ABD başkanlık seçimlerinde oy sayımı devam ediyor

ABD başkanlık seçimlerinde oy sayımı devam ediyor
00:00 - Kasım 7 2020 Cumartesi

3 Kasım’da yapılan ABD başkanlık seçimlerinde 5 eyalette oy sayımı devam ediyor. Cumhuriyetçi aday ile mevcut Başkan Donald Trump ile Demokrat aday ve eski Başbakan Yardımcısı Joe Biden arasındaki yarış devam ediyor. Biden şimdiye kadar 264 delegeye ulaştı ve Trump’ın 214 delegesi var.

Bugün itibariyle seçim sonuçlarını belirleyecek sallantılı eyaletlerden biri olan Pennsylvania’da yaklaşık 13 bin oy ve yüzde 0,2 farkla öne çıkan Biden, değişiklik olmazsa seçimleri kazanma olasılığını artırdı. Trump kampanyası birçok eyaletteki kontörlere itiraz davaları açtı.

Trump kampanyasıyla dava açılan Georgia ve Michigan gibi eyaletler, davaların yersiz olduğu gerekçesiyle reddedildi. Diğer eyaletlerde, Trump kampanyasının izlenmesine izin verilmediğine ve seçimlerde sahte oy kullanıldığına dair itirazlar var.

Trump dün yaptığı açıklamada, yasal oylar sayılırsa kazandığını iddia ederek, seçimleri bırakmayacaklarını belirtti. Trump, seçim sonuçlarını hâkimlerin şu anda Cumhuriyetçi Parti tarafından seçildiği Yüksek Mahkeme’ye getirirse, nihai sonuçların değişmesi muhtemeldir.

Seçim sonuçlarının kesin ve kritik olmadığı eyaletlerde Biden, 6 delege ile Nevada’da yüzde 1,6, 16 delege ile Gürcistan’da yüzde 0,1 ve Pennsylvania’da 20 delege ile yüzde 0,2 ile seçim yarışına liderlik ediyor.

Kuzey Carolina’da 15 delege ile yüzde 1,4 ve Alaska’da 3 delege ile yüzde 29,9 ile Trump seçim yarışında önde.

Sonuçların bu şekilde sonuçlanması durumunda Biden, başkanlık için gerekli 270 delegeye en yakın olanıdır.

Aydın Tuna Palabıyıkoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi