ABD Senatosu, Türkiye’ye yaptırımların önünü açan bir tasarıyı onayladı

ABD Senatosu, Türkiye’ye yaptırımların önünü açan bir tasarıyı onayladı
23:00 - Aralık 11 2020 Cuma

ABD Senatosu, Türkiye’ye yaptırımların önünü açan yasayı onayladı. Türkiye’ye giden Senato Nord Stream 2 boru hattı ve yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın S-400 füze savunma sistemi satın alması, 84-13 numaralı Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın (NDAA) taslağını hazırladı. Tasarıda ayrıca 740 milyar dolarlık bir savunma bütçesi, 12.000 ABD askerinin Almanya’dan çekilmesi, Ukrayna’ya daha fazla silah satışı ve Rusya-ABD askeri işbirliğinin yasaklanması da yer alıyor.

Cumhuriyetçi ağırlıklı ABD Başkanı Donald Trump’ın tasarıyı reddetme çağrısına ve veto etme tehditlerine rağmen tasarıyı destekledi. Temsilciler Meclisi NDAA’yı 335’e 78 oyla kabul etti. Tasarıyı destekleyenler, çok sayıda “evet” oyunun Başkan Trump’a güçlü bir sinyal göndereceğine ve veto kullanmayacağına inanıyor.

Başkan Trump, 1996 yılında Kongre tarafından İletişim Düzenleme Yasası’nın bir parçası olarak kabul edilen 230. bölümün yürürlükten kaldırılmasını içermediği sürece NDAA’yı imzalamayacağı konusunda tehdit etti. Bu bölüm, web sitesi yayıncılarını kullanıcılar tarafından yayınlanan içerikten sorumlu tutarken, Başkan Trump bunu istiyor “ulusal güvenlik amaçlı” yürürlükten kaldırılacak bölüm.

Türkiye’ye yaptırım nasıl uygulanır?

Tasarı, Türkiye’nin S-400’ü alması, ABD’nin düşmanları aracılığıyla Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATS a) kapsamını Rusya için önemli bir süreç olarak değerlendirdi. yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde Türkiye’ye yaptırım uygulaması talep edildi.

Tasarıda, başkandan CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5 tanesini uygulaması ve ithal malları kapsamayacak yaptırımlar talep edildi. Bu mallar, “doğal veya insan yapımı malzemeler, mamul malzemeler ve ilgili denetim teçhizatı” olarak listelenmiştir.

Yaptırımların kaldırılması için belirli şartların yerine getirilmesi öngörülmüştür. Kongre komitelerinin yaptırımlarının ardından 1 yıl içinde gerekmesi halinde, Türkiye’nin artık kullanımda olmadığını veya S-400’ü aldığını görecek. S-400’lerin Türk topraklarında çalışmadığını veya niyetinin olmadığını teyit edecek. Türkiye ya da S-400’ün yerini alabilecek bir sistem alma taahhüdü verilecek.

Taslağın yasalaşması durumunda Türk firmaları yerine F-35 için parça üretecek ortakların da 15 gün içerisinde tespit edilerek gerekli işlemlere başlanması isteniyor.

NDAA’daki diğer maddeler

Tasarı, Savunma Bakanlığı için 635,5 milyar dolarlık temel bütçe içeriyor. Yurtdışı Prospektif Operasyonlar Fonu için, 69 milyar dolar ve 8.9 milyar dolar, tasarının yetki alanı dışındaki savunma ile ilgili harcamalar için ayrıldı. Enerji Bakanlığı bütçesinden nükleer kapasiteye yönelik savunma harcamaları için 26.6 milyar dolarlık bir bütçe belirlendi.

NDAA tasarısında ayrıca Çin’e karşı bir “Pasifik Caydırıcılık Girişimi” kurulması öngörülüyor. Pasifik bölgesindeki ABD askeri gücünü güçlendirmek ve bölgedeki ortakları ve müttefiklerini desteklemek için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesine 2.2 milyar dolar daha verildi.

Trump’ın Senato tarafından onaylanan NDAA’ya karar vermek için 10 günü var. Başkan Trump tasarıyı onaylamayı reddederse, yasa tasarısı Senato ve Temsilciler Meclisi’ne geri gönderilecek. Trump’ın vetosu, hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da üçte iki oyla geçersiz kılınabilirken, NDAA doğrudan yasal hale gelecektir. İki partinin desteği nedeniyle, yasa birçok kişi tarafından “veto korumasına yakın” olarak görülüyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi