulanırken, psikolojik şiddetin tespit edilmesinin zor olduğu vurgulanarak, şiddet türü, kadınların yaşamı için en az fiziksel şiddet kadar risk oluşturmaktadır. CDC verilerine göre bir ilişkide bulunan her 5 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığı görülürken, her 5 kadından birinin eşi tarafından cinsel tacize uğradığı da dikkat çekmektedir.

Cinayet sayıları yüksek

ABD’de her yıl bin civarında kadının öldürüldüğü istatistiklere yansırken, büyük şehirlerde kadına karşı işlenen suçlar arasında kadın cinayetindeki yüksek rakamlar sorunun büyüklüğünü gösteriyor.

2020’de Los Angeles’ta 78 kadın öldürülürken, Milwaukee’deki 113 cinayetin yaklaşık yüzde 25’inin kurbanı kadınlardı. Kansas şehrinde 25 kadın öldürüldü, bu cinayetlerin 8’i aile içi şiddetten kaynaklandı. Bu yıl 78.000’den fazla polisin New York’ta kadınlara karşı işlenen suçlarla ilgili aldığı şikayetlerin 2.000’den fazlası cinsel saldırı ile ilgili.

Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Koalisyonu’nun (NCADV) verilerine göre, kadın cinayetlerinin yüzde 50’si yakınları veya aile üyeleri tarafından işlenirken, yüzde 20’si kadına yönelik şiddeti önlemeye çalışan ve müdahale eden memur ve kayıt memurlarından oluşuyor.

Aile içi şiddetin ekonomik etkileri de çok büyük.

ABD’de aile içi şiddete bağlı yıllık iş günü kaybının 8 milyon güne tekabül ettiği hesaplanırken, bu durumun ABD ekonomisine yıllık 5 milyar 800 milyon ile 12 milyar 600 milyon dolar arasında kayba neden olduğu hesaplanmaktadır. .

Aydın Tuna Palabıyıkoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi