ABD ve Çin yönetimi arasındaki ipler sıkılaştırıldı

ABD ve Çin yönetimi arasındaki ipler sıkılaştırıldı
11:00 - Temmuz 24 2020 Cuma

ABD’nin Çin’in Houston konsolosluğunu kapatma talebi, son iki yılda dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki bağları kötüleştirdi. İki ülkenin yöneticileri ulaşılan noktada birbirlerini suçluyorlar. ABD Başkanı Donald Trump, göreve başladıktan kısa bir süre sonra, Twitter hesabında Çin’e yaptığı açıklamalarla başlayan karşılıklı sertleşmede halatlar sıkılaştı.

Trump tarafından 2018’de Çin hakkında yapılan bazı önemli açıklamalar son noktanın işareti gibi görünüyordu. 22 Ocak 2018’de ABD Başkanı Donald Trump, Çin dahil tüm ithal çamaşır makinelerine ve güneş panellerine ekstra ek vergiler getirdi. 8 Mart’ta Trump, çelik ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi ve Çin dahil tüm tedarikçilerden alüminyum için yüzde 10 uygulanacağını açıkladı. 2 Nisan’a kadar Çin, uçaklar ve soya fasulyesi dahil 128 ABD ürününe yüzde 25’e varan tarife uyguladı. 3 Nisan’da Trump, Çin ithalatına yaklaşık 50 milyar dolarlık yüzde 25 tarife uyguladı. 22 Ağustos’ta New York mahkemesi, Huawei Teknoloji Genel Müdürü Meng Wanzhou’nun ABD’de yargılanması için bir tutuklama emri çıkardı. 24 Eylül’de, yüzde 10 tarifeler 200 milyar dolarlık Çin ithalatı için devreye girdi. Yetkili, 1 Ocak 2019’da yüzde 25’e çıkacağını ve Çin’in ABD mallarına 60 milyar dolar vergi ödediğini söyledi. 7 Aralık’ta mahkeme işlemleri, Huawei’nin bağlı şirketleri İran’a ekipman satma girişimlerini içerdiği ve ABD’nin ülkeye karşı yaptırımlarını bozduğu için Meng Wanzhou için tutuklama emri çıkardığına inanıyor.

ABD ile Çin arasındaki iki ülke arasında karşılıklı açıklamalarla gerginlikler 2019’da arttı

ABD Başkanı Donald Trump, 2019’da Çin’i eleştirmeye devam etti. 1 Ağustos 2019’da Trump, iki günlük müzakerelerden sonra Çin ithalatında 300 milyar dolarlık tarifelerin yüzde 10’unun uygulanacağını açıkladı. 5 Ağustos’ta Çin ABD tarım ürünlerini satın almayı bıraktı ve ABD Hazinesi Çin’in para birimini manipüle ettiğini açıkladı. 13 Ağustos’ta Trump, 300 milyar dolarlık mallar listesindeki yüzde 10 tarifelerin bir kısmını 15 Aralık’a erteledi. 23 Ağustos’ta Çin, yaklaşık 75 milyar dolarlık ABD malları için ek misilleme tarifeleri açıkladı. 20 Eylül’de ABD Ticaret Temsilcisi yaklaşık 400 Çinli ürünü gümrük vergisinden hariç tuttu. 7 Ekim’de ABD Ticaret Bakanlığı 28 Çinli şirketi kara listeye aldı ve ABD mal ve teknolojisinin Sincan Uygur Müslümanlarına karşı insan hakları ihlallerine karıştığı iddialarına yaptırım uyguladı.

‘Çin virüsü’

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınının salgının başladığı ilk yer olan Wuhan’da durdurulabileceğini ve bu Çin sonucundan memnun olmadığımızı belirtti. “Korona virüsü Çin virüsüdür.”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Kaliforniya’daki bir eyalette yaptığı açıklamada Trump, Çin eleştirisine 2020’de devam etti. “Houston’daki Çin konsolosluğu casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığının merkezidir.” Dedi. Trump yönetimi, Houston, Teksas, Çin konsolosluğunun 22 Temmuz’da kapanmasını istedi ve bunu 72 saat verdi. ‘ABD’nin fikri mülkiyet haklarının ve Amerikalıların kişisel bilgilerinin korunması’ ABD kararının nedeni olarak gösterildi.

ABD’nin 22 Temmuz’da Houston, Teksas’taki Başkonsolosluğu kapatma emrine misilleme olarak Dışişleri Bakanlığı, ülkenin güneybatısındaki Chengdu şehrinde ABD Konsolosluğunun kapatılmasını emretti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi